Aksaray´da İlk Kez Tüp Mide Ameliyatı Yapıldı

Aksaray´da İlk Kez Tüp Mide Ameliyatı Yapıldı

Aksaray´da İlk Kez Tüp Mide Ameliyatı Yapıldı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Tıp Fakültesi şehirde bir ilki daha gerçekleştirdi. Fakülte Dekanı Prof. Dr. Namık Özkan, kapalı yöntemle mide küçültme olarak da bilinen tüp mide ameliyatı yaptı. 19 yaşındaki Rabia Ilgaz ameliyatın ve beş günlük takibin ardından taburcu edildi.

- Hasta Daha Sağlıklı Şekilde Kilo Verebilecek -
Yıllardır kilo problemi yaşayan, birçok kez diyet ve egzersiz programları uygulamasına rağmen fazla kilolarından kurtulamayan Rabia Ilgaz, Prof. Dr. Namık Özkan´a başvurdu. Vücut Kitle İndeksi 42, kilosu 111 olan Rabia Ilgaz için önce çeşitli tetkikler yapılarak ameliyata uygunluğu tespit edildi, daha sonra ise operasyon gerçekleştirildi. Son derece başarılı geçen ameliyatın ardından Rabia Ilgaz, beş günlük kontrolle birlikte taburcu edildi. Ilgaz´ın yeni bir hayata başladığını ve artık diyetisyen takibinde çok daha sağlıklı şekilde kilo verebileceğini kaydeden Prof. Namık Özkan, operasyona ilişkin önemli bilgiler aktardı. Böyle bir ameliyatın Aksaray´da ilk kez yapıldığına dikkat çeken Özkan, ?Çağımızın hastalığı olan obezitenin tedavisinde kanıtlanmış en etkili yöntem cerrahi müdahaledir. Herhangi bir ek hastalığı olmayan, diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi uygulandığı halde kilo veremeyen ve vücut kitle indeksi 40´ın üzerinde olan hastalara bu ameliyatları uygulayabiliyoruz. Bunun yanında vücut kitle indeksi 35´in üzerinde olup obeziteyle birlikte diyabet, hipertansiyon, eklem hastalıkları ve kolesterol yüksekliği gibi ek hastalıkları olan hastalara da bu ameliyatlar yapılabiliyor? dedi.

- Artık Şehir Dışına Çıkmaya Gerek Kalmayacak -
Laparoskopik, yani kapalı yöntem ameliyata dair bilgiler de veren Prof. Özkan, bu yöntemle hastanın iyileşme sürecinin çok daha çabuk olduğunu, daha az ağrı hissettiğini ve taburcu olma süresinin de kısaldığını söyledi. Ameliyatta, midenin uzunlamasına şekilde kesilerek tüp haline getirildiğine vurgu yapan Özkan, ?Bu sayede mide hacmi küçültülür. Bunun yanında iştahın artmasını sağlayan ghrelin hormonunun salgılanmasına neden olan midenin fundus bölgesini de alıyoruz. Böylece hastanın hem gıda alımı, hem de -ghrelin salınımı engellediğinden- iştahı azalıyor. Ameliyat sonrasında ise ekibimizde bulunan diyetisyenin desteği ile de sağlıklı şekilde kilo verilmesi sağlanıyor? dedi. ASÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Namık Özkan, şehirde obezite ameliyatlarının devam edeceğini, bunun yanı sıra -yapılan tetkikler sonucunda- uygun hastalara şeker hastalığı ameliyatları da yapacaklarını belirterek, ?Artık Aksaray ve çevresinde yaşayan hastalarımız obezite ve metabolik cerrahi (şeker hastalığı) ameliyatları için şehir dışına çıkmak zorunda kalmayacak? dedi.
Özkan, açıklamasının son bölümünde ekibine de teşekkür etti ve sözlerini şu şekilde tamamladı: ?Ameliyat öncesi hazırlık sırasında hastaları değerlendiren diğer branşlardaki hekim arkadaşlarıma, diyetisyenimize, ameliyat ekibine, yoğun bakım ve servis hemşirelerine, katkı ve desteği olan herkese teşekkür ediyorum.?



Cuma 28 ° / 16.5 °
Cumartesi 27 ° / 13.6 °
Pazar 27.8 ° / 15.9 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri