Taşpınar Halısı Sosyal Medyada Tanıtılıyor

Taşpınar Halısı Sosyal Medyada Tanıtılıyor

aksarayhaber68 | aksaray haberleri | aksaray haber | aksaray son dakika haberleri

Taşpınar halısı sosyal medyada tanıtılıyor
 
/resimler/2019-7/26/0730256522430.jpg
 
Aksaray´ın simgesi durumundaki Taşpınar halısı teknolojiye yenik düşse de İl Kültür Müdürlüğü tarafından sosyal medyada tanıtımı yapılıyor. Taşpınar halısı tarif edilirken bakın ne gibi bilgiler verildi : ?Her ilmeği alın teri, göz nuru; her deseni bir öykü olan "Taşpınar Halısı" Anadolu insanının duygu ve düşüncelerinin motiflere yansımış halidir. Taşpınar, Orta Asya´da başlayan Türk halı geleneğini Anadolu´da en iyi temsil eden yerlerden biridir.
Yüzyıllardır özelliğini koruyan Taşpınar Halısı; atkı, çözgü ve düğüm iplerinin tamamen yün olmasıyla özgün bir karaktere sahiptir. Dokuma tekniği, ilmek sayısı ve atkı ipliğinde kullanılan kök boyası ile Taşpınar Halısı kalite ve farkını ortaya koymaktadır. 
Yörede yetişen bitkilerden elde edilen kök boyası, Taşpınar halılarında geleneğe bağlılığın bir göstergesi olarak genelde koyu kırmızı ve koyu mavi renkte kullanılmaktadır. Taban, kelle, çift somya, minder, namazlağı, yastık, heybe ve eğerlik örtüsü türünde dokunan Taşpınar halılarında ana motifi oluşturan madalyon düzeni çerçeve bordürlerle bezenerek aradaki boşluklar gözü dinlendiren dekoratif bir desene dönüşür.?
 
/resimler/2019-7/26/0730538765875.jpg


Cuma 28 ° / 16.5 °
Cumartesi 27 ° / 13.6 °
Pazar 27.8 ° / 15.9 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri