Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, son sınıfı okula gelmeden, doğrudan sahada çalışarak mezun olmayı içeren “Ortak Eğitim Programı” kapsamında, geçen yıl 96 öğrencinin iş sahibi olduğunu söyledi.
- Bu Modelle Öğrenciler Mezun Olur Olmaz İş Buldu -
ASÜ ile Enerya Aksaray Gaz Dağıtım A.Ş. arasında, Ortaköy Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin firmada çalışmasına olanak sağlayan Ortak Eğitim Protokolü imzalandı. Törende konuşan ASÜ Rektörü, Ortak Eğitim Programının, akademik bilgi ile sahadaki tecrübeyi buluşturan bir model olduğunu belirtti. Geçen yıl, -Mühendislik Fakültesi özelinde- 30 farklı şehirde 50’nin üzerinde firmayla anlaşma imzaladıklarını, 136 öğrenci ile uygulamanın başladığını belirten Prof. Şahin, “135 öğrenci ile süreç ilerledi ve bu öğrencilerden 96’sı, şu anda firmanın çalışanı oldu. Yani öğrenci, mezun olur olmaz iş bulma imkânına kavuştu. Bu çok değerli” dedi. Bu modelde, 2,5 ve üzerinde not ortalamasına sahip, alttan dersi olmayan bir öğrencinin, son sınıfı okula hiç gelmeden, doğrudan sahada çalışarak geçirebildiğini kaydeden Şahin, “Öğrencinin sigorta ücretini Üniversite karşılıyor. Firma ise asgari ücretin yarısı kadar bir ücret ödüyor. Mezun olduktan sonra firmanın öğrenciyi istihdam etmesi gibi bir zorunluluk yok. Öğrenci açısından iş hukuku kuralları aynı zamanda okul disiplin kuralları anlamına geliyor. Ayrıca firma yöneticileri, modelin uygulandığı süre boyunca öğrenciye bir not veriyor. Bu not da mezuniyet açısından önemli olduğu için, öğrencinin işi aksatması söz konusu değil” dedi.
- Biz, Öğrencinin Hayata Tutunmasına Gayret Ediyoruz -
Öğrenci için teoriyi pratiğe çevirme ve saha çalışmalarını bizzat görme açısından önemli olan Ortak Eğitim Programının, işverenler ve firmalar açısından da somut çıktılar içerdiğini anlatan ASÜ Rektörü, şöyle devam etti: “Firmalar için bu model, çalışacağı elemanı tanıma, iş becerisini görme ve doğru kişiye yatırım yapma imkânı sağlıyor. Son derece verimli şekilde işleyen modelin kapsamını, farklı lisans ve önlisans bölüm ve programlarını da kapsayacak şekilde geliştiriyoruz. Ortaköy MYO’da da bu model uygulanıyor. Biz, öğrenciyi sadece mezun eden değil, onun aynı zamanda mezuniyetinden sonra hayata tutunmasına gayret eden, bunun önünü açan bir üniversiteyiz.”
- Enerya’nın 2020 Hedefi, 1,5 Milyon Aboneye Ulaşmak -
Türkiye’nin 11 ilinde gaz dağıtım faaliyeti yaptıklarını ve 700’a yakın çalışanlarının olduğunu söyleyen Enerya Enerji A.Ş. Bölge Direktörü Mürsel Parlak ise firmanın lisans aldığı günden bu yana 13 bin kilometre doğalgaz şebekesi kurduğunu kaydetti. Bu yılın sonundaki hedeflerinin, toplamda 1,5 milyon aboneye hizmet verir hale gelmek olduğuna dikkat çeken Parlak, şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye açısından kendi teknolojisi üretmek çok büyük önem arz ediyor. Bu teknolojiyi üretecek olanlar gençlerimiz, öğrencilerimiz. Biz, onlara bir nebze de olsa katkıda bulunmaktan mutlu oluruz…”
Yapılan konuşmaların ardından Rektör Şahin ve Bölge Direktörü Parlak, protokol metnini imzaladı. Törene, Ortaköy MYO Müdürü Öğr. Gör. Zeynel Abidin Koyuncu, Enerya Aksaray İşletme Müdürü Taylan Ağca ve firma temsilcileri de katıldı.