ASÜ´lü Akademisyenden Arsenik Arıtımına Yeni Çözüm

ASÜ´lü Akademisyenden Arsenik Arıtımına Yeni Çözüm

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Doktor Öğretim Üyesi Afşin Yusuf Çetinkaya, Grafen malzemesi ile arsenik oranı yüksek suların etkili şekilde arıtılabildiğini söyledi.

Dünyanın birçok şehrinde yer altı sularının içme suyu kaynağı olarak kullanıldığını ancak bu suların yüksek miktarda arsenik içerdiğini vurgulayan Çetinkaya, 2012 verilerinden söz etti ve dünya genelinde 202 milyon insanın içme sularındaki yüksek arsenikten etkilendiğini belirtti. Türkiye´nin de sulardaki arsenik miktarı yüksek olan ülkeler arasında yer aldığını, bunun Birleşmiş Milletlerin 2006 tarihli İnsani Gelişme Raporu´nda yer bulduğunu anımsatan Doktor Öğretim Üyesi Çetinkaya, yaptıkları çalışmaya dikkat çekti. Grafen malzemesinin bu konuda umut haline geldiğini ileten Afşin Yusuf Çetinkaya, ?Bu malzeme esneyebilen, şeffaf ve süper iletken yapısıyla, gazları ve sıvıları molekül düzeyinde filtreleme yeteneğine sahiptir. Ayrıca ısı ve elektrik iletkenliği mükemmeldir. Grafen destekli membran olarak da adlandırılan seçici-geçirgen sistem ile arsenik gibi kirliliği yüksek suların arıtımı kolay bir şekilde gerçekleşmektedir. GO kaplı membranlar, GO´nun üstün özelliklerini ve polimer materyalleri birleştirir. Geliştirilen membran, güçlü su akışına ve yüksek basınçlara karşı dirençli ve yapışkan polivinil alkol kullanarak yüksek arıtma verimi sağlamaktadır. Böylece sulardaki arsenik miktarı Dünya Sağlık Örgütü´nün belirlediği standartların da altına düşebilmektedir.

Çetinkaya, bu proje ile arsenik içeriği yüksek olan içme sularının etkili şekilde arıtılmasının yanı sıra, işlemin ucuz ve hızlı şekilde gerçekleşebileceğini de belirtti.



Perşembe 22 ° / 7.8 °
Perşembe 22 ° / 7.8 °
Cuma 17.2 ° / 9.6 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri