Ağaç aşılamasında yüzde yüzlük buluş

Ağaç aşılamasında yüzde yüzlük buluş

Aksaray | Aksaray haber | aksarayhaber68 | Aksaray son dakika | Aksaray haberleri |Son Dakika Aksaray Haberleri | Aksaray gazete | Aksaray yerel haber | Haber Aksaray

Ağaç aşılamasında yüzde yüzlük buluş

Ağaç aşılamasında adeta yüzde yüzlük bir buluş yapan üretici yaptığı aşılamalardan kusursuz tam verimlilik alıyor. Tutmama gibi bir ihtimalin kalmadığı buluşta Şubat ayında bile ağaç aşılama işlemi yapılabiliyor. 
Kentte meyve bahçeciliği yaparak geçimini sağlayan 54 yaşındaki üretici Ramazan Mutlu ağaç aşılamasında birçok deney yaparak en sonunda yüzde yüzlük buluşu keşfetti. 36 dekar arazisinde bulunan binlerce ağacına aşılama yaparak verimliliği artıran Mutlu 10 yıllık verimsiz ağacı bile verimli hale getirdi. 
Aşılamada kullandığı malzemeleri dezenfekte ederek ağaçlarının başında yaptığı çalışmayı anlatan Ramazan Mutlu, “10 yaşında verim vermeyen bir ceviz ağacımız. Bunun verim vermediğini daha önceden işaretledik. Peş peşe 2 yıl üst üste ve bu ağaca aşı yapmaya karar vermişiz. Burada 20 Şubat 2021’de, “Şubat çok erken olur, aşı olmaz” denildi ama ben buraya 3 tane kalem atmışım. 3 kalemimizde sürmüş ortalama 60-70 santim sürgünümüz var. Buradaki amaç aşı dolgu tozunun aşıyı ne kadar erken yaparsak yapalım soğuktan, sıcaktan ve n0emden koruduğunun ispatı oldu. Ben daha önce toprakla, kumla, kille yaptım Şubat’ta aşılarım tutmadı. Ama bu dolgu tozu sayesinde bu aşılarım tuttu ve coştu. Hemen yanında bir kanadımıza Mart 20’de aşı yaptık. Mart 20’deki aşımızın da yine 3 kalemimizin hepsi de sürmüş. Burada da meyvesi var. Aşımızda dolgu tozu bu aşıyı sağlıklı bir şekilde tutmasını sağladığını ben gözlerimle görüyorum. Bu özel karışımlı tozumuz, ağaçlardaki attığımız kalem aşıları yüzde yüz tutuyor. Yüzde yüz tuttuğu gibi her gözünde tutmasını sağlıyor. Buradaki hedef de bu toz yaraların şöyle baktığımızda kallus oluşumunu tam ağlamış oluyor. Şu anda ağacımızın kallusu tamamlanmış. Burada yara kalmamış gördüğünüz gibi. Bu özel karışım Hasan Dağı’ndan çıkan bir maden, sanayi ortamında patlatılmış, işlemden geçmiş dolgu tozu sayesinde. Ocak ayında da yapsak böyle bir sürgün süreceğine inanıyorum. Dolaba kalemleri saklamanın bir anlamı kalmıyor bu malzeme elimizde olduğu sürece. Aşımız bu şekilde tutuyor ve sonuç ortada” ifadelerini kullandı.



Anahtar Kelimeler: aşılamasında yüzde yüzlük buluş
Perşembe 29.8 ° / 17.8 °
Cuma 28 ° / 16.5 °
Cumartesi 27 ° / 13.6 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri