Kahramanmaraş'ta 200 konteyner ev afetzedelere teslim edildi

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'ta 200 konteyner ev afetzedelere teslim edildi


 

AKSARAY BELEDİYESİ VE GÜNEY KORE İŞBİRLİĞİNDE KAHRAMANMARAŞ’TA KURULAN KONTEYNER KENT AÇILDI

 

HOPE BRİDGE BAŞKANI PİL HO SONG “GÜNEY KORE, KARDEŞ ÜLKE TÜRKİYE’YE HER ZAMAN DESTEK VERMEYE HAZIRDIR”
 

 

BAŞKAN DİNÇER, “DEPREMZEDE KARDEŞLERİMİZİ KALICI KONUTA GEÇENE KADAR BU KONTEYNERLERDE MİSAFİR EDECEĞİZ”

 

KAHRAMANMARAŞ’TA 200 KONTEYNER EV AFETZEDELERE TESLİM EDİLDİ  
 


 


 

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından kentte barınma ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak amacıyla Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in girişimleriyle Güney Kore Hope Bridge koordinasyonunda Kahramanmaraş’ta kurulan konteyner kent, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Kurulumu ve iç donanımı tamamlanan 200 adet konteyner ev, afetzedelere teslim edildi. Konteyner kentin bulunduğu alana Türkiye-Güney Kore Aksaray Kardeşlik Mahallesinde adı verildi.
 


 

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerinde Kahramanmaraş’ta evleri yıkılan ve çadırlara yerleştirilen afetzedeler, Aksaray Belediyesi ile Güney Kore Hope Bridge işbirliğinde inşa edilen konteyner kente yerleşmeye başladı. Türkiye-Güney Kore Aksaray Kardeşlik Mahallesi’nde kurumu tamamlanan konteyner kentte 200 adet konteyner ev bulunuyor.

 

Konteyner kentin teslim törenine Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Won Ik Lee, Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Ekrem Ender Ergün, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Hope Bridge Başkanı Pil Ho Song, Hope Bridge Genel Sekreteri Jung Hee Kim, Dulkadiroğlu Belediye Başkan Vekili Yemliha Özşahan, Kahramanmaraş AK Parti İl Başkanı Fırat Görgel, AK Parti Aksaray İl Yönetim Kurulu Üyeleri Serdar Tutsak, Nuri Pak, Nusret Enli, Aksaray Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Ali Özcan, Kahramanmaraş AFAD İl Müdürü Tayfun Temur, Türkiye Koreliler Derneği Başkanı (Association of Korean residents) Young Hoon Kim, Almanya Aksaraylılar Derneği Başkanı Rasim Çetin, Batı İngiltere Derneği Başkan Vekili Abdullah Tekdal, Aksaray STK Platfomu Başkanı İlhan Demir, Aksaray Önder İmam Hatipliler Başkanı Yılmaz Akbulut, Aksaray Belediye meclis üyeleri, Aksaray ve Kahramanmaraş mahalle muhtarları, basın mensupları, STK ve oda başkanları katıldı.
 


 

Konteyner kentin açılış konuşmasını Hope Bridge Başkanı Pil Ho Song yaptı. Hope Bridge Başkanı Pil Ho Song konuşmasında “Kore halkı, zor durumda olan depremzedelere yardım elini uzatmıştır. Bildiğiniz gibi Türk ve Güney Kore Cumhuriyeti kardeş ülkedir. Zor durumda olan bir kardeşe yardım etmek için Kore’de birçok şirket ve halk bu yardıma destek vermiştir. Yıllar önce de Türklerde bizden karşılık beklemeden yardım etmiştir” dedi.
 

     
 

Türkiye Koreliler Derneği Başkanı Young Hoon Kim “Biz burada Kore tarafı olarak yapılanları yardım olarak düşünmeyin. 73 sene önce Kore askeri destek vermek suretiyle destek verdiniz. Türklerin desteği olmasaydı, belki şuanda dünya haritasında ülkemiz olmayabilirdi. Biz Kore olarak her zaman Türkleri sadece askeri anlamda destek verdiği için savaşta anne ve babasını kaybeden Koreli kimsesiz çocuklara siz el uzattınız. Onlarla yemeklerinizi paylaştınız. Bizim acımızı paylaştınız. Ve çocuklarımız eğitimde geri kalmasınlar diye okul bile açtınız. Biz Koreliler olarak Türkleri hiçbir zaman unutmadık. Bizde küçük bir yardımla sizin yanınızda olmaya karar verdik. Biz Koreliler olarak Türkiye’nin yanında sizinle olmaya her zaman hazırız. Konteynerler kalıcı konutlar yapılıncaya kadar ihtiyacınızı karşılayacaktır. Bu yardımımızda emeği olan Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer bey ve Kahramanmaraş Belediye Başkanına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
 

 


 

Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer konuşmasında “6 Şubat tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş başta olmak üzere 11 ili etkileyen asrın felaketi deprem sonrasında devletimiz, milletimiz afetzedelerin yaraları sarmak için gece gündüz demeden çalışmaya başladılar. Kardeş ülkelerimiz desteğini bu aşamada bizden esirgemedi. Güney Kore Cumhuriyeti bu devletlerden bir tanesi oldu. Deprem, hemen çözüme kavuşacak doğal bir afet değil, kalıcı konut yapılmasına kadar devam eden süreci kapsar. Biz Aksaray Belediyesi olarak çadır kent kurumasından itibaren elimizden geleni yaptık ve çadır kenti kurduk. Hope Bridge desteği ile konteyner kenti kurduk. Hope Bridge temasa geçmemizin ardından acil ihtiyaç olarak konteyner kent kurulması noktasında mutabık kaldık. İşin hızlı projelendirmeleri yaparak 1.9 milyon dolar maliyet tutarında 200 konteyner kurulması ve sevk edilmesi sağlandı. Konteynerler şimdi burada ve depremzedelere teslim ediyoruz.  Bu vesile ile kardeşlik hukuku gereği Güney Kore Hükümeti ve Hope Bridge Derneğine destekleri için teşekkür ediyoruz. Vatandaşlarımızın yılbaşında ise kalıcı konutlara kavuşmasını temmenni ediyor, Hope Bridge Derneğine şükranlarımızı sunuyoruz” diyerek Güney Kore heyetini Korece selamlardı.  
 

 
 

Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Won Ik Lee, Koteyner kenti açılışında bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.  
 


 

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ise kendilerini her konuda destekleyen kardeş şehir Aksaray halkına ve Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’e teşekkür etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, millet olarak Türkiye’yi her zaman kardeş gören Güney Kore heyetini ve Hope Bridge Derneğine de ayrıca teşekkür etti.  
 


 

Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, konteyner kentin kurulmasında katkısından dolayı Hope Bridge Başkanı Pil Ho Song teşekkür plaketi takdim etti.  
 


 

Protokol üyelerinin katılımı ile konteyner kentin açılış kurdelesi kesildi. Afetzedeler yeni evlerine yerleşmeye başladı.
 


 

Yangına karşı dayanıklı olarak üretilen konteynerlerde, mutfak dolabı, banyo ve tuvaletin yanında klima, televizyon, mini buzdolabı, masa, sandalye, ayakkabılık, yataklı kanepe, perde, ranza, yatak, yastık, yorgan, nevresim takımı dahil bir evde bulunması gereken tüm donanımların yer aldığı bildirildi.  
 


 

Açılışa katılan davetliler, törenin hemen ardından deprem enkaz alanlarını ziyaret ederek depremde hayatını kaybedenlerin mezarlarını ziyaret ettiler. Davetliler Kahramanmaraş’ın tarihi mekanlarını gezerek kapalı çarşıyı da ziyaret ettiler.    
 



Cumartesi 27 ° / 13.6 °
Pazar 27.8 ° / 15.9 °
Pazartesi 26.4 ° / 13.3 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri