Bekir Kayan,"Geleneksel tarım verimliliği düşürüyor"

Bekir Kayan,

aksarayhaber68 | aksaray haberleri | aksaray haber | aksaray son dakika haberleri

Geleneksel tarım verimliliği düşürüyor

Başkanlar konuşuyor adlı Sivil Toplum Kuruluşlarının faaliyetlerinden hizmetlerindeki hedeflere kadar bir dizi çalışmaları anlatan söyleşide Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Bekir Kayan, geleneksel tarımın verimliliği düşürdüğüne dikkat çekerek, çiftçilerin mutlaka bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.  

/resimler/2019-1/23/1045333549749.jpg

A-Birliğimizin sorumluluk alanları ve işlevi:

Birlik üyeleri ile koordinasyonu sağlayarak Aksaray İlinde hayvan yetiştiricilerinin üstün verimli hayvanlar yetiştirilmesi için; gerek yurt içinde yetiştirilen gerek yurt dışından ithal edilen ve gerekse yerli ırkların genetik potansiyellerinin geliştirilmesi, verimlerinin artırılması, yerli ırk gen kaynaklarının korunması, bunların tanımlanması (küpeleme, elektronik çip takma vb.) ile soy kütüğü, ön soy kütüğü kayıtlarının tutulması, verim kontrollerinin yapılması, suni tohumlama ve biyoteknolojik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi, sigorta işlemlerinin yapılması, üyelerin eğitimlerinin sağlanması, üyeler arasında yarışma düzenlenmesi, üye ihtiyaçlarının temin ve tedariki ile hayvansal üretimin her aşamasında elde edilen ürünlerin pazarlanması, ürünlerin değerlendirilmesi için gerekli tesislerin kurulması, kiralanması ve işletilmesi, üretimin ekonomik olması amacına yönelik çalışma ve araştırmalar yapılması ve/veya yaptırılması, üyelerinin ulusal ve uluslar arası düzeyde temsiliyle ilgili hususlar ile Merkez Birliği´nin planlayacağı her türlü hayvan ıslahı çalışmalarını yürütmek amacıyla hizmet verir.

B-2018Yılında gerçekleştirilen belli başlı faaliyetler.

1-ISLAH ÇALIŞMALARI: Merkez Birliğimiz ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarafından üretilen spermalardan 300.000 Adet sperma alıp, üyelerimizin bu spermaları uygulatmalarını sağladık. Uygulanan bu spermalardan üyelerin buzağı desteğini 50 TL. Daha fazla almasını sağladık.

2- SUNİ TOHUMLAMANIN DAHA DÜŞÜK FİYATLA YAPTIRILMASI:

Aksaray İli Veteriner Hekimleri Odası ile yaptığımız anlaşma ile tohumlamanın 50 Liraya  yapılmasını sağladık. Tohumlama kayıtların sağlıklı tutulmasını sağladık.

    3- YENİ ŞUBELER VE TEMSİLCİLİKLER AÇILMASI:  Hizmetin üyelerin ayağına götürülmesi amacıyla, Merkez, Eskil ve Ortaköy Şubelerine ilave olarak,   Ağaçören ve Güzelyurt ilçelerinde de şubeler, Sultanhanı İlçesi ile Yenikent, ve İncesu kasabaları gibi üyelerin yoğun olduğu merkezlerde temsilcilikler açılmıştır. Ortaköy Şubesi için 500.000,00 TL. ye Eskil Şubesi için ise 275.000,00 TL. ye hizmet binası alınmıştır.

4- SÜT PAZARLAMA İŞLERİ:  Birliğimiz kanalı ile Günlük 300 Ton süt Birliğimizden 6 ayrı firmaya pazarlanmaktadır. Bu uygulama ile Bölgeye daha fazla imalatçı firmanın rekabetçi bir ortamın sağlanması amaçlanmıştır.

    5- YEM TEMİNİ: Üyelerimiz tarafından kabul gören firmalardan teklifler aldık ve en iyi koşulları sunan ulusal düzeyde faaliyet gösteren 6 adet firma ile anlaşarak, üyelerimizin aylık 3000 Ton civarındaki yem taleplerini, Torbası 7-8 Lira daha ucuz fiyatla temin etmekteyiz.   

    6- SÜT ANALİZ : Yönetim olarak, yaklaşık 700.000 TL. maliyetle kurmuş olduğumuz süt analiz laboratuarında yaklaşık 100000 Adet analizi yapılmış olup, sonuçta üyelerimizin inek başına 150 TL. ek destek alması sağlanmıştır.

    7- KÜPELEME : Üyelerimizin buzağılarının küpelenmesi ve kayıt altına alınması 2018 yılında bedelsiz olarak Birliğimiz tarafından yapılmaktadır.

8-İCMAL YAPIMI VE DESTEK İŞLEMLERİ: Üyelerimizin süt ve  buzağı desteklerini kayıpsız alabilmeleri için kayıtlar zamanında tutulmuş ve icmaller yapılıp destekler talep edilerek üyelerimize ulaştırılmıştır.

    9- TIRNAK KESİMİ: Birliğimizde şu anda iki eleman ile tırnak kesimi yapılmaktadır.

    10- DANIŞMANLIK HİZMETİ: Birliğimiz tarafından 5 Tarım Danışmanı ile 250 üyeye danışmanlık hizmeti verilmektedir.

 

C-2019 yılı hedefleri:

   2019 ve gelecek yıllarda gerçekleştirmek istediğimiz projeleri

  • Damızlık düve yetiştiriciliği

  • Emriyo transferi ve ıslah çalışmaları

  • Süt ve süt mamülleri üretim fabrikası

  • Süt tozu üretim tesisleri

  • Yem fabrikası  

  • PROLERİNİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ OLARAK SAYABİLİRİZ.

 

D- Daha iyi bir üretim için :

    Tarımda verimlilik şunlara bağlıdır: - Ürünlerin çeşitliliği ,Üretim gücü ,Toprak ve arazi varlığı, Hükümet politikaları (Maliyetin düşürülmesi, üretilen ürünün değerinde pazarlanabilmesi, ıslaha önem verilip daha verimli sürüler elde edilmesi), Çiftçinin bilgisi diyebiliriz.

- Eğitim

- Arazi dağılımındaki adaletsizlikler kaldırılmalı

- Geleneksel sosyal kurum kaldırılmalı

Türkiye´de tarımda verimliliğin düşük olmasının sebebi, geleneksel olmasıdır. Yani her şeyi kendisi için üretmesi ve kalırsa pazara sunmasıdır.

E- SON OLARAK

Tarım sektöründe üretimi artırmak için neler yapılabilir?

Hem tarım hem de hayvancılıkta geleneksellikten ziyade modern yapıya geçilmelidir

- Tarımsal teknik ve bilgileri kullanmak gerekir fakat tarım sektöründeki nüfus yaşlı ise bunları kullanmak zorlaşır.

              Profesyonel üretim olmalıdır. Yani tarım sektöründe şirketleşme olmalıdır. Kooperatifçilik-çok ortaklılık olmalıdır. Üretim birlikleri, çiftçi birlikleri var ama yürütülemiyor çünkü sinerji ile verim artıramama sorunumuz var.

    Kısa vadede tasarruf eksikliklerini ortadan kaldırarak yatırımlara yönelmeliyiz. Uzun vadede ise insan kaynağını iyileştirmeliyiz

/resimler/2019-1/23/1046088237955.jpg



Cuma 23.5 ° / 9.6 °
Cumartesi 22.7 ° / 10.4 °
Pazar 19.6 ° / 6.5 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri