Aksaray Yeni Sanayi Sitesi dükkanları rant kapısı mı oluyor?

Aksaray Yeni Sanayi Sitesi dükkanları rant kapısı mı oluyor?

Aksaray Yeni Sanayi Sitesi dükkanları rant kapısı mı oluyor?

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) ve Aksaray Belediyesi işbirliğinde yapılan, şehir içinde kalmış eski sanayi sitelerini şehir dışına çıkarmak amacıyla Aksaray'da inşa ettiği 1620 dükkan hak sahiplerine teslim ediliyor.
TOKİ ve Aksaray Belediyesi işbirliğinde yapılan   Yeni Sanayi Siteleri Projeleri kapsamında Hamidiye Mahallesi'nde 2018 yılında yapımına başlanan ve kasım ayı itibarıyla inşa süreci tamamlanan dükkanlar esnafa belli periyotlarla dağıtılıyor.Hak sahiplerine  anahtar tesliminin  15 Aralık tarihine kadar sürmesi bekleniyor. 

2 - 3 MİLYON TL'YE SATIŞA SUNULAN DÜKKANLAR RANT KAPISI MI OLUYOR?

100 metrekarelik 696, 200 metrekarelik 420, 300 metrekarelik 189, 400 metrekarelik 149 ve 500 metrekarelik 166 dükkanın yer aldığı sanayi sitesinde üretimde verimliliğin artırılması, istihdama ve bölgesel gelişime katkı sağlanması hedeflenirken, bazı dükkan sahiplerinin çok yüksek fahiş fiyatlarla dükkanlarını satışa çıkarması tepkiyle karşılanırken,"Sanayi sitesi dükkanları rant kapısı mı oluyor?" sorusunu akıllara getiriyor.

400 METREKARE DÜKKAN 2 MİLYON 750 BİN TL


TOKİ İdaresine taksit ödemeleri dahi başlamayan dükkanlar ilan sitelerinde milyonlarca liraya satışa çıkarıldı.
400 metrekare bir dükkanı gayrimenkul şirketi aracılığıyla satışa çıkaran bir dükkan sahibi satış bedelini  2 milyon 750 bin TL olarak duyurdu.400 metrekare dükkan için fahiş fiyat isteyen dükkan sahibi açıklama bölümüne,"Kalan ödemeler alıcıya aittir, Aksaray'da olmak şartıyla ev ve arsa ile takas yapılır"yazdı.
400 metrekare bir dükkana sahip olmak için TOKİ'ye ortalama 60 bin TL peşinat olarak ödeniyor.Taksit ödemeleri alıcıya ait bu dükkan sahibinin bu satıştan ortalama 2 milyon 690 bin TL kazanç elde ettiği görülüyor.

100 METREKARE DÜKKAN 640 BİN TL

 

Diğer bir ilanda 100 metrekare bir dükkan için 640 bin TL istendiği görülüyor.Açıklama bölümüne taksit ödemelerinin devam ettiğini belirten satıcı bu satıştan 625 bin TL kazanç elde edecek.TOKİ idaresine 100 metrekare dükkan için ortalama 15 bin TL peşinat ödeniyor.

 DÜKKANLARIN SATIŞI VE DEVRİ YASAL MI?


Aksaray sanayi sitesi projesi gayrimenkul satış sözleşmesi 9.1 maddesi gereği işyeri başka bir kişiye devredilemiyor.

Aksaray Sanayi Sitesi Projesi Gayrimenkul Satış Sözleşmesi maddesi şu şekilde

"9.1. ALICI, işyerini devredemeyecektir.

9.2. Gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde, ALICI'nin sözleşmesi feshedilerek gerekli hallerde ödenen peşinat tutarları irat kaydedilecek ve ödenen taksit tutarları masraflar tahsil edildikten sonra faizsiz olarak iade edilecektir."maddesi yer alıyor.

8. MÜLKİYETİN ALICIYA DEVREDİLMESİ

8.1. İDARE GAYRİMENKUL'ün mülkiyetini, İDARE'ce ilgili mevzuat çerçevesinde mülkiyetine geçiş işlemlerinin tamamlanmasını ve ALICI'niın İDARE'ye olan tüm borçlarını ödemesini müteakip Türk Medeni Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarınca ALICIYA devredecektir. 

8.2. Kat mülkiyeti işlemlerinin tamamlanmasını müteakip "Gayrimenkul Satış Sözleşmesi" ile adlarına işyeri tahsis edilen ve işyeri bedelinin tamamını ödeyen ALICI'lar, bu bağımsız bölümü şahsen 2 ay içerisinde BANKA'ya müracaat ederek ya da BANKA'ca yapılacak bildirimde belirtilecek yer ve zamanda bulunarak adına tapu devir işlemini yaptırmayı kabul ve taahhüt eder. BANKA'nın yazılı bildirimine rağmen tapu devir ve ferağ işlemlerini ikmal etmeyen ALICI adiına Tapu Müdürlük'lerinde re'sen tapu devri yapabileceği gibi ALICI aleyhine tapu tescil davası açılması suretiyle de konut/işyerinin ALICI adına tescili sağlanır. İşbu tapu devri ve dava nedeniyle doğacak icra, emlak vergisi, yol katılım bedeli, site yönetimi ortak gider aidatları, sigorta ücreti, dava, harç sözleşmede yer alan tüm mali yükümlülükler, diğer giderler ve vekalet ücreti vb.ödemeleri, ALICI ödemeyi kabul ve taahhüt İDARE'nin, ALICI'nin tapuyu devir almaktan imtina etmesi sebebiyle uğrayacağı her türlü zarar ve ziyandan ALICI sorumludur.

Aksaray Sanayi Sitesi Projesi Gayrimenkul Satış Sözleşmesi



Pazartesi 26.4 ° / 13.3 °
Salı 22.7 ° / 13.3 °
Çarşamba 23.6 ° / 12.3 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri