Milletvekili Erel´in kritik sorularına yanıt geldi

Milletvekili Erel´in kritik sorularına yanıt geldi

aksarayhaber68 | aksaray haberleri | aksaray haber | aksaray son dakika haberleri

 

06.11.2018 tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu´nda , Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ilgili ve bağlı kuruluşların bütçelerinin görüşmeleri yapılmıştı.

 

Bütçe görüşmelerine katılarak söz alan İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan´ın gözlerinin içine bakarak Aksaray´ın sorunları ve taleplerini dile getirmişti.Milletvekili Erel yaptığı konuşmada;Demiryolu sorunu,inşaatı yarım kalan Hava alanı ,kamulaştırma ücretlerinin ödenmemesi ve Aksaray-Ortaköy ilçesi arasındaki bölünmüş yol sorununu dile getirerek,plan Bütçe komisyonu´na cevaplanması için 3 ana başlıklı yazılı soru önergesi vermişti.

Aksaray halkının yakından takip ettiği bu sorulara Plan Bütçe komisyonundan cevap geldi.İşte o kritik sorular ve cevapları;

KONUŞMA METNİ;Aksaray Türkiye´nin ortasında bulunan, doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan önemli bir mevkide. Sayın Cumhurbaşkanımızın Aksaray´ı defalarca ziyaretleri sırasında, 3 defa, Aksaray´a devlet demir yollarını, Ulukışla Çakmak İstasyonu´yla Aksaray arasında 96 kilometre bir mesafede bulunan aradaki demir yolu sözünü ve müjdesini vermişti ama bugüne kadar bu 96 kilometrelik demir yolu maalesef hayata geçirilemedi. Aksaray ekonomisi için bu demir yolu hayati önem taşımaktadır. Zira, organize sanayi bölgesi bu kadar kısa bir mesafeyle Mersin Limanı´na bağlanmış olacak, Mersin Limanı´na bağlandığında da bugün organize sanayide büyük fabrikaların, Brisanın, Sütaşın, Mercedesin ve Colinsin yanında daha, çok büyük fabrikalar gelecek. Böylece Aksaraylı hemşerilerimiz daha çok iş ve aşa sahip olacaklar.

ÖZEL HABER/AKSARAYHABER68.COM

SORU

Ulukışla-Çakmak istasyonu´yla Aksaray arasında 96 kilometre mesafede bulunan mesafe için demiryolu sözü verilmişti.Bu yol ne zaman yapılacak?

CEVAP

Aksaray-ulukışla kesiminin proje çalışmaları tamamlanmış olup yapım ihale çalışmaları devam etmektedir.Projenin 2023 yılına kadar tamamlanması hedeflenmektedir.

 

    KONUŞMA METNİ; Yine Aksaray´da 1998 yılında temeli atılan ve yüzde 60´a kadarı tamamlanan, yerel imkânlarla yapılan havaalanı maalesef 2002´den bu yana herhangi bir işlem görmemektedir. Oysa yüzde 60´a, yüzde 70´e yakını tamamlanmış bu havaalanına Aksaraylıların alın terleri, emekleri ve sermayeleri heba olmuştur. Bu kadar yapımı tamamlanan havaalanının bir an önce Aksaray´da faaliyete geçmesi gerektiği inancındayız.

     Demin bir arkadaşımız "Türkiye´de havaalanı olmayan il kalmadı." şeklinde bir beyanda bulundu. Aksaray´da 1998´de temeli atılan ama bir türlü bitirilemeyen havaalanının artık Aksaraylılara verilmesi gerektiği kanaatindeyiz.

SORU

Aksaray´da1998 yılında temeli atılan ama bir türlü bitirilemeyen havaalanı ne zaman bitirilecektir?

CEVAP

Aksaray valiliğince 1998 yılında yapımına başlanan havalimanı inşaatı PAT sahalarında beton alt kotuna kadar dolgu,üst yapılarda ise kaba inşaat seviyesinde iken"STOL"havaalanları inşaatı işinin yüksek planlama kurulunun 27.12.2002 ve Bakanlar Kurulu´nun 30.12.2002  tarihi kararları ile Bakanlığımızın yatırım programından çıkartılması neticesine inşaatı tamamlanamamış ve geçen sürede mevcut tesisler kullanılamaz duruma gelmiştir.

