Aşık Molla ismi Aksaray´da yaşatılacak

Aşık Molla ismi Aksaray´da yaşatılacak

Otogar yoluna Aşık Molla ismi verildi

OTOGAR YOLUNA AŞIK MOLLA İSMİ VERİLDİ
AŞIK MOLLA İSMİ AKSARAY´DA YAŞATILACAK
 
Hacılar Harmanı Mahallesinde bulunan otogar yoluna Aşık Molla Caddesi ismi verildi.
Aksaray´ın tanıtımı için çeşitli fikirler veren Aksaray FM sahibi Abdülkadir Ay´ın Aksaray Belediye meclisine verdiği Aşık Molla isminin bir caddeye verilmesi fikri belediye meclisince karşılık buldu. 
 
/resimler/2019-2/20/1445563219514.jpg
1923 yılında Aksaray´ın Yeşiltepe (Kırgıl) Kasabasında doğan ve Halk ozanlığı ile birçok insanın gönlüne dokunan Aşık Molla´nın ismi Aksaray Belediye meclisinin aldığı kararla makastan terminale giden caddeye verildi.
 Aksaray Belediyesinin son yıllarda hayata geçirdiği projelere verdiği isimler dikkat çekiyordu. Projelere isimler verilirken Piri Mehmet Paşa gibi Selime Sultan gibi Aksaray tarihine iz bırakan isimlerin seçilmesine özen gösteriliyordu. Bu caddeye de Aşık Molla isminin verilmesi ile Aksaray´ın yetiştirdiği bir değer ortaya çıktı.
Aksaray Belediyesinin almış olduğu bu karar halen Aksaray´da yaşayan Aşık Molla´nın ailesini ve sevenlerini memnun etti.
 
AŞIK MOLLA KİMDİR?
Aşık Molla mahlası ile bilinen Mehmet Akça 1923 yılında Aksaray´da doğdu.
 Annesi Hatice, Babası Tahsin´dir. Babası birkaç kez evlendiği için kendi annesinden Mustafa isminde bir kardeşi vardır. Mehmet Akça dört evlilik yapmıştır. İlk üç evliliğinden çocuğu olmamış, dördüncü evliliğinden Nazmiye, Hatice ve Zahide isimlerinde üç kızı dünyaya gelmiştir. 
Mehmet Akça İlkokulu doğduğu köyde bitirdikten sonra çeşitli işlerde çalışır. 1946 yılında Ankara´ya giderek Muzaffer Sarısözen´le tanışır. Ona yazdığı birçok şiirini verir. Sarısözen, aşığın ?´Osman Abim Evde mi?´´, ?´ Kapıları Kaptıran´´, ?´Gelin Olan Uzun Olur´´ gibi türkülerini notaya alır. TRT repertuarlarına kazandırır. 
1947 yılında Ankara´da ?´Yurttan Sesler´´ korosuna katılır.
Bu koroda bir yıl çalıştıktan sonra Aksaray´a döner Ankara´ya her gidişinde misafir sanatçı olarak radyo programlarına çıkar yörenin Türkülerini okur.
 
1970´li yıllarda Aksaray´da Azmi Milli Un Fabrikasına girer oradan malulen emekli olur. Mehmet Akça´nın bine yakın şiiri vardır. Bu şiirlerinin bir Kısımı ?´Yarenlik´´ ve ?´Bu Vatan Bizimdir´´ adlı şiir kitaplarında toplanmıştır.


Salı 23.9 ° / 8.8 °
Çarşamba 25.8 ° / 10.9 °
Perşembe 25.6 ° / 13.2 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri