38.7° / 20.9°

Türkiye

Türkiye Haberleri

Akkuyu NGS, TEKNOFEST’e katıldı

Akkuyu NGS, TEKNOFEST’e katıldı

Akkuyu NGS, TEKNOFEST’e katıldı
Tarih: 08.10.2024 13:26 Güncelleme: 08.10.2024 13:26

ADANA,(DHA)- Akkuyu Nükleer A.Ş. ve Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, bu yıl 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’e katıldı. Ziyaretçiler ile ülkenin ilk nükleer santraline ilişkin bilgileri paylaşan şirket, bu yıl ‘Nükleer güç santrali herkes için’ konseptiyle sahadaydı.

İnteraktif sunulan gösterimde ziyaretçiler, nükleer güç santralinin temel çalışma prensiplerini basit şekilde ve görsel olarak kavramanın yanı sıra çeşitli fiziksel ve kimyasal olayları da inceleme fırsatı buldular. Akkuyu NGS standı 5 gün süren TEKNOFEST boyunca 50 binden fazla kişiyi ağırladı.

‘SANTRAL TAM KAPASİTE ÇALIŞTIĞINDA 15 MİLYON KİŞİYE TEMİZ ELEKTRİK SAĞLAYACAK’

Akkuyu Nükleer A.Ş Genel Müdürü Sergei Butckikh festivale ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “TEKNOFEST, her yıl Türkiye’nin dört bir yanından milyonlarca ziyaretçiyi bir araya getiren eşsiz bir platformdur. Festivale katılım, projemizi geniş bir kitleye anlatma, nükleer enerjiyle ilgili soruları samimi bir diyalogla yanıtlayarak bilgilendirme ve Türkiye’de hızla gelişen, ülke ekonomisinin pek çok sektörüne ivme kazandıran dinamik ve yüksek teknolojili bir endüstrinin avantajlarını sade ve anlaşılır bir şekilde paylaşma fırsatı sunuyor. Akkuyu NGS, Adana’nın çok yakınında, komşu Mersin ilinde inşa edilen ülkenin ilk nükleer güç santrali olma özeliğini taşıyor. Akkuyu NGS, sanayiden eğitime, kentsel altyapıdan özel sektör ve turizme kadar birçok alanda bölgenin kalkınmasına şimdiden katkıda bulunuyor. Santral tam kapasite çalıştığında yaklaşık 15 milyon kişiye temiz elektrik sağlayacak.”

STANTTA ZİYARETÇİLERE BİRBİRİNDEN FARKLI ALANLAR SUNULDU

Akkuyu Nükleer’in bu yılki standı, Akkuyu NGS’nin tamamlandığında nasıl özelliklere sahip olacağını gözler önüne serdi. İçi tematik alanlara ayrılan stantta ziyaretçiler, nükleer enerji dünyasındaki yolculuklarına, Akkuyu NGS’ye ekipman taşıyan gemilerin yanaştığı bir tesis olarak dikkat çeken limanının interaktif bir maketinin bulunduğu su alanında başladılar. Bu bölümde, ziyaretçilerin kullanabileceği uzaktan kumandalı gemiler yer alırken, küçük ziyaretçiler için de kinetik kumdan bir oyun alanı oluşturuldu.

Konferans salonunda ise, Rusya’da eğitim almış ve Akkuyu NGS sahasında görev yapan Türk nükleer mühendisler eşliğinde, santralin inşaat sahasına bir video turu düzenlendi. Ziyaretçiler ayrıca, özel bir artırılmış gerçeklik uygulaması kullanarak Akkuyu NGS'yi keşfetme şansı yakaladılar ve bu uygulama sayesinde santralin iç yapısını, reaktör binasının detaylarını ve tesisin güvenlik sistemlerini görsel olarak inceleyebildiler. Standın farklı bölümlerinde çeşitli fiziksel ve kimyasal olaylara ayrılmış alanlar da mevcuttu. Turun sonunda ise, ziyaretçiler Türkiye'nin ilk nükleer santralini inşa eden mühendisler gibi fotoğraf çektirme imkanı buldular.

YARIŞMADA AKKUYU NÜKLEER ÇALIŞANLARI ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ

Ayrıca festival kapsamında düzenlenen ve ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği yarışmada Akkuyu Nükleer çalışanlarından oluşan bir ekip de ödüle layık görüldü. Genç Türk mühendisler Nükleer Enerji Teknolojisi kategorisinde birincilik kazandı. Birinci olan ‘6-Çarpan’ ekibi, açık bilgi kaynaklarını kullanarak, VVER-1000 reaktör teknolojilerini küçük modüler reaktörlerde kullanıma uyarlamak için bir proje geliştirdiler. Özel yazılım kullanarak nötronik ve termal hesaplamalar yapan ve sonuçlarına göre tasarlanan reaktör tesisinin düzenini ve ekipman parametrelerini hesaplayan mühendisler, yapay zeka teknolojisini kullanarak, nükleer güç santrali boru hatlarının görsel denetimini optimize etmek için yazılım kodu da geliştirdi. Ekip üyeleri İshak Burak Alper, Mahmut Yıldırım, Mustafa Baskan, Muhammet Yasin Hakan, Ubeyd Altuntaş ve Arif Nihat Yıldız, Teknofest'in ana sahnesinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan onur ödülünü aldılar. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) tarafından desteklenen projenin bilimsel danışmanlığını Hacettepe Üniversitesi Nükleer Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şule Ergün yaptı.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ STANDI ZİYARET ETTİ

Akkuyu NGS standı uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın yanı sıra Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rıza Bayrak başkanlığındaki Sinop Üniversitesi çalışanları ve öğrencilerinden oluşan bir heyet de ziyaret etti. Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdür Basın Sekreteri ve İletişim Direktörü Vasiliy Korelskiy heyete, Türkiye’nin ilk nükleer güç santralinin nasıl inşa edildiği ve projenin bölgenin kalkınması üzerindeki etkisi hakkında bilgi verdi.

Akkuyu Nükleer A.Ş. İnşaat ve Üretim Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, festival alanında Türkiye’nin önde gelen medya kuruluşlarına röportaj verdi. Sezemin, Akkuyu NGS'nin inşası, projenin güvenilirliği, Türkiye’nin ilk nükleer güç santralinin inşasında kullanılan modern ekipmanlar ve yenilikçi teknolojiler hakkındaki gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Uluslararası festivale, Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketleri ve üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluşları katıldı.

  • BIST 100

    10358,50%0,26
  • DOLAR

    40,17% 0,23
  • EURO

    47,04% 0,04
  • GRAM ALTIN

    4328,02% 1,05
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Galatasaray, hazırlık maçında Ümraniyespor’u 5-2 yendi
Archie Brown: Burada olmak benim için bir onur
İstanbul - Esenyurt'ta inşaat alanında çıkan yangın söndürüldü
Ankara’da korkutan yangın (1)
Filenin Sultanları İtalya'ya 3-2 mağlup oldu
Karabük’te çıkan yangında 2’si metruk 4 ev hasar gördü
Uzman çavuş'un Seyhan Nehri'nde cansız bedeni bulundu (2)
Rize’de iki otomobil çarpıştı: 1 ölü, 8 yaralı
Evde düşerek yaralandığı belirtilen adamı, eşinin bıçakladığı ortaya çıktı
Fenerbahçe hazırlık maçında Fatih Karagümrük’le 2-2 berabere kaldı
Dervişoğlu: Cumhuriyet değerlerimizi koruyacağız (3)
Archie Brown, Fenerbahçe’de
U19 Erkek Voleybol Milli Takımı, Balkan Şampiyonası’nda finalde
Diyarbakır surlarına Türk bayrakları asıldı
Beşiktaş, Avusturya'da çalışmalarını sürdürüyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Dervişoğlu: Cumhuriyet değerlerimizi koruyacağız (3)

Archie Brown, Fenerbahçe’de

U19 Erkek Voleybol Milli Takımı, Balkan Şampiyonası’nda finalde

Diyarbakır surlarına Türk bayrakları asıldı

Beşiktaş, Avusturya'da çalışmalarını sürdürüyor

Komşu kavgasında kalbinden bıçaklanarak öldü

U16 Voleybol Kız Milli Takımı, Avrupa Şampiyonasında finalde

İstanbul - Atatürk Havalimanı'nda otluk alanda çıkan yangın söndürüldü

Seyir halindeki minibüsten düşüp, ağır yaralandı

Konya'da silahlı saldırı: 2 ölü

İstanbul - Büyükçekmece'de zincirleme kaza kamerada

İstanbul- Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut son yolculuğuna uğurlandı

Kırklareli'de iki ayrı yangında ağaçlık alan ve tarım arazisi zarar gördü

İstanbul'a gelen Orkun Kökçü'den ilk sözler: Çocukluktan beri hayalini kurduğum Beşiktaş...

Trabzonspor, Felip Augusto ile 4+1 yıllık sözleşme imzaladı

Trabzonspor ilk hazırlık maçında Dinamo Tiflis ile 1-1 berabere kaldı

Bursa’da iki otomobil çarpıştı: 1’i ağır 4 yaralı

Trabzonspor'da, genç kaleci Muhammet Taha Tepe ile yollar ayrıldı

Van Kültür Yolu Festivali başladı/ Ek fotoğraflar

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ankara'yı tüm ilçeleriyle hizmete kavuşturuyoruz

Eve giren yılan itfaiye görevlileri yakalayıp, doğaya saldı