Aksaray iline yapılması planlanan havalimanı yapılan talep-tahmin analizinde "çok düşük  trafik değerli havalimanı"kapsamında bulunmakta olup fizıbıl olarak değerlendirilmemistir.

Önümüzdeki yıllarda yolcu talebindeki artışa bağlı olarak değerlendirilmeye alınacaktır.

 

   KONUŞMA METNİ;  Yine, Adana´dan başlayıp Ankara´ya uzanan otoban dolayısıyla Aksaray´ın Ortaköy ilçesindeki istimlakten dolayı birçok köylümüz mağdur durumdadır. Kamulaştırma, istimlak bedelleri ödenmemiştir. Karayolları Genel Müdürlüğüne yapmış oldukları müracaatlar da sonuçsuz kalmıştır. Bundan dolayı bu bedellerin ödenmesini beklemektedirler.

     Yine, her seçim döneminde temeli atılan, 3-5 tane vasıtayla "Yapacağız." denilen Aksaray-Ortaköy arasındaki bölünmüş yol, maalesef, yaklaşık on senedir bir türlü bitirilememiştir. Oysa 50 kilometrelik bir yoldur burası, Kırşehir üzerinden Aksaray´ı Karadeniz´e bağlayan bir güzergâhtadır. Hatta orada öyle bir farklılık vardır ki Kırşehir kara yolları sınırı başladığında yol birden genişlemekte ama Aksaray kara yolları sınırı içerisinde yol daracıktır. Buna da bir anlam vermiş değiliz. Sanki iki ülke arasında bir sınır geçişi gibi görünmektedir; bu durumun da düzeltilmesini talep ediyoruz.

SORU

Aksaray-Ortaköy arasındaki bölünmüş yol ne zaman tamamlanacaktır?

CEVAP

46 km uzunluğundaki Aksaray-Ortaköy 6.Bölge hudut yolunun tamamı ihale edilmiştir.2017 yılında 46 km´lik kesimde sanat yapıları ve toprak işleri %80 seviyesinde tamamlanmıştır.

Ayrıca yağırözü köprüsü 45 mt tamamlanmıştır.

Bu güzergahta kalan üst yapı işlerinin en geç 2020 yılına kadar tamamlanması hedeflenmektedir.

    KONUŞMA METNİ; Yine, bugün yaklaşık 30-35 bin tane araç Aksaray´dan geçmektedir. Otobandan dolayı bu araç sayısı 5-6 bine düşecektir. Aksaray´da Sayın Cumhurbaşkanımızın sözünü verdiği 40 kilometreye yakın bir çevre yolunun bu aşamada Aksaray´a bir katma değer sağlayacağı kanaatinde değiliz. Eğer planlamada ise bu çevre yolunun çıkarılmasının Aksaray´ın ekonomisine katkı sağlayacağı inancındayız.

     Yine, bu TÜRKSAT´tan dolayı bir sıkıntımız var. Yerelde vatandaşların sesi, kulağı olan televizyonlar, maalesef, TÜRKSAT´a olan ödemelerini hâlâ dolar üzerinden yapmaktadırlar. Her ne kadar dolar 5,5´te sabitlenmiş ise de bu sabitliğin, Sayın Cumhurbaşkanlığımızın kararnamesi doğrultusunda 3,77´ye düşürülmesinin uygun olacağı veya TL´ye çevrilmesinin uygun olacağı düşündeyiz.

     Yavuz Sultan Selim Köprüsü´nden geçiş ücretleri dile getirildi, bunu tekrar ederek vakit almak istemiyorum.

     Çok teşekkür ediyorum, sağ olun.



Salı 24.7 ° / 10.7 °
Çarşamba 30.7 ° / 17.4 °
Perşembe 29.8 ° / 17.8 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri