Kadına yönelik şiddet ve cinayet eylemleri en büyük toplumsal sorunlardan biridir

Kadına yönelik şiddet ve cinayet eylemleri  en büyük toplumsal sorunlardan biridir

Aksaray | Aksaray haber | aksarayhaber68 |Aksaray son dakika | Aksaray haberleri |Son Dakika Aksaray Haberleri | gazete |Aksaray yerel haber | Haber Aksaray

Aksaray Barosu kadın hakları komisyonu yaptığı yazılı açıklamada,"Kadına yönelik şiddet ve cinayet eylemleri politik bir malzeme değil en büyük toplumsal sorunlardan biridir."ifadelerine yer verdi.

Yapılan açıklamada;

Boşanmayı kabullenemeyen eski eşler tarafından çocuklarının gözü önünde öldürülen, ayrılmak istediği sevgilisi tarafından canice katledilen kadınlar ve daha niceleri… Hemen her gün bu haberleri duymaktan başta kadınlar olmak üzere tüm toplum olarak yıldık.

 

Medyanın kadın cinayetlerini topluma yansıtma biçimi, yaşanan her cinayette bireysel olarak verdiğimiz tepkilerin tekrardan öteye gidememesi hatta her bir tekrarın toplum bilincinde şiddet unsurlarının yerleşmesine ve normalleşmesine sebep olması, suç failinin ya da faillerinin yeterli ve caydırıcı cezalar almaması toplumumuz açısından büyük problem teşkil eden; radikal, önleyici uygulamaların derhal hayata geçirilmesi gereken bir konudur.

 

Kadına yönelik her türlü şiddet eylemi ve cinayetin sıradan hale getirilmeye çalışılmasını, kadına yönelik şiddetin artmasına yönelik yükselen seslere karşı küresel sorun savunmalarını, kadının ve kadına yönelik şiddetin medya figürü olmasını, kadına yönelik ayrımcı toplumsal davranış kurallarını, ayrımcı dili, kız çocukları ve kadınların güvensizlik içinde her an tetikte olmak zorunda kaldığı bir hayat sürmesini kabul etmiyoruz. Asla etmeyeceğiz. Ne tür düzenlemeler yapılması gerektiğini söylemeye ve uygulama sahasında elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.

 

Özellikle cinsel suçlar ve kadına yönelik şiddet suçlarında; suç haberinin adli kurumlara ulaşmasından itibaren cezai yaptırımların uygulanmasından da önemli olan şüphelinin ya da sanığın bir daha bu davranışı göstermesini önlemek için çalışmaktır. Önleyici tedbir yalnızca uzaklaştırma kararı vermek olmamalı bunun yanında şüphelinin psiko sosyal tedavisi zorunlu olarak sağlanmalıdır. Ayrıca verilecek cezalarda da hiçbir indirim uygulanmamalıdır.

 

Biliyoruz ki bir sorun çözülmek istendiğinde çözülür. Kadına yönelik şiddet ve cinayet eylemleri politik bir malzeme değil en büyük toplumsal sorunlardan biridir. Tekrar tekrar çeşitli suçları işlemiş bir kişinin; serbestçe ve hiçbir iyileştirici, önleyici yaptırıma maruz kalmadan toplum içinde, suça yatkın aynı yaşam şekline devam etmesine izin verilmesi toplumu çürütmekten, toplumsal bağları zayıflatmaktan başka hiçbir işe yaramayacaktır

 

Biz hala kadına yönelik şiddet ve cinayet eylemlerini önleyici, etkili, radikal; politikalar, yasal düzenlemeler ve uygulamalar bekliyoruz. Tek başına cezai yaptırım etkili değildir. Bu, kurumlar üstü bir meseledir.

 

Kamuoyuna bildiririz.

Aksaray Barosu Kadın Hakları Komisyonu

 



Pazar 27.8 ° / 15.9 °
Pazartesi 26.4 ° / 13.3 °
Salı 22.7 ° / 13.3 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri