Başkan Özçiftçi,"İlaç temininde sıkıntı yaşıyoruz"

Başkan Özçiftçi,

aksarayhaber68 | aksaray haberleri | aksaray haber | aksaray son dakika haberleri

 

34. Bölge Eczacılar odasınca basın toplantısı düzenlendi.Eczacılar Odası Başkanı Fatih Özçiftçi ; ?İlaç temini konusunda sıkıntılar yaşıyoruz? dedi.Başkan Özçiftçi yaptığı açıklamada,"Sağlık Bakanlığı, 13 Şubat tarihinde 2019 yılı ilaç fiyatlandırması ile ilgili yapılan güncellemeleri duyurdu. Söz konusu açıklamada ilaç fiyatlarında meydana gelecek değişikliklerin 19 Şubat Salı günü itibariyle geçerli olacağı da belirtildi. Bu değişiklik doğrultusunda ilaç sektörü ile mutabakata varılmış olmasını, ilaca erişim anlamında olumlu bir adım olarak görüyoruz. Ancak ilaç piyasasında bir süredir yaşanan sıkıntılarımızın yeni kur oranının açıklanması ile birlikte ciddi seviyelere çıktığını belirtmek durumundayız.
Tarafımıza yapılan bildirimler ve sahadan edindiğimiz bilgiler, ecza depolarından ilaç temini konusunda çok büyük sıkıntılar yaşandığını gösteriyor. Ecza depolarına verilen siparişlerde sorunlar yaşanmakta, internet sipariş ekranlarına kısıtlamalar getirilmekte, telefon aracılığıyla verilen siparişler yerine getirilmemekte ya da eksik bir şekilde karşılanmaktadır. Karşı karşıya olduğumuz tablo, eczacılarımızın ilaca erişim konusunda sahada ciddi ve önemli bir tedarik sorununun yaşandığını gözler önüne seriyor. Yaşanan tedarik sıkıntıları sebebiyle 19 Şubat´a kadar halk sağlığı noktasında olumsuz sonuçların ortaya çıkacağı aşikardır. Öte yandan depoların tutumu sebebiyle meslektaşlarımız hastasına, bilhassa nöbet saatlerinde ve hayati öneme hayiz diyabet, kalp, tansiyon, diyaliz gibi ilaçların temini konusunda zorlanacak ve bu durum da eczacı ile hastayı karşı karşıya getirecektir.
Zan Altında Bırakılmayı Kabul Etmiyoruz
İlaç tedarik sürecinde yaşanan sıkıntılar, kurun açıklanmasıyla tavan yapmış olsa da zaten bir süredir bu sıkıntılar devam etmekteydi. Sağlık Bakanlığı yapılan denetimler doğrultusunda 42 üreticide, 20 depoda, 32 eczanede stokla ilgili sıkıntı tespit edildiğini duyurmuştu. Bunun ardından hem Birliğimiz hem Bölge Eczacı Odalarımız tarafından stokçuluğu yapan her kim ise karşısında olduğumuza dair açıklamalar yapılmış ve bahsi geçen Eczane isimlerinin bildirilmesi halinde stokçuluk yaptığı söylenen kişilerle ilgili işlemler başlatılacağı söylenmişti.
İçinden geçtiğimiz süreçte İl Sağlık Müdürlükleri tarafından eczanelerimiz yoğun bir şekilde denetimlere tabi tutulmakta, bu durum da eczacılarımızı kamuoyunun gözünde ilaç yokluğunun sorumlusu gibi göstererek zan altında bırakmaktadır. Ülkemizin her köşesinde kesintisiz hizmet veren bir mesleğin mensupları olarak yaratılan intibanın karşısında olduğumuzu, zan altında bırakılmayı kabul etmediğimizi belirtmek isteriz.
Tüm bunlardan hareketle; kesintisiz sağlık ve ilaç danışmanlığı hizmeti verirken stokçulukla suçlanarak mesleğimizin itibarının zedelenmesini kabullenmemekle birlikte eczacı depolarının tutumu sebebiyle hastalarımızla karşı karşıya gelmemize sebep olacak her türlü tutum ve uygulamanın karşısında olduğumuzu beyan ediyoruz. Biz eczacılar halka en yakın sağlık danışmanı olma düsturuyla hastalarımıza hizmet verebilmek adına fedakarca çalışıyoruz ve halk sağlığını önceleyen bir mesleğin mensupları olarak aynı çaba ve hassasiyeti ilgili tüm tarafların göstermesini bekliyoruz. Eczacılarımız yaşanan sorunun nedeni değil mağduru olduğunu bir kez daha siz değerli basın mensuplarının ve hastalarımızın bilgilerine sunar, katılımlarınız için teşekkür ederiz.



Salı 12.6 ° / 4 °
Çarşamba 14 ° / 4.8 °
Perşembe 10.2 ° / 2.5 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri