Hız Kesici Kasisler Standartlara Uygun mu? | aksarayhaber68

Hız Kesici Kasisler Standartlara Uygun mu? | aksarayhaber68

Aksaray İlimizde hemen hemen her cadde ve sokakta görmeye alışık olduğumuz yol kasisleri acaba standartlara uygun yapılıyormu?

Hız Kesici Nedir?

 Yol Kasisi, hız tümseği, yol kasisi araç trafiğini yavaşlatmak, kontrol altına almak amacıyla yol üzerine inşa edilen yükseltilerdir. Kauçuk veya plastik malzemeden üretilebilen hız kesicilerin trafik standartlarına uygun olarak üretilmesi gerekmektedir. Standartlara uygun olarak üretilmeyen hız kesiciler, trafik kazalarına yol açabilir. Hız kesicilerin üzerinde mutlaka gece görüşü sağlamak amacıyla reflektif (yansıtıcı) olmalıdır. Bu reflektif malzeme yol kasisinin türüne göre; boya, reflektif folyo veya plastik kedi gözü olabilir.

Aksaray İlimizde hemen hemen her cadde ve sokakta görmeye alışık olduğumuz yol kasisleri acaba standartlara uygun yapılıyormu?

İlimizde çoğunlukla  plastik ve asvalt hız kasisi kullanılıyor.Plastik kasisler fabrika  üretim kaynaklı olduğu için standartlara uygun olarak üretiliyor.

Peki asvalt hız kasislerinde durum nasıl,standartlara uygun genişlik ve yükseklik ebatlarına dikkat ediliyor mu?

Asfalt hız kasisi, asvalt  yol üzerine yine asfalt malzeme kullanılarak inşa edilen yol kasisi türevidir. Sıcak asfaltın iniş ve çıkış açısı verilerek yükseltilmesi ile yapılır. Gece veya karanlıkta fark edilmesini sağlamak amacıyla üzerine cam küreciği serpilmiş sarı veya beyaz yol boyası ile boyanır. Klasik kasis veya platform kasis türevleri mevcuttur. Yekpare yol üzerinde üretilir.

Sizler için araştırdık ve Cumhuriyet Mahallesi( TOKİ) yol üzerinde Salı Pazarı Avm ile Kule Avm arasında bulunan asvalt hız kasisini incelemeye aldık.

Bu yolu eminiz ki çoğunuz kullanıyor ve bu kasisin varlığından haberdar olmama şansınız yok gibi.Bu Kasiste hızınızı ister istemez düşürüyor hatta duraklıyorsunuz.Ama tüm çabalara rağmen kasisin darbesinden aracınızı kurtaramıyorsunuz.Bu durum aracın amortisör ve alt taşıyıcı takımlarına zarar veriyor.Bu kasisin standartlara uygun olup olmadığı sorusunun cevabını yetkililerimize bırakıyoruz.

İkinci sıkıntı vereceğini düşündüğümüz kasis daha bugün  Piri Mehmet Paşa Alt Geçidi (Efor Avm Önü)çıkışına yapıldı.Aracıyla bu sabah altgeçidi kullanan sürücüler zor anlar yaşadı.Çünkü alt geçit tünel çıkışına hız tümseği yapmak alışılagelmiş bir uygulama değil.Bu uygulamanın doğru mu,yanlış mı olduğu cevabını yine  yetkililere bırakıyoruz.

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz.Aksaray´da uygulanan hız kasislerinin yapımına çok dikkat etmeli,kazalarada sebebiyet verebilecek bu kasislerin yapımı yol yapan asvalt  işçilerine  değil,işin erbabı mühendislerimize bırakılmalıdır.Sonuçta bu araçlar milli servet,kim ister aracına zarar gelmesini ...

 



Cuma 23.5 ° / 9.6 °
Cumartesi 22.7 ° / 10.4 °
Pazar 19.6 ° / 6.5 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri