Aksaray’da İŞKUR’dan kararlı mücadele; Çocuk işçiliğine son!

Aksaray’da İŞKUR’dan kararlı mücadele; Çocuk işçiliğine son!

Aksaray’da İŞKUR’dan kararlı mücadele; Çocuk işçiliğine son!

Aksaray’da İŞKUR’dan kararlı mücadele; Çocuk işçiliğine son!

20 Kasım 1959 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Çocuk Hakları Bildirgesini bununla birlikte 20 Kasım 1989 yılında Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeyi kabul etmesiyle birlikte günümüze kadar gelen 20 Kasım Çocuk Hakları Günü” 1990 yılından bu yana  kutlanıyor.

20 Kasım Çocuk Hakları Gününe yönelik Aksaray İŞKUR İl Müdürü Mahmut Akkuş, çocuk işçiliğine yönelik Aksaray ilinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi


Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 20 Kasım 1959 yılında Çocuk Hakları Bildirgesi’ni, ayrıca 20 Kasım 1989’da Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeyi kabul etmiştir. “Çocuk Hakları Günü” 1990 yılından bu yana kutlanmaktadır. Ülkemiz Çocuk Hakları Sözleşmesini 14 Eylül 1990 yılında imzalamıştır. Sözleşme 1994 yılında TBMM tarafından onaylanmış olup 23 Aralık 1994’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Her çocuk, doğuştan; eğitim, sağlık, yaşama, barınma, cinsel ya da psikolojik sömürüye karşı korunma haklarına sahiptir. Çocuklar, yetişkinler ya da diğer çocuklar karşısında savunmasızdır. Çocuk Hakları Sözleşmesi, nerede doğduklarına, kim olduklarına; cinsiyetlerine, dinlerine, etnik kökenlerine bakılmaksızın bütün çocukların haklarını tanımlayarak yaşama hakkı başta olmak üzere; eksiksiz biçimde gelişme hakkı; zararlı etkilerden, istismar ve sömürüden korunma hakkı; aile, kültür ve sosyal yaşama eksiksiz katılma haklarını içermektedir.  

 

 

İlimizde de Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü olarak üzerimize düşen ödevin sorumluluğu ile Çocuk Haklarına yönelik sadece 20 Kasımda bir gün olarak değil bütün bir yıla yayılarak farkındalık çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Ayrıca görev alanımıza giren her konuda çocukların haklarının gözetilerek oluşabilecek olumsuz durumların önlenmesi hedeflenmektedir. Çocukların fiziksel, duygusal, sosyal gelişimini olumsuz yönde etkileyen, onların eğitim, sağlık, oyun ve hatta yaşam haklarını ellerinden alan çocuk işçiliğine karşı mücadele edilmesi; çalıştırılan çocukların istismara ve sömürüye uğramasını önleyecek, ayrıca iş kazasından kaynaklanan yaralanma ve ölümlerin önüne geçecektir. Yetişkinler için  insan onuruna yakışır işlerin teşvik edilmesi, böylece ailelerin hane gelirine katkı yapmaları için çocuklara başvurmak zorunda kalmamasının sağlanması kalıcı çözüm olacaktır.

12.06.2023 tarihinde kurum ve kuruluşlar işbirliğinde çocuk işçiliğine maruz kalma potansiyeli olan, aralarında Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı riskli bölgelerde bulunan okullardaki öğrenciler ile göçmen statüsünde yer alan çocuklarında bulunduğu yaklaşık 50 çocuğa yönelik kültürel ve sportif faaliyetler gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda çocuklar Bilim merkezine götürülerek ziyaretleri sağlanmış ve ardından Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün Dağılgan’daki tesislerine götürülerek ok atma etkinliğine katılımları sağlanmıştır. Ardından Selime, Ihlara ve Güzelyurt beldelerinde bulunan tarihi ve ören yerlerinin ziyareti gerçekleştirilmiş ve çocukların bu farkındalık gününde hoşça vakit geçirmeleri sağlanmıştır.

09.06.2023 tarihli Cuma namazı hutbesinde 12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele günü vurgusuyla dilencilik yapan çocuklara para verilmemesi, çocuk işçiliği yapan kişilerden (su, mendil vb. satışı) alışveriş yapılmaması konularında cami cemaati bilgilendirilmiş ve bu konuda farkındalık oluşturulmuştur. 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Gününe dikkat çekmek amacıyla Bakanlığımız ve Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) işbirliğinde hazırlanan “Herkes İçin Sosyal Adalet! Çocuk İşçiliğine Son” temalı afişler ilimizde yer alan ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılmıştır.

Ayrıca 2023 yılında çocuk işçiliğine maruz kalma potansiyeli olan çocukların aile bireylerinin Toplum Yararına Program kapsamında işe yerleştirilmelerine ağırlık verilmiş, geçici mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak bulundukları bölgelere ziyaretler düzenlenerek Çocuk işçiliği konusunda uyarılarda bulunulmuş, konuyla ilgili muhtarlarla toplantı yapılmış, Mobil Ekip uygulaması çerçevesinde, İŞKUR personelleri ve İlgili Kurum Personelleri ile birlikte ziyaretler düzenlenerek Çocuk İşçiler ve aileleri ile irtibat kurularak gerekli uyarılarda bulunulmuş, çocukların ailelerindeki çalışma çağındaki bireylerin işe yönlendirmesi ve takipleri gerçekleştirilmiştir.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın ikinci 100 günlük icraat programında yer alan konulardan birisi olan Çocuk İşçiliği ile Mücadele Kapsamında “81 ilde Çocuk İşçiliği ile Mücadele Birimlerinin Oluşturulması ve Gönül Elçilerinin de mücadele sürecine desteğinin sağlanması” eylemi gereği İl Müdürlüğümüz bünyesinde Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Aksaray Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Aksaray Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü personellerinden oluşan Çocuk İşçiliği ile Mücadele birimi oluşturulmuş olup birim düzenli olarak toplanmaktadır. Yine Aksaray Valiliği öncülüğünde Aksaray Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü ve diğer kurum ve kuruluşların katılımıyla gerçekleştirilen Mobil Ekip çalışmaları sonucu 2023 yılında: 17’si kız ve 23’ü erkek çocuk olmak üzere toplamda 40 çocuk (21’i yabancı uyruklu) sokaklarda ve camii avlularında; dilendirilirken, mendil ve su sattırılırken tespit edilmiştir. İlgili çocuklar ailelerine teslim edilmiş olup ailelerine çocuk işçiliği ile mücadele konusunda gerekli bilgilendirmeler ve mesleki çalışmalar yapılarak Sosyal Yardımlardan faydalanma durumları sorgulanıp, maddi yoksunluklarının olmadığı gözlemlenmiş ve yabancı uyruklular için İl Göç İdaresine bilgi verilmiştir. Ayrıca Gönül Elçiliği çalışmaları kapsamında 50 civarı işveren/işveren yetkilisi/okul müdürü/muhtar/imam ve buna benzer kamu görevlisi gönül elçisi olmayı kabul etmiştir.

Korunmaya muhtaç çocuklara yönelik kurumumuzca iş ve meslek danışmanlığı faaliyetleri yapılmak suretiyle söz konusu çocukların meslek edindirilmeleri, iş arama süreçlerine yönelik becerilerinin geliştirilmesi, mesleki ilgilerinin belirlenerek ilgileri doğrultusunda yönlendirilmeleri için çalışmalar yapılmaktadır. Bu doğrultuda;
2023 yılı içerisinde 02.05.2023 tarihinde Çocuk Evleri Sitesinde (ÇES) yer alan 13-18 yaş arasındaki 10 çocuğa yönelik mesleki ilgi, yetenek ve becerilerinin tespiti, meslek seçimi ve önemi konularında eğitim verilmiştir. Söz konusu çocukların çoğunluğunun 15 yaş altında olması ve akademik olarak mesleki yönelim test bataryası uygulanmasına uygun olmadıkları için batarya uygulaması yapılamamış, ancak yeni öğrenci grupları oluştukça söz konusu eğitim ve uygulamalara devam edileceği ÇES ’te görevli yetkililer ile istişare edildi.

Yine 2023 yılı içerisinde olmak üzere 25.07.2023-27.07.2023 tarihlerinde ÇEKOM’ da yer alan 10 kişilik gruba Kendini tanıma, hedef belirleme, özgeçmiş hazırlama, etkili iletişim, mülakat teknikleri konularında 3 günlük iş kulübü eğitimi verilmiştir.

 



Pazartesi 26.4 ° / 13.3 °
Salı 22.7 ° / 13.3 °
Çarşamba 23.6 ° / 12.3 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri