81 İl´den Kadın Muhtarlar Bandırma´da Buluştu

81 İl´den Kadın Muhtarlar Bandırma´da Buluştu

Aksaray Hamidiye Mahalle Muhtarı Şaduman Singin´´Kadın Muhtarlar Akademisi´´ İçin Bandırma´da

15-19 Aralık 2017 tarihleri arasında Bandırma´da yapılan, ?Kadın Muhtarlar Akademisi? için İlimiz Hamidiye Mahallesi Muhtarı Şaduman Singin´de programa katılım sağladı.

Bandırma Muhtarlar Derneği Başkanı ve Haydar Çavuş Mahalle Muhtarı Nur Demir Hancıoğlu, ülke genelinde ilk kez düzenlenecek önemli bir projeye imza atıyor. Hancıoğlu, 15-19 Aralık 2017 tarihleri arasında Bandırma´da yapılacak, ?Kadın Muhtarlar Akademisi? için çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Hancıoğlu, Türkiye´nin her bölgesinden kadın muhtarların Bandırma´ya gelip çalıştayda yerini alacaklarını bildirdi. 

Bandırma Muhtarlar Derneği Başkanı Nur Demir Hancıoğlu, ?Kurum olarak, İçişleri Bakanlığı´ndan alınan Kadın Muhtarlar Akademisi altında kadınlara yönelik, muhtarlara yönelik bir proje olma özelliğini taşıyor. Bunun, bölgemiz açısından ve Türkiye açısından İçişleri Bakanlığı´ndan alınan bir proje olması sebebiyle ilk ve tek olması özelliğini taşımaktadır.? dedi. 

Konu hakkında açıklamada bulunan Hancıoğlu, ?Projemiz kapsamında yaklaşık 100 kadın muhtarımız Türkiye´nin her yerinden bizlerle beraber olacak. Van´dan gelen muhtarlarımız var, Erzurum, Elazığ, Kayseri, Tunceli, Adana, Edirne,Aksaray  gibi Türkiye´nin dört bir yanından gelen muhtarlarımız misafir olacaklar. Onlarla beraber yaklaşık 50 kadınımız Bandırma´da bizlerle beraber olacak. Kadın muhtarlarımızla beraber 50 kadınımız da eğitim alacaklar, seminerlere katılacaklar. Buradaki amacımız, yerel yönetimlerde kadınların daha da güçlenmesi ve karar alma mekanizmalarının daha etkin hale getirebilmesini istiyoruz. Muhtar olmamızda herhangi bir sıkıntı yok ve yine belediye başkanı, milletvekili olması yönünde siyasette belirli kotalar var. Bu kotaların değişmesi gerekiyor; cinsiyet kotası değiştiği vakit, bir yerde kadın sayısı çoksa erkek sayısının da eşit olması gerektiğini düşünüyorum. Siyasi partilerde siyaset yapacak olan kişilerin cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Kadın muhtar olarak sayımız çok az. Ülke genelinde yaklaşık 50 bini aşkın muhtarlar arasında 670 kadın muhtar var. 

Muhtarlarımız dışında aynı zamanda bir projemiz daha var. Projemiz 4 gün sürecek, ilk gün açılışımız gerçekleşecek, ikinci gün kişisel gelişim üzerine ?Liderlik ve Etkili konuşma? seminerlerimiz olacak. 2. günü İçişleri Bakanlığı Muhtarlar Dairesi Başkanı Şefik Aygöl bizlerle beraber olacak, muhtarlar mevzuatı hakkında bilgilendirme yapacak. 3. günü tam gün üniversitemizdeki hocalarımızla Prof. Dr. Serap Palaz, Gökhan Orhan ve yine 2 kadın akademisyen hocamız bizlerle beraber olacak. Ayrıca asistanların da içinde olacağı son günlük bir çalıştayımız olacak. Bu çalıştayımızda misafirlere AK Parti Eskişehir Mihalgazi Belediye Başkanımız Zeynep Akgün Hanımefendi, yine AK Parti Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar bizlerle beraber olacak. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran da etkinliğimize katılacak. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı da konuşmacı olarak çalıştayda yer alacak. Son gün ise siyasi liderlerimizle birlikte yapacağımız çalıştay sonrası programımız sona erecek. 

Sayın Cumhurbaşkanımız bize sağ olsun çok büyük destekler veriyor, önem veriyor. Aynı desteği de diğer siyasi partilerden bekliyoruz. Fakat şöyle söyleyeyim, nüfus kayıt kanununda bazı değişikliklerin olması gerektiğini düşünüyorum. Yeni yapılan kanunlarla beraber bizim mahallemize giren ve çıkan kişileri bilmiyoruz. Şu an o konuda eksikliğimiz var. Tekrar giderilmesini hükümetten talep ediyoruz. Bizler muhtarlar olarak devletin ilk basamağıyız. Mahallemizdeki fakiri bilen, gözetleyen, tanıyan yine bizleriz. Onun sayesinde muhtarlık kurumu tekrardan canlanmaya başladı. Bunun yanında kontenjanımız dolmasına rağmen sürekli talepler alıyoruz. Kotamızı doldurduk, İçişleri Bakanlığı´na Valiliğimizden yazı gönderdik dedik ki, ?Talep var, gelmek isteyen arkadaşlarımız var, bunlara bir opsiyon yapabilir miyiz, şansımız olabilir mi?? dedik. Valilik de bu konu hakkında bizlere destek verdi. Şu anda bize belirli bir kota daha verdi. O kota eşliğinde diğer illerden de gelenler olacak. Şu anda illerden 2-3 kadın muhtarlar da ekleme olarak gelecek, yani 100 kadın bekliyoruz. Bunun dışında üzerine de ilave Bandırma´dan 50 kadınımızın da katılımlarıyla toplamda 150 kadın ile birlikte bu kurultayı gerçekleştireceğiz.? ifadelerini kullandı.

/resimler/2017-12/18/2302155582260.jpg



Cuma 23.5 ° / 9.6 °
Cumartesi 22.7 ° / 10.4 °
Pazar 19.6 ° / 6.5 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri