33. Ihlara Kültür ve Spor Festivali Unutulmaz Anlar Yaşattı

33. Ihlara Kültür ve Spor Festivali Unutulmaz Anlar Yaşattı

Aksaray Haberleri | aksarayhaber68 | aksaray son dakika haberleri

2. Kılıçarslan Temalı 33. Ihlara Kültür ve Spor Festivali kapsamında geleneksel el sanatları ve geleneksel spor dalları Kılıçarslan Parkında düzenlenen etkinliklerle unutulmaz anlar yaşattı.
 
Aksaray Valiliği, Dünya Etnospor Konfederasyonu, Okçular Vakfı, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu ve Turizm Müdürlüğü katkılarıyla Aksaray Belediyesi organizasyonunda düzenlenen festivale katılan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan geleneksel sporlar, oyunlar ve unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının çok önemli olduğunu belirterek bunların güçlenmesi için çalıştıklarını söyledi.
 
Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı  Bilal Erdoğan, Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Yusuf Şahin, Emniyet Müdürü Ali Karabağ, Ak Parti Aksaray İl Başkanı Hüseyin Altınsoy ve protokol üyelerinin katıldığı programda il müftüsü Cemallatin Bal´ın yaptığı duanın ardından festivalin açılışı gerçekleştirildi.
 
Festival etkinlik alanlarını gezen Bilal Erdoğan ustası ile demir dövdü. Erdoğan, Aksaray yöresi el dokuma halı tezgâhında incelemelerde bulunarak geleneksel yöntemlerle yapılan ip boyaması hakkında bilgi aldı. Festival etkinlikleri içerisinde yer alan güreş müsabakalarını izleyen Erdoğan, galip gelen güreşçiye kemerini taktı. Vali Aykut Pekmez, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ile birlikte ok atan Erdoğan daha sonra geleneksel Türk oyunları oynanan çocuk ve gençlerle bir süre sohbet etti.
 
-Batı hegemonyası 200 yıldır tek tiplileştirmeyi dayatıyor
 
Düzenlenen açılış töreninde bir konuşma yapan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı  Bilal Erdoğan; batı hegemonyasının 200 yıldır her alanda tek tiplileştirmeyi dayattığını ancak bu dayatmanın hiçbir yerde huzur bırakmadığını söyledi.
Erdoğan konuşmasında: ?İnsanların değerlerini ortadan kaldırmaya çalışırcasına bir tazyik sunarsanız insanlar buna tepki göstermeye başlıyor. Dünyanın bunca rengi, dünyanın bunca zenginliği dururken bunları yok etmek dünyada adeta tek kültürün egemen olması için mücadele etmek doğal ve doğru bir şey değil. Onun için biz Dünya Etnospor konfederasyonu olarak dünyanın bütün renk ve kültürlerinin güçlü olması yaşaması ve var olması gerektiğini savunuyoruz. Bunu geleneksel sporlar alanında yürütüyoruz. Bütün geleneksel sporlar popülerleşmeli daha çok oynanmalı izlenmeli diyoruz.? dedi.
 
3 yıldır yurt içi ve yurt dışında yaptığımız çalışmalarda verdikleri mesajların daha fazla karşılık bulduğunu gördüklerini kaydeden Erdoğan; ?Ülkemizde de geleneksel sporlarımızı yeniden güçlendirdiğimizde göreceğiz ki bunun yanında geleneksel müziklerimizin, yemek ve el sanatlarımız ile kültürlümüzün diğer bütün unsurlarının da güçlendiğini göreceğiz.? dedi.
 
Aileler seslenen Erdoğan; ?Evlerimizde sokaklarımızda. Mahallelerimizde ve şehirlerimizde bu sporları yaşatmak zorundayız. Çocuklarımızın geleneksel sporlarla muhakkak tanıştırmaya çalışın. Biz at üzerinde destanlar yazmış bir ecdadın torunlarıyız. At binmek sadece kısıtlı bir elit kesimin sporumu acaba bu Türkün sporuysa bütün Anadolu´nun sporumu. Okçuluk sporunu benimsemeyi çalışın çocuklarda dikkat dağınıklığını gidermede pedagoglar tarafından tavsiye ediliyor. Bütün annelere babalara sesleniyorum. Çocuklarımız burada eğleniyorlar bize ait olanlarla eğlenmem mümkün bize ait olanlarla zaman geçirmek mümkün. Sadece dışarıdan ithal ettiklerimize mahkûm değiliz. Biz Batının kültürünü yok etmeye silmeye çalışmıyoruz. Biz bizim kültürümüzü yok etmeden bizim kültürümüzü yaşatarak bunu yapmak zorundayız. Ihlara Kültür ve Spor Festivali inşallah Aksaray da bu uyanışa vesile olur.? diye konuştu.
 
 
Aksaray Valisi Aykut Pekmez de yaptığı konuşmasında Aksaray´ın en az 10 bin yıllık tarihe sahip, farklı medeniyetlerin yaşadığı önemli bir kent olduğunu söyledi.
 
Vali Pekmez konuşmasında; ?Bizim için asıl önemlisi 11´inci yüzyıldan itibaren Aksaray´ımız Türk hâkimiyetine girmiş ve bir Türk İslam şehri haline gelmiş. Bu dönemden sonra Aksaray´ımız bulunduğu coğrafya itibari ile İpekyolu üzerinde bulunması itibariyle hem ticaretin, hem de askeri alanda Selçuklunun önemli kentlerinden biri haline geldi. Esas önemlisi yetiştirdiği âlimler vasıtasıyla Anadolu´nun zor dönemlerinde Anadolu´nun Türkleşmesi İslam´la yoğrulmasında birliğin beraberliğin,  kardeşliğin sağlanmasında başta Somuncu Baba olmak üzere bir çok âlim sayesinde Anadolu´ya artık Türk damgası vurulduğu önemli yerlerden birisi olmuştur. Zengin tarihi olan ilimizin halkın ve gençlerin tarihi ile bütünleşmesi gerekiyordu. Bu festival ile geleneksel sporlar ve el sanatları tekrar yaşatılarak gençlerin, halkımızın canlı olarak görmesine vesile oldu. Büyük emeklerin verildiği bu festivale katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.? dedi.
 
Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu ve Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ise yaptıkları konuşmalarında düzenlenen festivalin önemine dikkat çekerek bu tür etkinlikler sayesinde yeni nesillerin unutulmaya yüz tutan el sanatları ve geleneksel sporları tanıma imkanı bulduğunu belirttiler.
Atlı gösterilerin sunulduğu festivale katılan vatandaşlar etkinliklerden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
 
Festivale Aksaray Valisi Aykut Pekmez, AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Haydar Ali Yıldız, Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı ve TRT Genel Müdürü İbrahim Eren de katıldı.


Cuma 23.5 ° / 9.6 °
Cumartesi 22.7 ° / 10.4 °
Pazar 19.6 ° / 6.5 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri