Ahilik Haftası Kutlandı

Ahilik Haftası Kutlandı

Aksaray Haberleri | aksarayhaber68 | aksaray son dakika haberleri

Ahilik Haftası Aksaray´da düzenlenen etkinliklerle kutlandı. 15 Temmuz Milli İrade Meydanında saygı duruşu ve İstiklal Marşının söylenmesi ile başlayan programa Vali Aykut Pekmez, Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri,  öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Aksaray Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan ise esnaf sanatkârların ekonomik ve toplumsal hayattaki önemine dikkat çekerek esnafların vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Milletvekili Cengiz Aydoğdu konuşmasında Ahiliğin kardeşlik olduğunu ifade ederek ?Osmanlıda Selçukluda ve diğer önceki Türk devletlerinde ekonominin birinci asıl amacı içeride yaşayanların ihtiyacını karşılamaktı. Bunun için Ahilik çok önemli. Bu ihtiyacı karşılarken hiçbir zümrenin diğerinden daha fazla zenginleşmesine farklılaşmasına müsaade edilmeyecekti. Kimse çok kazanmayacak ve kimse zarar etmeyecekti. Zarar eden varsa ona yardım edilecekti. Bu Avrupa´nın tam tersi kapitalizmde firmalar vardır bizde ise çarşılar vardır. Bir söz vardır Ahiler çok iyi bilir. ?Nur çarşıya yağar firmaya değil. Alış veriş mübarek bir iştir oraya nur yağar ama firmaya yağmaz çarşıya herkese yağar. Dolayısıyla buradaki ilkeler bizim medeniyetimizin özüdür. Ne kadar büyük ve muhteşem bir geçmişimiz var. Öğrenmeye gücümüz yetmiyor. Hâlbuki onu diriltip devam etmeliyiz. Ahilik kardeşlik demektir. Kardeşlik haftamız hepimize kutlu olsun? dedi.
Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ise yaptığı konuşmasında; Ahilik teşkilatının Selçuklu ve Osmanlı medeniyetimizin kuruluşundaki en önemli yapı taşlarından bir tanesi olduğunu söyledi. Başkan Yazgı, ?Ahilik teşkilatı hem medeniyetimizin kuruluşunda önemli bir yapı taşı olan hem de günümüzde de onu anmakla onu hatırlamak da bir kere daha esnaflığı nasıl olması gerektiği hayatımızda ve yaşantımızda onların işlerini ve onların düsturları nasıl oluşturmamız gerektiğini bizlere bir kere daha hatırlatmaktadır.? dedi.
Vali Aykut Pekmez burada yaptığı konuşmasında,  ahiliğin ticaret ve ahlakı buluşturan bir hayat felsefesi olduğunu söyledi.
Ahiliğin kardeşlik, beraberlik gibi değerleri özünde topladığını ifade eden Vali Pekmez; ?Ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Veli; Anadolu topraklarının Türk yurdu olmasına büyük bir katkı sağlayan, dürüstlüğü, eşitliği şiar edinmiş bir gönül adamıdır. 13. yy kurduğu Ahilik teşkilatı, zor bir dönemde Anadolu´yu birlik ve beraberlik içerisinde ayakta tutan sosyal ve kültürel dayanışma sistemidir. Bir ülkenin sosyal ve iktisaden kalkınması ancak kendi tarihi değerlerinin, günün şartlarına göre yeniden yorumlanmasıyla mümkündür. Ahilik ruhuna uygun olarak kendi öz sermayesi ve alın teriyle üretim yapan esnafımız, tüccarımız ülke ekonomisine güç katmaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm esnafımızın Ahilik Haftasını kutluyor, bereketli kazançlar diliyorum? dedi.
Halk Oyunları ekiplerinin gösterisinin ardından Ahilik Haftası nedeniyle düzenlenen spor, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere hediyeleri takdim edildi.
Aksaray´da çeşitli meslek dallarında örnek gösterilen meslek erbaplarına ve yılın ahisi seçilen Çapan Özkanlı´ya hediyelerinin verildiği törende Vali Aykut Pekmez, Milletvekili Cengiz Aydoğdu ve Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı´ya temsili şet kuşatılıp ahi cübbesi giydirilmesiyle sona erdi.


Anahtar Kelimeler: Ahilik Haftası Kutlandı
Perşembe 22 ° / 7.8 °
Perşembe 22 ° / 7.8 °
Cuma 17.2 ° / 9.6 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri