Toprak Altından Çıkartılan Aslan İskeleti Eğitim İçin Birleştirildi

Toprak Altından Çıkartılan Aslan İskeleti Eğitim İçin Birleştirildi

Aksaray Haberleri | aksarayhaber68 | aksaray son dakika haberleri

Toprak Altından Çıkartılan Aslan İskeleti Eğitim İçin Birleştirildi
 
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi ile Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ortak bir çalışma yaparak, 2015 yılında böbrek yetmezliği münasebetiyle ölen Afrika Aslanının kemiklerini gömülü bulunduğu yerden çıkarttı. Toprak altından çıkartılan aslan iskeleti, öğrencilerin eğitimleri için kullanılacak.
 
2015 yılında böbrek yetmezliği münasebetiyle ASÜ Veteriner Fakültesi´ne getirilerek tedavi altına alınan aslan, hastalık ileri boyutlarda olduğu için kurtarılamamış ve kadavra, ileriki zamanlarda eğitim maksadıyla kullanılmak üzere kampüste belirlenen bir alana gömülmüştü. Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cemal Darılmaz, toprak altındaki sürecin tamamlandığını ifade ederek, ?Üniversitemiz Arkeoloji Bölümü hocalarıyla temasa geçtik ve aslan iskeletini toprak altından çıkarttık. Bu noktada Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Osman Doğanay ve Dr. Öğr. Üyesi İrfan Deniz Yaman ile bölüm öğrencileri, son derece titiz bir çalışma yaptı. Veteriner Fakültesi hocalarımızdan Doç. Dr. Ramazan İlgün de, ?maserasyon´ olarak bilinen iskeletin birleştirilme işlemlerini gerçekleştirdi? dedi. Tedavi amacıyla Veteriner Fakültesi´ne getirilen ancak ölen çeşitli hayvanların toprak altındaki kemiklerinin kazılarla çıkartılması işlemleri zaman içinde devam edecek. Kazılar, Arkeoloji Bölümü öğrencileri için, iskeletin birleştirilmesi ve sergilenerek incelenmesi de Veteriner Fakültesi öğrencileri için bir eğitim anlamına geliyor.
 
İleriki süreçte ASÜ Kampüsüne, Osteoarkeoloji Müzesi olarak adlandırılan Arkeolojik İskelet Bilimi Müzesi de kurulması planlanıyor.


Perşembe 22 ° / 7.8 °
Perşembe 22 ° / 7.8 °
Cuma 17.2 ° / 9.6 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri