Kalaycılık mesleğinin son ustaları

Kalaycılık mesleğinin son ustaları

aksarayhaber68 | aksaray haberleri | aksaray haber | aksaray son dakika haberleri

/resimler/2019-10/19/0700512609916.jpg
 
Türkiye´de yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasında gösterilen kalaycılık, ilçeler ve kenar mahallelerde hala gezerek çalışıyorlar. 
Bir zamanlar ara sokaklarda seyyar olarak da icra edilen kalaycılık mesleği, gelişen teknoloji ile birlikte mutfaklarda bakırdan yapılan malzemelerin yerini çelik, alüminyum ve teflon malzemelerin alması ile yavaş yavaş yok oluyor. Yemeklerin bakır ve kalaylanmış tencerelerde daha lezzetli olduğunu belirten ustalar, son  seneler de insanların kalaycılığı ve bakırcılığa yoğun ilgisinin olduğunu söyledi. İnsanların bazı gıdaları evlerinde bakır ve kalaylanmış tepsiler içinde yaptıkları zaman daha lezzetli ürünler elde ettiklerini söyleyen ustalar, çırak bulamadıkları durumda mesleğin sonunun geleceğini söylediler. Kalaycı ustası ilk olarak babasının yanında çırak olarak mesleğe başladığını ifade ederek, Babam bırakınca bu işle ben uğraşıyorum. Kalaycılığı tamamen babamdan öğrendim. Son zamanlarda popüler oldu. İnsanlar artık pekmez, salça, kuşburnu gibi gıdalarını kendileri yapıyor. İnsanlar bu tür gıdaları bakır tavalarda yaparak daha lezzetli buluyor. Bakır ve kalaylanmış tencerelerde yemekler pişirildiğinde vatandaşlarımız daha lezzetli buluyor. Kısacası insanlar bakır tencerelerde yapılmış yemeklerin tadını hiçbir yerde bulamıyor. Köylerde kullanılan bakır kazan ve küçük işleri yapıyoruz" dedi. 
Mesleğinin çırak usta ilişkisi ile devam ettiğin belirten ustalar yeni yetişen çırak olmaması ve çocuklarının da mesleğe soğuk bakmaları yüzünden artık kalaycılar mesleğinin bitme aşamasına geldiğini belirttiler.
Haber İbrahim Amaç
 
/resimler/2019-10/19/0701215266819.jpg


Cuma 17.2 ° / 9.6 °
Cumartesi 21.9 ° / 9.9 °
Pazar 22.7 ° / 10.8 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri