19.4° / 8.7°

43 kişinin öldüğü binanın müteahhidi: Ölenlere kanım helaldir

43 kişinin öldüğü binanın müteahhidi: Ölenlere kanım helaldir

43 kişinin öldüğü binanın müteahhidi: Ölenlere kanım helaldir
Tarih: 31.01.2025 17:40

Ömer KOÇ/HATAY, (DHA)-HATAY'da 6 Şubat 2023'teki ilk depremde yıkılan, 43 kişinin hayatını kaybettiği Selim Köse Apartmanı davasında tutuksuz yargılanan müteahhit Hasan Köse (58), savunmasında, "Benim bir suçum varsa cezamı çekmeye hazırım. Suçum varsa en büyük cezayı bana verin. O zaman da söylemiştim, apartmanda ölenlere kanım helaldir" dedi.

Odabaşı Mahallesi'ndeki Selim Köse Apartmanı, 6 Şubat 2023'te meydana gelen ilk depremde yıkıldı. Enkaz altında kalan 43 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı. Binanın müteahhidi Hasan Köse, şantiye şefi Mehmet Ezer (46), denetçiler Eysem Ezer (42) ile Gülseren Altundağ Tatlı (34) hakkında 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 22 yıl 6'şar ay hapis cezası istemiyle dava açıldı.

TÜM SANIKLAR DURUŞMAYA KATILDI

Binanın projelendirme, yapım ve iş bitimi aşamalarında Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik esaslarına yeterince uymadıkları, bu nedenle 43 kişinin ölümünde 'asli kusurlu' oldukları belirtilen 4 sanık, 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Duruşmaya, tutuksuz sanıklar Hasan Köse, Mehmet Ezer, denetçiler Eysem Ezer ile Gülseren Altundağ Tatlı, taraf avukatlar ile ölenlerin yakınları katıldı.

SAVCI, SANIKLARIN TUTUKLANMASINI İSTEDİ

Duruşmada binada ölenlerin yakınları, şikayetçi olduklarını belirterek 4 sanığın da tutuklanmasını talep etti. Müteahhit Hasan Köse, apartmanın yıkılmasında hiçbir sorumluluğu ve suçu olmadığını öne sürüp, "Benim bir suçum varsa cezamı çekmeye hazırım. Suçum varsa en büyük cezayı bana verin. O zaman da söylemiştim, apartmanda ölenlere kanım helaldir" dedi. Diğer 3 sanık da suçlamaları kabul etmeyip, tutuklama taleplerinin reddedilmesini ve tutuksuz yargılanmak istediklerini söyledi. Savunmaların ardından savcı, verdiği ara mütalaada sanıkların tutuklanmasını talep etti. Duruşma sonunda mahkeme heyeti, sanıkların tutuklanma taleplerini reddedip adli kontrol hükümlerinin aynen uygulanmasına karar vererek davayı erteledi.

'BU SANIKLAR 1 GÜN BİLE TUTUKLU KALMADI'

Duruşma sonunda davanın avukatlarından Seda Mutaf, 4 sanığın tutuklanmalarının gerektiğini belirterek, "Dosyada kendimizin de tespit ettiği, hukuki mütalaa alınarak tespit edilen hukuki hususlarla ilgili tutuklama talep ettik ancak günün sonunda bu sanıklar hakkında yine bir tutuklama kararı olmadan evimize dönüyoruz. Haftaya 6 Şubat depreminin 2'nci yıl dönümü geliyor ve bu sanıklar 1 gün bile tutuklama kalmadı. 43 canın ölümüne sebep olan Selim Köse Apartmanı'nın yıkılmasıyla ilgili bu sanıkların acil olarak tutuklanması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

'CİDDİ BİR CEZASIZLIK POLİTİKASI VAR'

Manisa Barosu Başkanı Avukat Sevgi Başak Yeşil Malay de Türkiye'de cezasızlık politikası olduğunu ifade ederek, "Ülkemizde hem özel hem kamu gerçek ve tüzel kişileri açısından ciddi bir sorumsuzluk ve ciddi bir cezasızlık politikası var. Bizler hukukçular olarak bunun her aşamasında itirazen direngenlikle davaları takibi suretiyle sürekli karşısında oluyoruz. 1999 depremlerinde sorumlular adil bir şekilde yargılanıp cezalandırılsaydı ve düzenlemeler ona göre yapılsaydı bugün burada olmak zorunda kalmayacaktık" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nden Ayşe Barım açıklaması
Seyir halindeyken alev alan otomobil kullanılamaz hale geldi
İstanbul - Küçükçekmece'de iş yerine silahlı saldırı düzenlendi
Malatya'da kömür yüklü TIR tünel içinde alev aldı: Tünel 2 saat ulaşıma kapan...
İşçi servis midibüsüyle otomobil çarpıştı: 12 yaralı
Bakan Yardımcısı Yılmaz, Türkiye-Irak Ortak Planlama Grubu Hazırlık Toplantı...
Kocaelispor'un 16 yıl sonra Süper Lig’e yükselmesi coşkuyla kutlandı
İstanbul - Pendik'te park halindeki otomobil alev alev yandı
Dernek lokalinde alacak verecek kavgasında bıçakla ağır yaralandı
Otomobil ile motosiklet çarpıştı; 1 yaralı
Otopark kavgasında komşusunu bıçakla yaraladı
U13 Ligi, ilk defa dijital lisanslama ile oynandı
Karabük’te kayalık bölgeye düşen inek vinçle kurtarıldı
Amed Sportif Faaliyetler - Çorum FK maçının ardından
Bakan Fidan, Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Derviş ile görüştü

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Otopark kavgasında komşusunu bıçakla yaraladı

U13 Ligi, ilk defa dijital lisanslama ile oynandı

Karabük’te kayalık bölgeye düşen inek vinçle kurtarıldı

Amed Sportif Faaliyetler - Çorum FK maçının ardından

Bakan Fidan, Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Derviş ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kocaelispor’a tebrik mesajı

Türk Yıldızları gösterisi İskenderun semalarında nefes kesti

Şanlıurfa'da tahliye kanalına düşen Suriyeli Muhammed hayatını kaybetti

Çocuk kavgasında komşusunu öldüren sanık: Bir anlık öfke ile ateş ettim

Yeni doğan bebeği çöp konteynerine annesi bırakmış (2)

Göztepe - Beşiktaş / Ek fotoğraflar

Amed Sportif Faaliyetler - Çorum FK: 1-0

Bursaspor - Büyükçekmece Basketbol: 68-89

İstanbul - Esenler'de hafriyat kamyonunun çarptığı 6 yaşındaki Can Demir hayatını kaybet...

İstanbul- Fatih'te Oyuncu Sevil Akdağ arkadaşı Elif Kırav'ı bıçaklayarak öldürdü; tutukl...

Rally Bodrum ödül töreniyle sona erdi

İstanbul- Esenyurt'ta 5 katlı binada yangın paniği

‘Bireysel deneyimleri yakalamaya çalışan tüm sektörler yapay zekaya adapte oluyor’

Edirne'de tarlaya uçan otomobilin sürücüsü ağır yaralandı

Göztepe - Beşiktaş / Ek fotoğraflar

İstanbul - Sancaktepe'de otomobilde ölü bulundu