25.2° / 11.8°

Aile hekimleri, hastalarına hastane randevusu oluşturabilecek

Aile hekimleri, hastalarına hastane randevusu oluşturabilecek

Aile hekimleri, hastalarına hastane randevusu oluşturabilecek
Tarih: 10.04.2025 13:35

Ruken KADIOĞLU-Canberk ÖZTÜRK/ANKARA, (DHA)- SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile aile hekimleri artık hastalara hastane randevusu oluşturabiliyor.

SGK Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, önceki hafta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ ile aile hekimleri tarafından reçete edilebilen ve geri ödeme listesinde yer alan ilaçların sayısı arttı. Aile hekimliği ve iç hastalıkları uzmanlarınca düzenlenebilen ilaç raporlarının da kapsamının genişletildiği düzenleme doğrultusunda bazı tansiyon ilaçları, suni gözyaşı ve göz damlaları, cilt hastalıklarında kullanılan şampuan ve kremler belirlenen sürelerde aile hekimlerince raporsuz reçete edilebilecek. Bazı kan sulandırıcıların, çölyak hastalığında kullanılan mama ve gıdaların, mevsimsel veya yıl boyu devam eden alerjik rinit tedavisinde kullanılan bazı ilaçların, lipid düşürücü ilaçlar, ilgili uzman hekimlerce koyulan ilk tanı sonrasında rapor yenilemeleri aile hekimliği uzmanlarınca yapılabilecek.

'EN KOLAYLAŞTIRICI ŞEY RANDEVU OLDU'

Sincan Peçenek Aile Sağlığı Merkezi'nde görevli aile hekimi Şah Hüseyin Söğüt, "Yönetmelik kapsamında yapılan değişiklikle bizim için asıl önemli olan şey hastalara istediğimiz zaman, istediğimiz anda hastane randevuları oluşturabiliyoruz. Daha önceden kapalı polikliniklerimiz vardı. Hasta orayı 1 ay, 1,5 ay bekliyordu randevu için. Ama artık hastaya 1 gün sonraya, aynı güne bile randevu oluşturabiliyoruz. Hastalarımız açısından en kolaylaştırıcı şey bu nedenle randevu oldu. Rutin olarak gelmeyen gitmeyen hastalar için yeni sistemde Hastalık Yönetimi Platformu (HYP) dediğimiz bir genel kontrolümüz var. Tüm hastaları çağırıp, şeker kontrollerini hem tiroid kontrollerini hem de aynı zamanda kolesterol takiplere başladık. Ekstra olarak şimdi bu son yönetmelik ile eklenen özellikle yaşlı hastalarımızın veya kalp hastalarının kullandığı damar açıcı, daha doğrusu kan sulandırıcı ilaçlarımız vardı. Bunları almak için kardiyoloji raporu gerekiyordu. Kardiyoloji raporuna istinaden yine kardiyoloji doktoru yazabiliyordu; ama artık onları biz de yazabiliyoruz. Harici olarak cildiyenin yine kullandığı özellikle akne tedavisinde kullanılan kremler vardı. Bunları da artık yazabileceğiz. Yine cildiyede kullandığımız özellikle vücut mantarında kullandığımız şampuanlarımız vardı. Onların da ödemesi şu an için artık biz yazınca kabul oluyor" ifadelerini kullandı.

'ARTIK HERKES AİLE HEKİMİNİ TANIYOR'

Yönetmenliğin avantajlarını anlatan Söğüt, "Artık hastalar sürekli bir polikliniğe, sonra diğer polikliniğe, diğer yere gidip gelmek yerine kendilerine en yakın aile hekimliklerine gidip, oradan tüm ilaçlarını yazdırıp alacaklar. Önceden bunun için randevu almaları gerekiyordu, gitmeleri gerekiyordu. Doktora, hastanedeki hekim arkadaşa yazdırıp sonra tekrar gelip bizden yazdırabiliyorlardı. Ama şimdi direkt hasta bunu biz yazınca alabiliyor ve mağduriyet ortadan kalkıyor. Yani hasta yılda bir defa veya 6 ayda bir gerekli uzman kontrolüne istinaden süreklilik arz ederek bize gelirse hem daha rahat, hem daha konforlu bir hayat sürmüş olacak. Çünkü birçok kişi aile hekimlerini tanımıyordu, bilmiyordu. Artık herkes aile hekimini biliyor. Aile hekimine gitmek zorunda olduklarını biliyor. Gittikleri zaman da tüm işlerin görüldüğünü, yani kan tahlilleri olsun gerek ilaçların temini olsun sorun yaşamıyorlar. Ek olarak şu an kronik hastalarımızda, suni gözyaşı dediğimiz özellikle 40 yaş üstü göz kuruluğu çok yoğun görülüyor, yeni neslin de ekrana çok maruz kalmasından dolayı göz kuruluğu başlıyor. Randevu bulamamak böyle durumlarda biraz sıkıntılıydı, şimdi direkt gelip aile hekimi ile konuşup, gerekli tedaviyi yapabilecekler. Kronik hastalık olarak tansiyon hastalarımıza ARB grubu dediğimiz tansiyon ilaçları da yazılabilecek artık. Hastaların tansiyon takibinin kontrol altına alınacağını düşünüyoruz. Bizim açımızdan, aile hekimlikleri açısından, hastalığın takibi ve hastalığın tedavisi daha kolay olacak" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Uygunsuz görüntülerini 3 yaşındaki oğlunu kullanarak satan anneden alınan çoc...
Bakan Kurum: Kocaeli'de 1,1 milyon metreküp dip çamurunu bertaraf ettik
Ankara'da sağanak etkili oldu
Dili boğazına kaçan öğrenciyi müdür yardımcısı kurtardı; o anlar kamerada
İstanbul- Kapalıçarşı'da dolandırıcılara ait parayı akladığı iddia edilen şüp...
Emine Erdoğan'dan TOGEM-DER'in Cemre Çarşısı ile ilgili paylaşım
Garanti BBVA Mobil yenilendi
Cazcı bateristin arabeskçi kızı, 5 yıllık telif mücadelesini kazandı
Estetikte merdiven altına karşı hekimlere sertifikalı eğitim
Eşini baltayla öldürdü
ABD ve İran arasında ikinci tur nükleer müzakereler başladı
Meriç Nehri’nde yakalanan 3 metrelik yayın, kilosu 450 liradan satışta
Oyuncu Berk Atan, trafik kazasında yaralandı
Karşıyaka final aşkına
Zapatero: Avrupa Türkiye’yi birliğine dahil edebilirse, medeniyet açısından t...

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

ABD ve İran arasında ikinci tur nükleer müzakereler başladı

Meriç Nehri’nde yakalanan 3 metrelik yayın, kilosu 450 liradan satışta

Oyuncu Berk Atan, trafik kazasında yaralandı

Karşıyaka final aşkına

Zapatero: Avrupa Türkiye’yi birliğine dahil edebilirse, medeniyet açısından tamamlanmış ...

Trabzon'da 'zirai don' etkisi; yüzde 25'lik zarar

Tireli Hasan usta, 64 yıldır körüklü çizme yapıyor

Mersin'de 5 bin adet sahte 2 euro madeni para ele geçirildi; 5 gözaltı

Merkezefendi yine başarıyor

Adana merkezli 4 ilde organize suç örgütüne operasyonda 57 tutuklama

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde tekne alev aldı: 148 ölü

Sokak hayvanlarına 51 ilde doğal yaşam alanları

Çeşme'de suç örgütüne operasyon; 4 tutuklama

Burdur Gölü'nde yine köpüklenme

İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırılarında en az 45 kişi hayatını kaybetti

Çin, teknoloji ve uzay araştırmaları için 6 uydu fırlattı

İzmir'de suç örgütüne operasyon: 9 tutuklama

İstanbul-Beşiktaş'ta kafeteryada silahlı saldırı; eşinin yanında ensesine ateş edip kaçt...

'Obezite kanser riskini artırıyor'

Öğrencilerden geri dönüşüme destek: 3 tondan fazla atık pil toplandı

BM'nin programında öğrencilerden ‘yapay zeka kullanımı’ tartışması