Aksaray Yenikent Kasabası İlçe mi Oluyor | aksarayhaber68

Aksaray Yenikent Kasabası İlçe mi Oluyor | aksarayhaber68

Yenikent kasabasında Nüfus sayısının 5 bin üzerinde olması kasaba´da İlçe´lik heyecanı yarattı

 ÖZEL HABER | AKSARAYHABER68

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre 31 Aralık 2017 tarihi itibariyle Yenikent´in Nüfusu 5.151 oldu.

Yenikent kasabasında Nüfus sayısının 5 bin üzerinde olması kasaba´da İlçe´lik heyecanı yarattı.

Bu sayının 2.639´unu Erkekler, 2.512´sini Kadınlar oluşturdu. Yenikent´in 2016 yılında 5.144 olan nüfusu TÜİK verilerine göre nüfusta artış olduğu görülmektedir. 

 5393 SAYILI kanun kapsamındabelediye kurulması için yerleşim biriminin en az 5 bin kişilik nüfusa sahip olması gerekmektedir.

Belediye Kurulabilmesi İçin Nüfus Kaç Olmalıdır?

Belde sınırları içerisinde yaşayan kişilerin müşterek niteliğe sahip olan ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kurulan, seçmenler tarafından ortak olarak seçilen karar organı ile yönetilen idari ve mali özerk yapıya sahip kamu tüzel kişiliğine belediye ismi verilmektedir. Peki, bir beldenin belediye olabilmesi için nüfusu kaç olmalıdır?

Belediyelerin kurulabilmesi, yönetilmesi, organları, görevleri, yetkileri, sorumlulukları ve çalışma esaslarının belirlenmesi 5393 sayılı kanun maddelerine göre belirlenmektedir. Bu kanun kapsamındabelediye kurulması için yerleşim biriminin en az 5 bin kişilik nüfusa sahip olması gerekmektedir. Yani belediye kurulabilmesi için nüfusun 5 bin ve üzerinde olması gerekir. İl ve ilçe merkezlerinde kanunlar kapsamında belediyenin kurulması yasal bir zorunluluktur.

Bir Köy Nasıl Belediye Olur?

Bir köyün ya da köyün belirli bir bölümünün birleşip belediye kurabilmesi için meskun sahanın merkez olarak kabul edilecek olan meskun sahaya en az 5 bin metre mesafede yer alması ve nüfus toplamının en az 5 bin olması yeterlidir. Bu değişim valinin kendisinin gerek görmesi durumunda gerçekleşebileceği gibi aynı zamanda köy ihtiyar meclisinin bu yönde bir karar alması ya da seçmenlerinin yarısından bir fazlasının bu yönde oy vermesi halinde de en büyük mülkü amire başvuruda bulunulması durumunda beldenin köy olması mümkündür. Yapılan başvuru vali tarafından incelendikten sonra İçişleri Bakanlığına gönderilmekte, Danıştay´ın da görüşü ile belediye kurulabilmektedir. 

/resimler/2018-2/4/2026227565162.jpg



Çarşamba 30.7 ° / 17.4 °
Perşembe 29.8 ° / 17.8 °
Cuma 28 ° / 16.5 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri