STK Başkanları ve Üreticilerden İthal Et´e Hayır

STK Başkanları ve Üreticilerden İthal Et´e Hayır

STK Başkanları ve Üreticilerden İthal Et´e Hayır

Aksaray´da Bulunan Sivil Toplum Örgütleri Canlı Hayvan Pazarında Bir Araya Gelerek Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığının Kasaplık, Kargas Et Ve Kemiksiz Et İthalatı Projesine Karşı Olduklarını İfade Ederek Protesto Ettiler.

Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök burada yaptığı açıklamada ? 14 milyon 816 bin adet Büyükbaş hayvan varlığı ile, 44 milyon 572 bin 635 adet Küçükbaş hayvan varlığı ile, 1 milyon 173 bin kg et üretimi ile,  Şuanda 700 bine yaklaşan ithal besilik talebi ile, Kasaplık, karkas et ve kemiksiz et ithalatı projesi yanlış bir projedir.

Güney Amerika´dan ve Avrupa´dan besilik dana ithalatı ile biz üreticiler yem girdileri ve maliyetlerin çok yüksek olmasına rağmen bizim işimiz diyerek Ulubatlı Hasan misali burçlara bayrak dikmek için yarışıyoruz. Biz inadına üreteceğiz. Biz Devletimizin yanındayız.

Can Allah´ın mal, Devletin şuuruyla hareket eden Anadolu insanı gerektiğinde her şeyini bu Devlete feda eder, Alın terinin karşılığını da almak ister. Devletimizin şuanda yaptığı et ithalatı ile kafamız karıştı. Devlet üreticisi ile rekabet ederse biz üreticiler Devletimize bizlere asgari ücretli bir iş bulduklarında üretimden çekiliriz. Devlet ticaret yapacaksa eti getirenler samanı, yemi, mazotu da getirsin herkes rahatlasın. Avrupa´nın muhtelif ülkelerinden ne olduğu, hangi hayvana ait olduğu belli olmayan,  etlerin Türkiye´deki büyük marketler zincirine vermesi aynı zamanda kasap esnafını ve yerli marketleri de zarara uğratacağı göz önüne alınmalıdır. Sayın Bakanım, Siz iyi bir doktor ve iyi bir siyasetçisiniz bundan şüphemiz yok. Fakat hastanın yakınları iyi anlatamamış ki siz teşhisi yanlış koymuşsunuz. Keşke hastanın kendisinden dinleseydiniz yarınını göremeyen bu sektördeki insanlar bir günde hatırı sayılır zararlar etmezlerdi. Üretim devam ederdi.

Hep övünüyoruz; Dünyada yedinci, Avrupa´da birinci tarım ülkesiyiz diye. Ancak Avrupa´da birinci tarım ülkesi şuanda dünyanın her yerinden et ve hayvan ithalatı yapmaktadır. Bunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Biz Aksaraylılar olarak üretime devam edeceğiz. İnsanlarımızın kaliteli et yemesi ve sağlıklı gıdalara ulaşması bizim için de çok önemlidir. Çok değerli Bakanım, Kıymetli Yetkililer, Sonuç olarak bizim üreticimize darbe vuran et ithalatının biran önce gözden geçirilip tedbir alınması gerektiğini düşünüyoruz. Sizin de ehemmiyet vereceğinize inancımız tamdır.

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk ise ? Biz tarım platformu ve sivil toplum örgütleri olarak ithalatın her türlüsüne karşıyız. Biz bir tarım ülkesiyiz. Kendi üreticimizi, kendi yetiştiricimizi destekleyerek, daha fazla üretmesine katkı sağlayarak bu işi çözeceğimize inanıyoruz. Bu gün alınan ithalat kararı özellikle kargas et ithalat kararı Türkiye´de hayvan yetiştiricisini, üreticisini çok zor durumda bırakmıştır. Üretimdeki pahalılığının farkına varmak gerekir. Girdi fiyatlarının düşürülmesi bu işin tek çaresidir diye düşünüyoruz. Bu gün et fiyatlarında ciddi bir geri çekilme olmuştur ama kasap reyonlarına yansımamıştır. Aksaray da kurban bayramından önce kesimlerin 27 TL olduğu dönemde 42 TL olan kuşbaşı et fiyatı şu anda kesimlerin 24 TL ye çekilmesine rağmen kuşbaşı et fiyatları yine 42 TL olduğunu hatırlatmak isterim. Aracıların dünyada en çok kazandığı ülkede yaşadığımızı ifade etmek istiyorum. Aracıların kar payını azaltarak yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer et süt kurumu büyük marketlerde reyon kiralayarak et satacaksa bunu iç piyasadan sağlamalıdır. Bizlerden almalıdır. Fiyat dengesini ancak o şekilde sağlar diye düşünüyorum. Buradan Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanımıza bir defa daha düşünmesi gerektiğini bu üreticiyi mağdur etmemesi gerektiğini ifade etmek istiyorum. Teşekkür ediyor saygılar sunuyorum? dedi.



Cuma 23.5 ° / 9.6 °
Cumartesi 22.7 ° / 10.4 °
Pazar 19.6 ° / 6.5 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri