5.Tarım, Hayvancılık ve Teknoloji Fuarı Kapılarını Ziyaretçilerine Açtı | aksaray haberleri | aksarayhaber68

5.Tarım, Hayvancılık ve Teknoloji Fuarı Kapılarını Ziyaretçilerine Açtı | aksaray haberleri | aksarayhaber68

Aksaray Valisi Pekmez: "Verimliliği arttırmanın yolu teknolojik gelişmeleri takip etmemizden geçiyor?

Aksaray Ziraat Odası Başkanlığınca düzenlenen 5. Tarım, Hayvancılık ve Teknoloji Fuarı törenle açıldı. Kapalı pazar alanında düzenlenen fuara, 125 tarım ve gıda firması katıldı.
Açılış törenine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü, Belediye Başkan Vekili Serdar Baydar, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Akın, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Seyfullah Sarıgül, İdare Mahkemesi Başkanı Osman Erkan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Altınsoy, MHP İl Başkanı Ramazan Kaşlı, Emniyet Müdürü Ali Karabağ ile çok sayıda STK temsilcisi, çiftçi ve sanayici katıldı.
Vali Aykut Pekmez, yaptığı konuşmada, bu yıl 5.´si düzenlenen fuarın hem Aksaray hem de bölge ekonomisi için önemli olduğunu söyledi.
Aksaray´ın bir tarım şehri olduğunu ifade eden Pekmez, şöyle konuştu: "Aksaray şeker pancarı, yonca, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, arpa gibi tarım ürünlerinin üretiminde Türkiye´de ilk 10´da yer alıyor. 230 bin büyükbaş, 600 binden fazla küçükbaş hayvan sayısı ve yıllık yaklaşık 360 bin ton süt üretimiyle tarımda önemli bir potansiyeli bulunuyor. 2002 yılında yıllık 400 milyon olan tarımsal üretim değerimiz bugün 3 milyarın üstüne çıkmış durumda. Bu tarımsal gelişmede 2002´den beri hükümetimizin uyguladığı tarım teşviklerinin önemi büyük. 15 yılda ilimizdeki çiftçilere 1.3 milyar liralık katkı sağlanmış. Bu yıl da Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı yeni teşviklerde çok daha artmış olacak. Tarım hem ilimiz hem de ülkemiz için çok önemli. Dünya nüfusu son 100 yıl içinde 5 kattan fazla büyümüş durumda. Bu nedenle de gıdaya ve tarıma olan ihtiyaç gün geçtikçe artıyor. Bu gıda ihtiyacını karşılayabilmek için hem mevcut tarım arazilerimizi korumak hem de tarımda verimliliğimizi arttırmamız gerekiyor. Verimliliği arttırmanın yolu teknolojik gelişmeleri takip etmemizden geçiyor. Son dönemlerde gelişen teknoloji, tarım alanında da kendini gösteriyor. Fuarımızın amacı, gelişen teknoloji ile çiftçimizi buluşturmak. Bu şekilde çiftçimizin yeni teknolojiyi takip etmelerini sağlıyoruz." Dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü ise yaptığı konuşmasında;  ?Tarımsal üretim toprak, su ve iklim olarak çok önemlidir. Bilgi teknolojisi ve tecrübesi işte bu bakımdan farklı teknolojinin geldiğinin sergilendiği, satıcı ile alıcı buluşturan fuarlar çok önemlidir. Fuarlar ticaretin gelişmesine çok katkı sağlıyor. Fuarlar da tarım için tohum, fide, fidan ve ilaç başta olmak üzere makine ve ekipmanları bulacaksınız. Tarım insanımızın sağlıklı beslenmesi için çok önemlidir. Sektörün modası geçmeyen üretim faaliyetidir.?diye konuştu.
Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Babaoğlu ise AK Parti olarak üreticiyi rahatlatacak gelir seviyesini daha arttıracak çalışmaları planladıklarını belirtti. Meclis komisyonu olarak bugüne kadar birçok bölgede çiftçi buluşmaları gerçekleştirdiklerini, elde edilen görüş ve önerileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım´a ilettiklerini aktaran Babaoğlu, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız da göreve geldiğinden beri özellikle hayvancılığa önem veriyor. Bu yıl özellikle buzağıların sayısının çoğaltılması, sağlıklı hale getirilmesi, ölüm oranlarının azaltılmasıyla ilgili çok önemli çalışma başlatmış durumda. Ayrıca dün itibariyle resmi gazetede devlet desteklemeleri yayımlandı. Onla ilgili üretici ve çiftçimiz için en üst noktada ne yapılabiliyorsa bunları uygulamaya gayret ediyoruz. Bu tür fuarlar da Aksaray´ın sadece Türkiye´ye değil dünyaya açılan kapısıdır. Fuarın önümüzdeki yıllar 2-3 kat daha fazla alana yayılarak Türkiye´nin en önemli fuarı olmasını diliyorum." dedi.
Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, tarım ve hayvancılık sektörünün Aksaray´da çok önemli bir sektör olduğunu kaydetti.
Düzenledikleri fuarı bu yıl uluslararası düzeyde gerçekleştirdiklerini belirten Koçak; "Bu tür fuarların Aksaray ekonomisine, tanıtımına ciddi katkı sağlayacağına inanıyorum. Aksaraylı çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun.?dedi.
Konuşmanın ardından Vali Pekmez ile diğer protokol üyeleri kurdelayı keserek fuarın açılışı gerçekleştirildi. Vali Pekmez daha sonra fuarı gezerek, yetkililerden bilgi aldı.


Cuma 17.2 ° / 9.6 °
Cumartesi 21.9 ° / 9.9 °
Pazar 22.7 ° / 10.8 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri