Aksaray´da ilk embriyo transferi gerçekleştirildi

Aksaray´da ilk embriyo transferi gerçekleştirildi

aksarayhaber68 | aksaray haberleri | aksaray haber | aksaray son dakika haberleri

İlk Embriyo Transferi Gerçekleştirildi
 
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi´nin büyükbaş hayvan kalitesinin arttırmaya yönelik olarak başlattığı ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile işbirliği içerisinde yürüttüğü projenin ilk adımı atıldı.
 
Yenikent Kasabası´nda, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Bekir Kayan´a ait işletmedeki bir hayvana, embriyo transferi gerçekleştirildi. ASÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tahir Karaşahin´in yürütücüsü olduğu ?KOP Bölgesinde Yetiştiriciliği Yapılan Yüksek Verimli Simental Irkı İnek Popülasyonunun Embriyo Transferi Yöntemiyle Arttırılması? adlı projenin ilk uygulaması başarıyla yapıldı. Vali Ali Mantı, ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin ve tarım ve hayvancılık alanıyla ilgili kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin iştirak ettiği programda, çalışmanın detaylarına dair bilgiler verildi. Projenin, işletme bazlı olması ve saha şartlarında gerçekleştirilmesi gibi ayırıcı özellikleri bulunuyor. Proje kapsamında, kaliteli hayvanlardan alınan embriyolar bir başka hayvana transfer edilerek, genetiği daha iyi verimli ırklar elde ediliyor. Böylece genetiği yüksek hayvanların sayısı ve buna bağlı olarak da et ve süt verimi arttırılıyor. Aksaray Valisi Ali Mantı, Türkiye´de, kamu haricinde ilk kez embriyo transferinin Aksaray´da yapıldığını ifade ederek, bu çalışmanın şehrin ve ülkenin hayvancılık kalitesini arttıracağını belirtti. Mantı, çalışmaya emek veren herkese teşekkür etti.
 
Proje, 60 Simental ırkı donörden elde edilen 300 embriyonun uygulanmasıyla devam edecek. Çalışma içerisinde ASÜ´den Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Dursun, Dr. Öğr. Üyesi Gaye Bulut, Dr. Öğr. Üyesi Caner Öztürk ve Selçuk Üniversitesi´nden Prof. Dr. Hüseyin Erdem de bulunuyor.


Salı 12.6 ° / 4 °
Çarşamba 14 ° / 4.8 °
Perşembe 10.2 ° / 2.5 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri