Yaşlı Çift Karbonmonoksit Gazından Zehirlendi | aksaray haberleri

Yaşlı Çift Karbonmonoksit Gazından Zehirlendi | aksaray haberleri

Aksaray Haberleri | aksarayhaber68

Edinilen bilgiye göre Sultanhanı ilçesi Zafer mahallesinde ikamet eden A.K. ( 64 ) ve Eşi H.K. ( 62 ) Birkaç gündür Sultanhanı ilçesinde etkili olan Lodos nedeniyle Odalarındaki sobadan sızan Karbonmonoksit gazından zehirlendiler. Durumun Fark edilmesi ile Hemen 112 Acil servisine bilgi verildi. Olay yerine gelen Sağlık ekipleri İlk müdahaleyi olay yerinde yaparak Yaşlı Çifti Hemen Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma hastanesi Acil servisine kaldırdılar.

Acil serviste tedavileri yapılan Yaşlı çiftin Hayati Tehlikelerinin bulunmadığı öğrenildi.

 

 

               SOBA ZEHİRLENMELERİNE KARŞI UYARIDA BULUNULDU

soba zehirlenmelerine karşı önlem amacıyla soba ve bacalarla ilgili uyulması gereken kurallar konusunda uyarılarda bulunuldu.
Vatandaşlara, ´Lodoslu ve fırtınalı havalarda sobalarınızı yatmadan önce mutlaka söndürün? uyarısında bulunulurken kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmesi gerektiğine işaret edildi.
Aşırı doldurulan sobanın duman yolunun daralacağını, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağının unutulmaması gerektiğini söyleyen uzmanlar "Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yada gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmelidir. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı, Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmelidir. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır. Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenmelere ve yangınlara neden olur. Bacalar, kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde 2 ayda bir, diğer yakıtlar (sıvı ve gaz gibi) kullandığı takdirde ise 3 ayda bir temizlettirilmelidir? şeklinde uyarılarda bulundular. 

Kaynak: sultanhanı.gen.tr



Cuma 17.2 ° / 9.6 °
Cumartesi 21.9 ° / 9.9 °
Pazar 22.7 ° / 10.8 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri