Tırnak Batmasına Kesin Çözüm

Tırnak Batmasına Kesin Çözüm

Aksaray Haberleri | aksarayhaber68 | aksaray son dakika haberleri

Tırnak batmasında kesin çözüm
 
Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, tekrarlayan tırnak batmaları önlemek ve tırnak batmasının kesin tedavi edilmesini sağlayan fenolle matriks koterizasyon yöntemi uygulanmaya başlandı. 
Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Emel Çalıkoğlu, uygunsuz ayakkabı seçiminin tırnak sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi. 
Tırnak yatağı ile tırnak arasında doğuştan var olan uyumsuzluklarla birlikte özellikle ayak baş parmak tırnakları olmak üzere batık oluşabildiğini, uygunsuz ayakkabı seçimi ile yanlış tırnak kesimleri sonucu tırnak sağlığımızın bozulduğunu anlatan Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Emel Çalıkoğlu, tekrarlayan tırnak batmaların kesin tedavisinde kullanılan Fenolle matriks koterizasyon yönteminin Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başlandığını söyledi.  
Prof. Dr. Çalıkoğlu, tırnak batmasını önlemek için alınması gereken önlemler ve doğru bilinen yanlışlar ve tedavi yöntemleri konusunda da şunları söyledi. 
  Tırnak batması nedir?
Tırnak yatağı ile tırnak arasında  doğuştan var olan uyumsuzluk nedeniyle özellikle ayak baş parmak tırnakları olmak üzere batık oluşabilir.
Uygunsuz ayakkabı seçimi ve yanlış tırnak kesimleri ise bu problemi daha da belirgin hale getirebilir. Batık aynı tırnakta bazen tek bazen de çift taraflı olabilir.
  Genel Önlemler
Tırnak batmasına eğilimi olanların tırnaklarını mümkün olduğunca uzun tutmaları ve düz kesmeleri gereklidir. Ayakkabı seçerken ayağı sıkmayan, küt uçlu ayakkabıların seçilmesi daha uygun olacaktır.
  Tedavide yaygın olarak yapılan yanlışlar
Maalesef ülkemizde tırnak batmasının tedavisinde halkımız yaygın olarak  kuaförlere başvurmaktadır. Ancak doktor olmayan kişilerce bilinçsizce yapılan bu uygulamalar hem tırnak probleminin tam olarak iyileşmemesine  hem de iltihaplanmalara yol açmaktadır. Unutmayalım ki ehil ellerde yapılmayan  bu tür işlemler kalıcı tırnak bozuklukları ile de sonuçlanabilir. Tırnak  batmasında tedavide en yaygın yanlış yaklaşım tırnağın tamamen çekilmesidir. Bu tedavi bir ayak tırnağı yaklaşık olarak sekiz ayda yeniden büyüyeceği için ancak bu süre içerisinde bir rahatlama yaratacaktır. Oysa tırnak yeniden büyüdüğünde batmaya neden olan problem hala devam ettiği için kaçınılmaz olarak tırnak batması tekrarlayacaktır.
  Fenolle matriks koterizasyon nedir?
Genel önlemlere uyulmasına rağmen tekrarlayan tırnak batması problemi olanlarda ağızdan antibiyotik tedavisi eşliğinde tırnak  bozuklukları ve tırnak batması tedavisinde tırnağın ya tamamen çıkarılması ya da kısmen çıkarılarak tırnak matriksinin (tırnağı doğuran tabaka) fenol ile tahrip edilmesi işlemleridir. Fenolizasyon tedavisinde genellikle sadece tırnağın batan kısmı keserek çıkarılır ve tırnağı doğuran tabaka(matriks) tırnağın yeniden büyüyüp batmaması için tahrip edilir. 
   Fenolle matriks koterizasyon işlemi nasıl gerçekleştirilir?
Bu işlem için poliklinik şartlarında hastaya yarım saatlik bir süre ayırılması yeterlidir. Bölgenin tıbbi temizliği sağlandıktan sonra önce bölgesel anestezi yapılır. Sonra tırnağın et içindeki kısımlarını çıkardıktan sonra batık kısımdaki tırnağı doğuran tabaka pamuk uçlu bir çubuktan faydalanılarak%88.8 feno ile tahrip edilir. İşlem sonrasında ağızdan antibiyotik kullanılır ve yaklaşık bir hafta süre ile iki günde bir pansuman tedavisi yapılır.
Bu yöntemle tırnak batıklarının tekrar etmesi çok nadirdir. Ancak nadiren işlem yapılan bölgede ağrı, kanama, enfeksiyon ve uygulanan anestezik maddeye bağlı alerjik reaksiyonlar görülebilir.


Cumartesi 17.2 ° / 8.6 °
Pazar 0.9 ° / -6.2 °
Pazartesi -0.9 ° / -8.7 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri