Sporcuların sağlığı anlık olarak nefeslerinden ölçülecek

Sporcuların sağlığı anlık olarak nefeslerinden ölçülecek

Sporcuların sağlığı anlık olarak nefeslerinden ölçülecek

SPORCULARIN SAĞLIĞI ANLIK OLARAK NEFESLERİNDEN ÖLÇÜLECEK
 

 

Aksaray Üniversitesi’nde (ASÜ), sporcuların sağlık durumlarına ilişkin ihtiyaç duyulan verileri, nefeslerindeki havayı analiz ederek ölçümleyebilecek taşınabilir sensör geliştirme çalışmaları başladı.  

 

Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Bayraklı’nın projesi, ASÜ Spor ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından desteklendi. Sporcuların sağlıklarına ilişkin düzenli bilgi almanın verimlilik açısından çok önemli olduğunu söyleyen Prof. İsmail Bayraklı, amaçlarının, zahmetsiz, zararsız, enfeksiyon riski içermeyen, girişimsel olmayan, maliyeti uygun, doktorlara ve sporculara konfor sağlayan, acısız ve kolayca tekrar edilebilen bir sistem oluşturmak olduğunu söyledi. Sporcuların, herhangi bir sağlık personeline gerek kalmadan analiz sürecini yürütebileceğini ve sonuçları doktorlarıyla paylaşabileceğini dile getiren Prof. İsmail Bayraklı, “Sporcuların sağlıklarıyla ilgili anlık veri alma, kişiye özel yöntemlerin geliştirilmesi açısından da çok önemli. Proje kapsamında, nefes havasında bulunan molekülleri, girişimsel olmayan bir yöntemle sürekli analiz ve takip edebilen, yenilikçi bir prototip taşınabilir sensör tasarlayacağız ve bunu geliştireceğiz. Bu sistem, sporcuların genel sağlık durumlarının takibinin yanında, egzersiz ve dinlenme sırasında sporcuların metabolik aktivitelerinin, enerji kullanımlarının, performanslarının, antrenman programlarının değerlendirilmesini ve optimize edilmesini de sağlayacak” dedi.  
 


 

Projede Dr. Öğr. Üyesi Hatice Akman, Öğr. Gör. Dr. Okan Kamiş ve Öğr. Gör. Dr. Ali Rıza Atıcı araştırmacı olarak görev alıyor.  



Cumartesi 27 ° / 13.6 °
Pazar 27.8 ° / 15.9 °
Pazartesi 26.4 ° / 13.3 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri