Sultanhanı kervansarayı´nda hedef 1 milyon turist

Sultanhanı kervansarayı´nda hedef 1 milyon turist

aksarayhaber68 | aksaray haberleri | aksaray haber | aksaray son dakika haberleri

Sultanhanı Kervansarayı´nda hedef 1 milyon turist
 
Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından İpek Yolu üzerinde hem konaklama hem de ticaret yolunun güvenliğini sağlamak amacıyla sekiz  asır önce yaptırılan Anadolu´nun en büyük kervansarayı olan Sultanhanında, restorasyon çalışmalarında sona gelindi.
 
/resimler/2019-6/25/0946367110859.jpg
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca finanse edilen "Tarihi Sultanhanı Kervansarayı Restorasyon ve Çevre Düzenleme" projesi ile kervansaray içinde Canlı Halı Müzesi, Kafeterya ve amacına uygun olarak yapılan mekanlar da oluşturuluyor.
 
/resimler/2019-6/25/0947232587444.jpg
Yaklaşık 800 yıldır ayakta duran kervansaray 2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası yedek listesine alındı. Yılda ortalama 500.000 yabancı turistin ziyaret ettiği Sultanhanı Kervansarayı Restorasyonun tamamlanması ile birlikte yapılması düşünülen tanıtımlar ve Festivallerle ziyaretçi sayısını 1 milyona çıkartmayı hedefliyor.
İlk olarak Kervansarayın çatı sistemi yenilenerek su alma probleminin giderildiği daha sonrada Kervansarayın zamanla çürümüş olan taş yapılarında taş değişimi ve onarım işlemleri yapıldı. Kervansarayın orta kısmında bulunan Mescit bölümündeki kırmızı tuğla ile yapılan bölümün sökülerek orjinaline uygun şekilde yapılmasının ardından mescidinde çatısı kapatıldı. 
Sultanhanı kervansarayı ve orta alandaki Mescit duvarlarında yapılan desen ve motif çalışmalarında ise sona gelinmek üzere. 800 Yıl öncesinde yapılan desenlerin yeni taşlara bire bir işlendiği çalışma ile Kervansaraydaki orjinallik korunmuş oluyor.  Kervansarayın Ana Taç kapısının da İlk yapıldığı zamandaki gibi ihtişamına uygun olarak yükseltilerek desen ve motiflerinin aynı şekilde işlenmesine devam ediliyor.
İç avludaki zemin düzeltmelerinin bitirilmek üzere olduğu gözlenirken Kapalı alanda çalışmalar bitirildi. Kapalı bölümün zemininin tamamen düzenlenerek yerden ısıtma sistemi kuruldu. Diğer kapalı alan bölümlerine ise seyyar olarak kalorifer sistemi döşenerek ısınma problemi giderildi. Böylelikle kış aylarında da sıcaklık korunarak Müze oluşturulacak alanlar ile kafeterya ve diğer bölümlerde sıcaklık sağlanacak.
Bugünlerde Kervansarayın çevre düzenlemesine başlanırken, yoğun şekilde devam eden çalışmaların 1 ay içerisinde tamamlanarak büyük bir festival ile Bakanların katılımı ile açılışının yapılmasının planlandığı öğrenildi.


Cuma 23.5 ° / 9.6 °
Cumartesi 22.7 ° / 10.4 °
Pazar 19.6 ° / 6.5 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri