31° / 16.2°

‘Akkuyu NGS ile yılda 18 milyon karbondioksit azalacak’

‘Akkuyu NGS ile yılda 18 milyon karbondioksit azalacak’

‘Akkuyu NGS ile yılda 18 milyon karbondioksit azalacak’
Tarih: 03.10.2024 13:54

Anıl ATAR-Yaşar SERİNTÜRK/ADANA, (DHA)- ADANA’da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST)'nde ‘Nükleer güç santrali herkes için’ konseptiyle stant kuran Akkuyu Nükleer A.Ş., nükleer alana ilgi duyan ziyaretçileriyle buluştu. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) son durumunu paylaşan Akkuyu Nükleer A.Ş. Organizasyon Direktörü Denis Sezemin santral için, “4 güç ünitesinin inşaatı tamamlandığında yılda 18 milyon ton karbondioksidin azalmasına olanak sağlayacak. Türkiye, alanında yetişmiş nükleer mühendislere de sahip olacak. İleride sadece yurt içinde değil, yurt dışındaki nükleer güç santralleri inşasına da katılım sağlayacak” dedi.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ana yürütücülüğünde bu yıl 7’ncisi Adana’da düzenlenen TEKNOFEST, kamu kuruluşları, teknoloji devleri, üniversiteler ve medya kuruluşlarının da aralarında olduğu 128 kurumun katılımıyla ziyaretçileriyle buluştu. Adana Havalimanı’nda düzenlenen etkinlikte Akkuyu Nükleer A.Ş. de yer aldı. Stantta, genç ve çocuklara fizik ve kimya alanlarında kendilerini geliştirebilecekleri etkinlikler sunuldu.

SEZEMİN: NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ, HERKES İÇİN

Akkuyu Nükleer A.Ş. Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, Akkuyu NGS’nin son durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Sezemin, TEKNOFEST’e yeniden katılmanın, kendileri için büyük önem arz ettiğini belirterek, “TEKNOFEST’e her yıl yeni bir konseptle katılmaya çalışıyoruz. Bu yıl da standımızı oluştururken, ‘Nükleer güç santrali herkes için’ konseptiyle yola çıktık. Çünkü nükleer güç demek, sadece nükleer mühendislerin çalıştığı bir proje değil; fizik uzmanları, kimyagerler, inşaatçılar gibi çok sayıda meslek temsilcisinin bir arada görev yaptığı bir proje. Dolayısıyla standımızda hem yetişkinler hem de çocuklar ilgilerini çekebilecek aktiviteler bulacaklar” diye konuştu.

‘TÜRK ÜRETİCİLER ÖNEMLİ BİR DENEYİM KAZANIYOR’

Türkiye'nin, bir nükleer güç santrali inşa ederken, aynı zamanda alanında yetişmiş nükleer mühendislere sahip olacağının altını çizen Sezemin, şunları söyledi:

“Akkuyu NGS inşaatı projesinde tedarikçi olarak katılım sağlayan Türk üreticilerin, bu inşaatla birlikte çok büyük deneyimler kazandığını söyleyebiliriz. Bu üreticiler ileride sadece yurt içinde değil, yurt dışındaki nükleer güç santrallerinin inşasına da katılım sağlayacak. Nükleer güç santrali gibi önemli tesislerin inşaatında görev almak için kalite konusunda önemli gereklilikleri yerine getirmek gerekiyor. Türk üreticiler bu konuda çok önemli bir deneyim kazanıyorlar.”

‘DÜNYANIN İKLİM GÜNDEMİNE KATKI SAĞLAYACAK’

Akkuyu NGS’nin, Türkiye’nin dekarbonizasyon konusundaki hedeflerine de katkı sağlayacağına vurgu yapan Sezemin, “Akkuyu NGS’nin 4 güç ünitesinin de inşaatı tamamlandığında, yılda18 milyon ton karbondioksitin azalmasına olanak sağlayacak. Türkiye’nin, Paris Sözleşmesi’ne katılan bir ülke olarak üstlenmiş olduğu yükümlülükler var ve 2030 yılına kadar bu emisyonları yüzde 21 oranında azaltması gerekiyor. Akkuyu NGS faaliyete geçtiğinde bu konuda Türkiye’nin yüzde 21 dekarbonizasyon hedefinin yüzde 16’sını gerçekleştirmiş olacak. Aslında sadece Türkiye’nin değil, dünyanın iklim gündemine de katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

ELEKTRİK İHTİYACININ YÜZDE 10’UNU KARŞILAYACAK

Ticari Operatörler Grubu Kıdemli Uzmanı Ahmet Yasin Öner de, Akkuyu NGS’nin, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacağını belirtti. Nükleer enerjinin sürdürülebilirliğine dikkat çeken Öner, Akkuyu NGS’nin ülkeye büyük katkısı olacağını dile getirdi.

TÜRÜTOĞLU: YÜKSEK STANDARTLARA SAHİP, ÖRNEK BİR PROJE

Nükleer Güvenlik Birimi Nötron Fiziği Hesaplamaları Baş Uzmanı Mehmet Türütoğlu ise, nükleer enerji alanına merak duyan gençlere tavsiyelerde bulunarak, “Akkuyu NGS ülkemizin ilk santrali. Var olan güvenlik önlemleri vesilesiyle dünyada da sayılı, yüksek standartlara sahip, örnek bir proje. Bu kapsamda bu alanda birikimi olup, kendini geliştirmek isteyen herkes bizimle görev alabilir” dedi.

  • BIST 100

    9356,04%-1,26
  • DOLAR

    38,77% 0,04
  • EURO

    44,08% 0,52
  • GRAM ALTIN

    4201,78% 1,92
  • Ç. ALTIN

    6731,05% 1,32
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Bodrum'da makas atarak ilerleyen alkollü sürücü ile arkadaşları polise saldır...
İstanbul - Esenyurt'ta baba, tartıştığı oğlunu silahla yaraladı
Bisikletle yolun karşısına geçmek isteyen Eymen, kamyonetin çarpmasıyla öldü
Yüzerken karşılaştığı ölü yunusu omzuna alıp, kıyıya bıraktı; o anlar kamerad...
İstanbul - MİT Başkanı Kalın, İbn Haldun Akademi'nin kapanış dersine katıldı
İstanbul - Şişli'de anne ve babasını bıçakla yaralayan şüpheli yakalandı
Edirne'de fetih ruhu; şahi topları eşliğinde Meriç Köprüsü'nden geçtiler (2)
Edirne'de fetih ruhu; şahi topları eşliğinde Meriç Köprüsü'nden geçtiler/ Ek ...
Anadolu Efes – Beşiktaş Fibabanka: 90-87
Antakya'da 3.3 büyüklüğünde deprem
1915 Çanakkale Köprüsü sarı-kırmızı renklere büründü / Video eklendi
Hatay'da Filistin için hayır kermesi düzenlendi
Stuttgart, Almanya Kupası’nı müzesine götürdü
İstanbul - Bilal Erdoğan: Geleceğin parlak fikir insanlarını da yetiştirebile...
Çınar Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği’nin yeni sergisi açıldı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

1915 Çanakkale Köprüsü sarı-kırmızı renklere büründü / Video eklendi

Hatay'da Filistin için hayır kermesi düzenlendi

Stuttgart, Almanya Kupası’nı müzesine götürdü

İstanbul - Bilal Erdoğan: Geleceğin parlak fikir insanlarını da yetiştirebilen bir kurum...

Çınar Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği’nin yeni sergisi açıldı

Çatıdaki fareleri kaçırmak için kükürt ve ispirto yaktılar; 4 kişi dumandan etkilendi

Gaziantep FK – Kasımpaşa maçının ardından

Galatasaray otobüsüne taşlı saldırı

İzmir'de makilik yangını (3)

Göztepe - Galatasaray / Ek Fotoğraflar

Göztepe - Galatasaray / Ek Fotoğraflar

Gaziantep FK – Kasımpaşa : 2-2

Muğla'da firari hükümlü FETÖ üyesi diyetisyen yakalandı

Göztepe-Galatasaray Maçı / Ek fotoğraflar

Göztepe - Galatasaray / Fotoğraflar

Gaziantep FK-Kasımpaşa / Fotoğraflar

Bakan Bayraktar: Doğal gazda 2 kat üretim için yüzer üretim platformumuz Filyos Limanı'n...

İstanbul - Bakan Kacır: Savunma ürünlerindeki yerlilik oranımızı yüzde 80'lerin üzerine...

Bursaspor - Türk Telekom: 70-74

Göztepe - Galatasaray / Ek fotoğraflar

İstanbul - İstanbul Boğazı'nda vapurdan düşen 10 yaşındaki kız kurtarıldı; o anlar kamer...