Türkiye'de yoksulluk sınırı 6 bin 849 TL oldu

Türkiye

Türk-İş tarafından her ay açıklanan ve işçilerin geçim koşullarıyla paralel temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı araştırması” kasım ayı sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, kasım'da  4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden “açlık sınırı” 2 bin 103 TL olarak belirlendi.
  

Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen “yoksulluk sınırı” ise 6 bin 850 TL oldu.


  Evli olmayan, çocuksuz bir çalışanın “yaşama maliyeti” ise aylık 2 bin 578 TL olarak hesaplandı.


  
  MUTFAK ENFLASYONU YILLIK ORTALAMA YÜZDE 17,89 ORANINDA…   
  
 “YETECEK ÜCRET” EMEK GELİRİ ELDE EDENLERİN TEMEL SORUNU…  
 
  MEVCUT ASGARİ ÜCRET DÖRT KİŞİLİK AİLEYE ANCAK 9 GÜN YETİYOR…
 
TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) çalışanların geçim şartlarını otuz iki yıldan bu yana aralıksız olarak her ay düzenli olarak yaptığı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması ile ortaya koymaktadır. Yapılan bu çalışmayla 32 yıl geride kalmaktadır.   

Geride bırakılan dönemin değerlendirmesi yapıldığında öne çıkan temel özellik, ücretli çalışanların elde ettiği toplam gelirin “insan onurunun gerektirdiği yaşam şartlarını” karşılamaktan uzak olmasıdır. Toplumun ağırlıklı bölümünün ücretli çalışanlar ve emeklilerden olduğu, elde edilen aylık ücret gelirinin -özellikle işçiler bakımından- genel olarak asgari ücret veya biraz üstünde bir seviyede bulunduğu, ülkemizde kayıt dışı çalışmanın yaygın olduğu da dikkate alındığında “yetecek ücret” temel talep olarak ortaya çıkmaktadır.    
 
TÜRK-İŞ Araştırmasının 2019 Kasım ayı sonucuna göre: 

 Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.102,83 TL,  
        
        Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6.849,62 TL,   

 Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2.577,94 TL olarak hesaplandı.



Anahtar Kelimeler: Türkiye' yoksulluk sınırı
Çarşamba 30.7 ° / 17.4 °
Perşembe 29.8 ° / 17.8 °
Cuma 28 ° / 16.5 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri