35.3° / 20.5°

15 Temmuz zaferini ölümsüzleştiren destan

15 Temmuz zaferini ölümsüzleştiren destan

15 Temmuz zaferini ölümsüzleştiren destan
Tarih: 14.07.2025 15:36 Güncelleme: 14.07.2025 15:36

ANKARA, (DHA)- CUMHURBAŞKANLIĞI tarafından hazırlanan 'En Uzun Gece' destanının ilk temsili, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanlığı tarafından 15 Temmuz zaferini bir sanat başyapıtı ile ölümsüzleştirmek amacıyla gerçekleştirilen 'En Uzun Gece' destanının ilk temsili, 15 Temmuz akşamı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenecek. 'En Uzun Gece', dönemin Terörle Mücadele Daire Başkanı Turgut Aslan'ın FETÖ soruşturması sürecini ve bunu haber alıp yakalanacaklarını anlayan terör örgütü üyelerinin harekete geçmesi sonucunda, gece boyu can pahasına verilen vatan ve bağımsızlık mücadelesini anlatıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gösterdiği sağlam duruş ve milli iradenin gücü sayesinde bir halk zaferine dönüşen tarihi gece, Ankara-İstanbul ekseninde, mücadelenin en çetin geçtiği Terörle Mücadele Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü fonunda sahneye taşınıyor.

Proje direktörlüğünü Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fecir Alptekin'in yaptığı, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in danışmanlığında ve Prof. İbrahim Sarıtaş’ın koordinasyonunda gerçekleştirilen; yazar Gürkan Tanyaş tarafından kaleme alınan 'En Uzun Gece' destanının müzikleri Ali Otyam, Aytuğ Ülgen ve Selim Atakan’a ait. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Cemi’i Can Deliorman’ın orkestrayı yönettiği, Bora Severcan tarafından sahneye koyulan ve yapımcılığını Volkan Severcan’ın üstlendiği eserde; Kültür ve Turizm Bakanlığı toplulukları sanat yönetmenliği Ömer Faruk Belviranlı’ya, koreografi Özgür Adam İnanç ve Serbülent Biçer’e, dekor kostüm tasarımı Özgür Usta’ya, ışık tasarımı Kemal Yiğitcan’a ait.

YAKLAŞIK 500 KİŞİLİK BİR KADRO GÖREV YAPIYOR

Eserde başrolleri Umut Temizaş, Oktay Gürsoy, Ziya Kürküt, Kaan Kızıldere, Sefa Zengin, Burak Durmaz paylaşıyor. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya, Çukurova Devlet Senfoni Orkestraları ve Opera Bale Orkestrası sanatçılarından kurulu 72 kişilik karma orkestra, Devlet Sahne Sanatları Topluluğundan 145 kişi, Devlet Çoksesli Korosu'ndan 63 kişi, Maarif Korosu'ndan 35 kişi, Devlet Opera Balesi'nden 14 solist ve 14 tiyatro oyuncusu, Devlet Türk Halk Müziği ve Tarihi Türk Müziği Topluluklarından 13 kişi sahnede olmak üzere; sahne arkasındaki prodüksiyon, teknik, reji ve dekor kostüm ekipleriyle beraber projede yaklaşık 500 kişilik bir kadro görev yapıyor.

15 TEMMUZ ZAFERİ, SAHNEDE YENİDEN CANLANIYOR

'En Uzun Gece' destanı için Mehmet Akif Ersoy'dan 'Birlik', 'Cenk Marşı', 'Yeis', 'Şehitler Abidesi', Bahtiyar Vahapzade'den 'Allah', Sezai Karakoç'tan 'Sürgün Ülkelerden Başkentler Başkentine', Nurullah Genç’ten 'Uyan Artık Yiğidim', Abdurrahim Karakoç’tan 'Aydınlık' ve 'Tut Ellerimden', Attila İlhan’dan 'Ben Sana Mecburum' şiirleri bestelendi, orkestra düzenlemeleri yapıldı ve bu muazzam dizelerle 15 Temmuz zaferi sahnede büyük bir coşkuyla yeniden canlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı tarafından, Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı topluluklarıyla, Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası’nın katkılarıyla gerçekleştirilen 'En Uzun Gece' destanı, tarihin dönüm noktası olan 15 Temmuz’un birlik, beraberlik ve kahramanlık duygularını, şiirsel bir metin ve destansı müzikleriyle gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    10358,5%0,26
  • DOLAR

    40,18% 0,09
  • EURO

    46,90% -0,21
  • GRAM ALTIN

    4338,18% 0,08
  • Ç. ALTIN

    6900,45% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Ordu’da cadde üzerinde silahlı saldırı: 3 kişi yaralandı
Kocaeli’de iki otomobil ve TIR çarpıştı; 5 ölü, 1 yaralı (2)
Fenerbahçe, Portekiz kampındaki ilk antrenmanını yaptı
İzmir’de korkutan yangın havadan görüntülendi
İstanbul - Pendik’te seyir halindeki otomobil alev alev yandı
Konya'da orman yangını (2)
Tarım arazisinde çıkan yangın 3 saatte kontrol altına alındı
Odunlukta çıkan yangında 2 itfaiye eri ve 1 hamile kadın dumandan etkilendi
Dışişleri'nden Suriye'nin güneyindeki şiddet olaylarına ilişkin açıklama
İçişlerinden, 15 Temmuz etkinliklerinde 'Atatürk fotoğrafı’ kullanımıyla ilgi...
Kartalkaya'da 78 kişinin öldüğü otel yangınına ilişkin davanın duruşmasında 8...
Tekirdağ'da anız yangını; 1 itfaiye eri yaralandı
Karabük'te yaban hayatı fotokapana yansıdı
İstanbul - İBB Meclisi Temmuz ayı 1'inci oturumu gerçekleştirildi
Denizde dalgalara kapılarak boğuldu

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Kartalkaya'da 78 kişinin öldüğü otel yangınına ilişkin davanın duruşmasında 8'inci gün (...

Tekirdağ'da anız yangını; 1 itfaiye eri yaralandı

Karabük'te yaban hayatı fotokapana yansıdı

İstanbul - İBB Meclisi Temmuz ayı 1'inci oturumu gerçekleştirildi

Denizde dalgalara kapılarak boğuldu

Sivas'ta iki otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Kurumuş ağaç elektrik tellerinin üzerine devrildi, ormanda yangın çıktı

Kurumuş ağaç elektrik tellerinin üzerine devrildi, ormanda yangın çıktı / Ek fotoğraflar

Ticari taksi ile motosiklet çarpıştı: Karı-koca hayatını kaybetti

CHP'li Yücel: Ülkemizde konuşulması sakıncalı tek bir konu kalmıştır, o da geçim sıkıntı...

Konya'da orman yangını / Ek fotoğraflar

İzmir'de işten çıkarılanların eylemi 6'ncı gününde; meclis önünde arbede çıktı

İstanbul- Pendik'te 4 katlı binanın çatısı alev alev yandı

Edirne’deki dört sınır kapısında, tüm zamanların yolcu ve araç giriş rekoru kırıldı

İstanbul- Sarıyer’de çöp tutuşturulurken çıkan yangın ormanlık alana sıçradı

Kocaeli’de iki otomobil ve TIR çarpıştı; 5 ölü, 1 yaralı

İstanbul - Eresin’den turizm çalışanlarının haftalık iznine ilişkin açıklama

Baraj kapağı açılınca çayda mahsur kaldı

Bakan Güler, İranlı mevkidaşı ile görüştü

Baraj kapağı açılınca çayda mahsur kaldı / Ek fotoğraflar

Tarım arazisinde çıkan yangın 2 saatte kontrol altına alındı; metruk evler zarar gördü