Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Uluslararası Aksaray Sempozyumu´nun, şehrin tüm değerlerinin bilimsel bir disiplin içerisinde incelenmesi açısından önem arz ettiğini söyledi
- 120 Bilim İnsanı Sempozyuma Katkı Sundu -
2´nci Uluslararası Aksaray Sempozyumu, Aksaray Üniversitesi Konferans Salonu´nda düzenlenen açılış töreni ile başladı. Aksaray Valiliği, Aksaray Belediyesi, Aksaray Üniversitesi ve Aksaray Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen Sempozyuma 120 bilim insanı bildirileriyle iştirak etti. Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin, bu Sempozyumum kendileri açısından kıymetli olduğunu ifade ederek, ?Şehrin dünü, bugünü, yarını, tarihi, turizmi, siyaseti, türküsü, oyası? Aksaray Sempozyumu ile bilimsel bir disiplin içerisinde şehrin tüm bu değerlerini işlemek istiyoruz. İkincisini bu yıl düzenlediğimiz Sempozyumda Türkiye´nin her yerinden misafirlerimizi ağırlıyoruz. Amacımız, yıllar içerisinde, şehrimize akademik değeri de olan kalıcı bir külliyat bırakmak. Çalışmanın düzenlenmesinde emeği herkese çok teşekkür ediyoruz? dedi.
- Şehrin Değerleri Uluslararası Ölçekte Tanıtılıyor -
Somuncu Baba Tarih ve Kültür Araştırmaları Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sami Yıldız ise Sempozyumun güzel bir boyutunun da, şehirdeki işbirliği olduğunu belirtti. Bu birlik ve beraberliğin her zaman devam etmesi dileklerinde bulunan Yıldız, kısaca Merkezi ve çalışmalarını şu şekilde anlattı: ?Merkezimiz 2015 yılı sonlarında teşkilatlanmasını tamamladı ve farklı etkinlikler düzenledi. Bunlardan birisi şehrimizin yaşayan değerlerinin hayat hikâyelerinin belgeselleştirilmesi ve kitaplaştırılması oldu. Bu çalışmamız devam edecek. Diğer bir çalışmamız ise bugün ikincisi gerçekleştirilen Aksaray Sempozyumu. Bu Sempozyum, Aksaray´ın değerlerinin uluslararası ölçekte tanıtılmasına da vesile olmaktadır.?
- Tarihimizi İyi Bilip Genç Nesillere Aktarmalıyız -
Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı da, ilk yıl düzenlenen Sempozyumun şehre önemli katkıları olduğunu belirterek, çeşitli oturumlarda aktarılan bilgilerin ardından -bir akademisyenin de katkılarıyla- Cemaleddin Aksarayi´nin anlatıldığı bir kitap çalışmasını şehre kazandırdıklarını söyledi. İkinci Sempozyumun da verimli geçeceğine inandığını dile getiren Yazgı, ?Şehrimiz 10 bin yıllık bir tarihe sahip. Özellikle Âşıklı Höyük bu anlamda çok önemli bir mekân. Kendi tarihimizi, kültürümüzü değerlerimizi en iyi şekilde bilip, genç nesillere aktarmamız gerekiyor. Sempozyum bu bakımdan da önem teşkil ediyor? şeklinde konuştu.
- Açılış Oturumunda Dört Sunum Gerçekleştirildi -
Yapılan selamlama konuşmalarının ardından açılış oturumu gerçekleştirildi. Başkanlığını Prof. Dr. Kenan Gürsoy´un gerçekleştirdiği açılış oturumunda dört sunum yapıldı. Prof. Dr. Nedim Serinsu ?Somuncu Koca Hazretleri ve Oğlu Yusuf Hakiki Bize Ne Söylüyor?? başlıklı bir sunum yaparken, Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran ?Tarih Öncesinden Tarih Çağlarına Kadar Aksaray Tarihi,? Prof. Dr. Aliye Öztan ?Erken Tunç Çağından Roma´ya Aksaray? ve Prof. Dr. Kenan Gürsoy da ?Aksaray´ın Tarihteki ve Günümüzdeki Kültürel Önemi? hususlarında bilgiler aktardılar. Etkinlikte ayrıca Geleneksel Türk Sanatları Uygulama ve Araştırma
Merkezi ile Güzelyurt Meslek Yüksekokulu´nun birlikte organize ettiği, 35 akademisyenin katılımıyla düzenlenen ?Türk Sanatları Sergisi? de açıldı.
Sunumların hemen ardından plaket töreni gerçekleştirildi. 3 gün sürecek olan Sempozyum 17 başlıkta 27 oturumla tamamlanacak.