6.Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı 'Tarımda teknoloji devri' sloganıyla başladı
Aksaray Ziraat Odası Başkanlığı tarafından düzenlenen 6.Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı 250 firmanın katılımıyla, “Tarımda teknoloji devri” sloganıyla başladı.
Çiftçilerin ürün yetiştiriciliğinde teknoloji ile bezenmiş tarım aletlerini tanıması ve teknoloji ile tarımın buluşturulması adına kurulan fuarda açılan stantları gezen çiftçilere hem tarım makineleri hem de üretimdeki teknoloji çalışmaları anlatıldı. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligiden’in açılışını gerçekleştirdiği fuarda stantlar uluslararası tanıtımlar öncesi ziyaret edildi. Aksaraylı firmalar başta olmak üzere Türkiye’nin birçok noktasından gelen 250 firmanın tarım aletlerini ve gübre üretim sistemlerini inceleyen Bakan Yarımcısı Gizligider, çiftçilerle basın açıklamasında da bir araya geldi. Çiftçilerin Türkiye ekonomisine en büyük katkıyı sağladığını belirterek bazı firmaların ulusal çapta yaptığı çalışmalar yakından incelendi.
Gizligider, “Siz yeter ki üretin devlet arkanızda”
Bakan Yarımcısı Gizligider, "Bu güzide şehrimizin, Orta Anadolu’nun ortasının Türklük ve Anadolu’nun merkezinin Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan dileyeceği ne varsa, talep edeceği ne varsa altında imzamız var" diyerek Türkiye Korumalı Sigorta Sisteminin 2023’te tüm ülkede faaliyet göstereceğini duyurdu. Bakan Gizligider açıklamasında, “Suyun altında yüzen balıktan gökte uçan kuşa kadar ve bunun arasındaki her şeyden sorumluyuz. Neredeyse ortalama 5 kat 6 kat büyüdük. Avrupa’da birçok alanda üretim alanında birinciyiz. Ancak bizim şimdi yapmamız gereken işler var. Nitelikli büyümeye gideceğiz. Artık nicel büyümeden farklı özellikle geçtiğimiz 2 yılda yaşadığımız pandemi sürecinde bunu anladık. Üretmezseniz yoksunuz, paranız olsa da anlamı yok, önce üreteceğiz. Dünyanın en büyük teknoloji devlerinin Afrika’dan başka alanlardan arazi satın aldığı haberlerini alıyoruz. Yani demek ki düşünmek için önce tok olacağız. Önce kendi topraklarımıza hakim olacağız. Bunları verimli kullanacağız. Şimdi yeni dönemde biz inşallah tarım ve teknolojiyi çok sık zikretmeye çalışacağız. Artık Türkiye Korumalı Sigorta desteğine geçiyor. Şuan Konya’da bunu uyguluyoruz. İnşallah 2023 itibariyle tüm Türkiye’de çiftçinin ürününü garantiye alacağız. Çiftçi garanti olarak ne kazanacağını bilecek. İnişler, çıkışlar, dalgalanmalar neticesinde zarara uğramayacağını bilecek. Yani özeti şu siz yeter ki üretin devlet arkanızda bunu da bilin. Yeter ki ekin yeter ki dikin devlet sonuna kadar arkanızda bunu hep bilin” dedi.
Bakan Yarımcısı Gizligider’in açıklamalarının ardından hem fuarı ve amacını anlatan Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, “Yaklaşık 2 yıldır pandemiden dolayı fuarı yapmamıştık. Geçmişte 5 yıl üst üste yaptık. Bu sene Uluslararası Tarım Fuarını gerçekleştirdik. Amacımız teknoloji ile üreticiyi bir araya getirmek ve yaklaşık 250 firma katıldı. Bu Aksaray ekonomisine ciddi şekilde katkı sağlayacak. Üretimiz yeni teknoloji ile bir araya getirip teknolojiyi yakından takip edeceğiz. Bakan yardımcımız bizi umutlandırdı. Ben Aksaraylı çiftçilerimize açık çek veriyorum. Her türlü sorunlarını biliyoruz. Biz bu sorunları hep beraber çözeceğiz diyor. İnşallah önümüzdeki günlerde müjdelerini bekliyoruz. Tüm Türkiye’deki çiftçilerimize ekin biz alım garantisi veriyoruz, alacağız açıkta bırakmayacağız dedi. Enerji ile ilgili de biraz ipucu verdi. Üreticilerimizin kuyularına enerjiyi daha kolay kurabilmesi için önümüzdeki günlerde her halde bir müjde verilecek. En kısa zamanda basın yoluyla bekliyoruz” diye konuştu.
Fuarı gezerek bilgiler aldığını ve memnun olduğunu belirten Mahir Çınar (26) ise, “Biz geldik gördük çok memnun kaldık. Çok kapsamlı bir fuar olmuş, çok büyük fuar alanı. Farklı farklı firmalar var, Türkiye genelinden. Bunlarla ilgili bilgi aldık hepsinden. Bütün tarım aletleri olsun, ilaçlama olsun, gübre olsun. Onlarla istişare ettik. Yani memnun kaldık. Bir de tarımsal işlerde verimlilik açısından teknolojik ürünler var güneş enerjisi gibi, bilgi alışverişinde bulunuyoruz” ifadelerine yer verdi.
9285,26%2,81
34,49% 0,10
36,41% 0,19
2956,69% 0,74
4955,48% 0,56