30.6° / 15.5°

AFAD’dan deprem değerlendirmesi: 184 artçı sarsıntı kaydedildi

AFAD’dan deprem değerlendirmesi: 184 artçı sarsıntı kaydedildi

AFAD’dan deprem değerlendirmesi: 184 artçı sarsıntı kaydedildi
Tarih: 24.04.2025 00:46 Güncelleme: 24.04.2025 00:46

ANKARA, (DHA)- AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Deprem Bilim Kurulu Yerbilimleri Üyelerinin, Silivri (Marmara Denizi) Depremi’ne ilişkin değerlendirmelerini açıkladı. Açıklamada, “Deprem dış merkezden 300 kilometre yarıçaplı bir alan içindeki illerimizde hissedilmiştir. Ana şok sonrasında şu ana kadar toplam 184 artçı sarsıntı kaydedildi” ifadelerine yer verildi.

Başkanlığın sosyal medya hesabından paylaşılan değerlendirmede, ”Bugün 12.49'da Marmara Denizi içinde Silivri açıklarında Mw 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun Orta Marmara içinden geçen segmenti üzerinde gerçekleşmiştir. Yerin yaklaşık 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem yaklaşık 13 saniye sürmüştür. Deprem dış merkezden 300 kilometre yarıçaplı bir alan içindeki illerimizde hissedilmiştir. Ana şok sonrasında şu ana kadar toplam 184 artçı sarsıntı kaydedildi. 4 ve üzeri büyüklükteki artçı sayısı 7'dir.Bu artçı sarsıntılar önümüzdeki günlerde bir süre daha devam edebilecektir. Depremin ardından gelişen artçıların dağılımı doğuya doğru yaklaşık 10-15 kilometrelik bir hat üzerinde yoğunlaşmaktadır. Artçı sarsıntılar özellikle Marmara Orta Çukurunun kuzey kenarında ve ana fay izine yakın bölgelerde toplanmıştır. Depremin hemen sonrasında ülkemizin değişik üniversitelerinde görev yapan, yerbilimleri ve farklı disiplinlerden akademisyenlerden oluşan AFAD ‘Deprem Bilim Kurulu’ üyeleri toplanarak deprem ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuştur. Bilim kurulumuz sürekli çalışma halinde olup zaman zaman kamuoyunu bilgilendirmeye devam edilecektir” denildi.

112'YE GELEN ÇAĞRI SAYISI 10 BİNİ AŞTI

Açıklamada, yer verilen Deprem Bilim Kurulu Yerbilimleri Üyelerinin yaptığı değerlendirmeler ise şöyle:

* 6.2 büyüklüğündeki deprem yüksek ivme değerlerine sahip değildir.

* Deprem, Kuzey Anadolu Fayının kırılma mekanizması ile uyumlu olarak sağ yanal doğrultu atımlı bir kırılma mekanizmasını işaret etmektedir.

* İlk analizler yaklaşık 15 kilometre uzunluğunda 9.5 kilometre genişliğinde bir segmentin kırıldığını göstermektedir. Fay üzerindeki sağ yanal yer değiştirme 30 santim civarındadır.

* Yapı hasarlarının tespiti yerinde inceleme gerektiren teknik bir süreç olup, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız görevlileri saha tarama çalışmalarını sürdürmektedir.

* Şu ana kadar 112'ye gelen çağrı sayısı 10 bini aşmıştır. Bunların 296'sı yapılarla ilgili vatandaşlarımız tarafından yapılan bildirimlerdir. Vatandaşlarımızın bu tür binalara resmi teknik görevliler gelip gerekli incelemeyi yapıncaya kadar girmemeleri ve uzak durmaları önerilmektedir.

* Riskli olduğu düşünülen binalara girilmemesi önem arz etmektedir.

* Binası ile ilgili şüphesi olan vatandaşlarımız 112 Çağrı Merkezine durumu bildirmelidirler.

* Ana şoktan sonra devam eden artçı sarsıntılar nedeniyle belirli bir süre daha belli bir büyüklüğe varan depremler olması muhtemeldir. Halkımızın sakin olması, bu tür sarsıntılarda panik yapmaması, ancak tedbirli olması önem arz etmektedir”

Ayrıca açıklamada, "Vatandaşlarımızın resmi kurumlarımızın açıklamalarını dikkate almaları, olası artçı sarsıntılara karşı tedbirli olmaları, sosyal medya ve farklı mecralardan yayılan teyitsiz bilgilere itibar etmemelerini rica ediyoruz. İstanbul'umuza ve depremin hissedildiği illerimizde yaşayan vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” denildi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,19% 0,00
  • EURO

    44,65% 0,14
  • GRAM ALTIN

    4168,61% -0,19
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Park halindeki otomobile çarpıp devrilen kamyonetin sürücüsü yaralandı
İzmir'de çöplük yangını
İsrail Ordusu 'Madleen' gemisine müdahale etti
İstanbul- Bayrampaşa'da otomobil bariyerlere çarpıp takla attı: 1 ölü, 3 yara...
Türkiye Ümit Millî Takımı, Arnavutluk'u 1-0 yendi
Kayserispor Teknik Direktör Sergej Jakirovic ile yollarını ayırdı
Husumetlisini cadde ortasında öldüren şüpheli tutuklandı
İstanbul- Zeytinburnu'nda, bodrum kattaki kumaş deposunun yıkılan duvarı kork...
İstanbul - Avcılar'da seyir halindeki cip alev alev yandı
UEFA'dan Halil Umut Meler'e Görev
Tokat'ta tuğla fabrikasında yangın (2)
Samsun’da iki grup arasında silahlı kavga; 2 yaralı
Mantar toplarken kayboldu; cansız bedeni bulundu
Bursa'da traktör römorkuyla yamaçtan yuvarlanan çocuk yaralandı
Din adamları, Mersin'deki Hoşgörü Mezarlığı'nda halkla bayramlaştı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Tokat'ta tuğla fabrikasında yangın (2)

Samsun’da iki grup arasında silahlı kavga; 2 yaralı

Mantar toplarken kayboldu; cansız bedeni bulundu

Bursa'da traktör römorkuyla yamaçtan yuvarlanan çocuk yaralandı

Din adamları, Mersin'deki Hoşgörü Mezarlığı'nda halkla bayramlaştı

Bursa'da dere kenarında erkek cesedi bulundu

Ordu’da yolcu otobüsü alev alev yandı; olay anı kamerada

Sultan Sazlığı Milli Parkı'na bayramda ziyaretçi akını

Kadınlar Su Topu Milli Takımı, Avrupa Şampiyonası’nda

Malatya'da silahlı kavga: 1 yaralı

İzmir'de atıl haldeki fabrikanın bahçesi ile yakınındaki TIR garajında yangın (2)

Tokat’ta tuğla fabrikasında yangın

Tarsus'ta sokak ortasında silahlı kavga: 2 kardeş öldü, 2 yaralı

'Kilit kavşak' Kırıkkale'de bayram dönüşü trafik yoğunluğu başladı

İki yıl önce kendisini tüfekle yaralayan husumetlisini tabancayla vurdu (2)

Muslera tatil için Antalya’ya geldi

MSB: Van hudut sınırında araziye gizlenmiş 87 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi

Balkondan düşen çocuk ağır yaralandı

Samsunspor Başkan Vekili Bilen: Avrupa Ligi'nde gruplara kalmayı hedefliyoruz

Akraba ailelerin silahlı 'arazi' kavgası: 1 ölü, 10 yaralı (3)

Bakan Yerlikaya: Kurban Bayramı’nın 3'üncü gününde 2 ocağa daha ateş düştü