Üretilecek Yeni Tekmelik Futbolcuları Üst Düzeyde Koruyacak

Üretilecek Yeni Tekmelik Futbolcuları Üst Düzeyde Koruyacak

Üretilecek Yeni Tekmelik Futbolcuları Üst Düzeyde Koruyacak

ÜRETİLECEK YENİ TEKMELİK FUTBOLCULARI ÜST DÜZEYDE KORUYACAK

 

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Murat Horasan tarafından geliştirilen, futbolcuları darbelere karşı maksimum düzeyde koruyan tekmelik projesi, Spor ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından desteklendi.  

 

Türkiye’de 466 Bin Lisanslı Futbolcu Var 

 

Dünyanın en popüler sporu olan futbolun Türkiye’de de büyük bir hayran kitlesine sahip olduğunu söyleyen Dr. Murat Horasan, dünya genelinde 265 milyon, Türkiye genelinde ise 466 bin lisanslı futbolcunun olduğunu belirtti. Bir temas sporu olan futbolda -özellikle bacak bölgesindeki kemiklerin kırılmasıyla- sakatlanmalar yaşanabildiğini ve bunları en aza indirgemek adına futbolcuların kaval kemikleri üzerine bir tekmelik giydiğini anımsatan Murat Horasan, geliştirdikleri projeyle bu tekmelikleri çok daha ideal bir noktaya taşıyacaklarını vurguladı.  

 

Ürün FİFA Standartlarında Test Edilecek 

 

Futbolcuların bacak bölgelerine aldıkları darbeleri sönümlendirmede sıkıştırılmış havalı tekmeliklerin daha etkin olduğunun çeşitli araştırmalarla ortaya konulduğunu kaydeden Dr. Murat Horasan, “Çalışma kapsamında tıbbi görüntüleme tabanlı bilgisayar modelleri kullanarak, futbolcuların bacak bölgesine gelen darbeleri maksimum seviyede sönümleyen bir tekmelik geliştirdik. Bu ürün futbolcuyu rahatsız etmeyecek hafiflikte, rahat kullanışlı, dayanıklı ve darbeleri de absorbe edebilecek bir nitelikte olacak. Ürün, FİFA standardında fiziki darbe deneylerine ve kalite kontrol testlerine tabi tutulacak” dedi.
 


 

ASÜ Mühendislik Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi İsmail Saraç ve Dr. Öğr. Üyesi Enes Eken ile birlikte Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Bayram Süzer de projede araştırmacı olarak görev alıyor. ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Murat Horasan ve ekibine çalışmalarında başarılar diledi.  
 


 



Pazartesi 26.4 ° / 13.3 °
Salı 22.7 ° / 13.3 °
Çarşamba 23.6 ° / 12.3 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri