Aksaray'da 'Egzoz denetleme sistemi' devreye giriyor

Aksaray

Aksaray'da 'Egzoz denetleme sistemi' devreye giriyor

Egzoz muayenesi yaptırılmayan araçların tespiti için geliştirilen Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) uygulamaya girdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un hava kirliliğine karşı başlattığı Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi Seferberliği Projesi Aksaray'da hayata geçiyor. Çevreyi kirleten araçlar sistem sayesinde tespit edilerek 2 bin 815 lira idari para cezasına çarptırılacak.

Aksaray Valiliği tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

EGZOZ ELEKTRONİK DENETLEME SİSTEMİ (EGEDES) FAALİYETE GEÇİYOR. EGZOZ MUAYENESİ YAPTIRILMAYAN ARAÇLAR TRAFİKTE ANLIK OLARAK TESPİT EDİLECEK.


11.03.2017 tarihli ve 30004 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği’nin 6 ncı maddesinde;
a) Hususi ve resmi otomobiller ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir,
b) Diğer motorlu taşıtlar ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir,
periyodik egzoz gazı emisyon ölçümüne tabi tutulur.
c) İlk defa egzoz gazı emisyon ölçümü yapılacak taşıtların ölçüm tarihinin belirlenmesinde araç tescil kayıtlarında yer alan ilk muayene geçerlik süresi esas alınır.hükümleri bulunmaktadır.

Bakanlığımızın ASELSAN ile birlikte geliştirdiği Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) ile araçların plakası okunmakta, plaka sorgulaması yapılarak aracın geçerli bir egzoz emisyon ölçümünün olup olmadığı araç görüntüsü ile birlikte kaydedilmekte ve raporlanmaktadır.

Ayrıca bu uygulama ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından sistem üzerinden otomatik tutanak oluşturularak idari yaptırım uygulanabilecek olup, 2022 yılı için egzoz emisyon ölçümü yaptırmama cezası 2.815,00 ₺ dir.

İlimiz genelinde Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) ile denetimlerin yapılacağı, bu nedenle vatandaşlarımızın herhangi bir idari yaptırım ile karşı karşıya kalmamaları adına araçlarının egzoz emisyon muayene ölçümlerini yaptırmaları rica olunur.  



Çarşamba 23.6 ° / 12.3 °
Perşembe 21.7 ° / 13.3 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri