50 yıllık ayakkabı tamircisi mesleği devam ettirecek çırak bulamıyor
Aksaray’da 10 yaşında iken babasının yanında çırak olarak kundura tamirciliğine başlayan 60 yaşındaki Adnan Tıpırdamaz, 50 yıldır özenle yaptığı kundura tamirciliğini gelişen teknoloji ile birleştirse de gelecek nesillere miras bırakmak için çırak bulamadıklarını anlattı. Babasından devraldığı mesleği ilk zamanlarda örs ve çekiçlerle yaparken bugün teknolojik aletlerle devam ettiren ustanın tek üzüntüsü mesleği devralacak gencin olmayışı oldu. Mesleğinin son demlerine yaklaştığını anlatan Tıpırdamaz, çırak yetişmediğini ve gençlerin mesleğe ilgi göstermediğini belirterek gençlere tavsiyede bulunurken, kundura tamirciliğinin ölmeyecek meslekler arasında olduğunu hatırlattı. Son günlerde havaların soğumasıyla birlikte işlerinin yoğunlaştığına da dikkat çeken Adnan Tıpırdamaz, kışlık ayakkabıların tamirlerinin yapıldığını ve yeni ayakkabı yerine tamirin tercih edildiğini söyledi. Son olarak gençlere tavsiyelerde bulunan usta, sanatın ölmediği gibi mesleklerin yaşatılması gerektiğini vurguladı.
Babasından devraldığı mesleğini gelecek nesillere emanet bırakamadığı için üzgün olduğunu belirten Tıpırdamaz, “50 yıldır bu işi yapıyorum. Baba mesleğimiz bu bizim, Aksaray’ımıza hizmet vermeye çalışıyoruz. Tek üzüldüğümüz nokta bu saatten sonra bizlerde artık son demdeyiz. Bizlerden sonra çırak yetişmiyor. İşi yürütecek veya bizden sonra işi devam ettirecek insanların olmayışı bizi üzüyor. Bizde gücümüzün yettiğince işimizi yapmaya çalışıyoruz. Daha önce ilk yıllarda babamın yanında çalışırken bir örs bir çekiçle bu işi yaparken şimdi teknolojiden faydalanarak frezelerle, foralarla ve preslerle bu işimizi en iyi şekilde teknolojiyle yapmaya çalışıyoruz” dedi.
Şuan ki iş yoğunluğunu anlatan Adnan Tıpırdamaz eski ile yeniyi karşılaştırarak, “Kış sezonu, şimdi kışlıklar çıkmaya başladı. İşlerimiz tabi şuan biraz daha yoğun, bu şekilde devam etmeye çalışıyoruz. Kış sezonunda tabi kışlık olduğu için bot, çizme yani bu tarz şeyler yoğunlukta oluyor. Taban değiştirmede, tabanını yapmada kışa hazırlık için ne yapmak gerekiyorsa onu yapmaya çalışıyoruz. Aradaki fark eskiden ayakkabılar biraz daha kaliteliydi. Kösele ve derinin haricinde veya kışın kauçuk ile derinin haricinde bir şey yoktu. Şuan yapılan ayakkabıların yüzde 60 ve yüzde 70’i imitasyon naylon tarzı, insanlarımız tam görerek bakmadan internetten alışveriş yapmaya çalışıyorlar. Görerek almalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.
9285,26%2,81
34,49% 0,10
36,41% 0,19
2956,69% 0,74
4955,48% 0,56