26.8° / 13.9°

Türkiye

Türkiye Haberleri

Akkuyu NGS, TEKNOFEST’e katıldı

Akkuyu NGS, TEKNOFEST’e katıldı

Akkuyu NGS, TEKNOFEST’e katıldı
Tarih: 08.10.2024 13:26

ADANA,(DHA)- Akkuyu Nükleer A.Ş. ve Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, bu yıl 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’e katıldı. Ziyaretçiler ile ülkenin ilk nükleer santraline ilişkin bilgileri paylaşan şirket, bu yıl ‘Nükleer güç santrali herkes için’ konseptiyle sahadaydı.

İnteraktif sunulan gösterimde ziyaretçiler, nükleer güç santralinin temel çalışma prensiplerini basit şekilde ve görsel olarak kavramanın yanı sıra çeşitli fiziksel ve kimyasal olayları da inceleme fırsatı buldular. Akkuyu NGS standı 5 gün süren TEKNOFEST boyunca 50 binden fazla kişiyi ağırladı.

‘SANTRAL TAM KAPASİTE ÇALIŞTIĞINDA 15 MİLYON KİŞİYE TEMİZ ELEKTRİK SAĞLAYACAK’

Akkuyu Nükleer A.Ş Genel Müdürü Sergei Butckikh festivale ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “TEKNOFEST, her yıl Türkiye’nin dört bir yanından milyonlarca ziyaretçiyi bir araya getiren eşsiz bir platformdur. Festivale katılım, projemizi geniş bir kitleye anlatma, nükleer enerjiyle ilgili soruları samimi bir diyalogla yanıtlayarak bilgilendirme ve Türkiye’de hızla gelişen, ülke ekonomisinin pek çok sektörüne ivme kazandıran dinamik ve yüksek teknolojili bir endüstrinin avantajlarını sade ve anlaşılır bir şekilde paylaşma fırsatı sunuyor. Akkuyu NGS, Adana’nın çok yakınında, komşu Mersin ilinde inşa edilen ülkenin ilk nükleer güç santrali olma özeliğini taşıyor. Akkuyu NGS, sanayiden eğitime, kentsel altyapıdan özel sektör ve turizme kadar birçok alanda bölgenin kalkınmasına şimdiden katkıda bulunuyor. Santral tam kapasite çalıştığında yaklaşık 15 milyon kişiye temiz elektrik sağlayacak.”

STANTTA ZİYARETÇİLERE BİRBİRİNDEN FARKLI ALANLAR SUNULDU

Akkuyu Nükleer’in bu yılki standı, Akkuyu NGS’nin tamamlandığında nasıl özelliklere sahip olacağını gözler önüne serdi. İçi tematik alanlara ayrılan stantta ziyaretçiler, nükleer enerji dünyasındaki yolculuklarına, Akkuyu NGS’ye ekipman taşıyan gemilerin yanaştığı bir tesis olarak dikkat çeken limanının interaktif bir maketinin bulunduğu su alanında başladılar. Bu bölümde, ziyaretçilerin kullanabileceği uzaktan kumandalı gemiler yer alırken, küçük ziyaretçiler için de kinetik kumdan bir oyun alanı oluşturuldu.

Konferans salonunda ise, Rusya’da eğitim almış ve Akkuyu NGS sahasında görev yapan Türk nükleer mühendisler eşliğinde, santralin inşaat sahasına bir video turu düzenlendi. Ziyaretçiler ayrıca, özel bir artırılmış gerçeklik uygulaması kullanarak Akkuyu NGS'yi keşfetme şansı yakaladılar ve bu uygulama sayesinde santralin iç yapısını, reaktör binasının detaylarını ve tesisin güvenlik sistemlerini görsel olarak inceleyebildiler. Standın farklı bölümlerinde çeşitli fiziksel ve kimyasal olaylara ayrılmış alanlar da mevcuttu. Turun sonunda ise, ziyaretçiler Türkiye'nin ilk nükleer santralini inşa eden mühendisler gibi fotoğraf çektirme imkanı buldular.

YARIŞMADA AKKUYU NÜKLEER ÇALIŞANLARI ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ

Ayrıca festival kapsamında düzenlenen ve ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği yarışmada Akkuyu Nükleer çalışanlarından oluşan bir ekip de ödüle layık görüldü. Genç Türk mühendisler Nükleer Enerji Teknolojisi kategorisinde birincilik kazandı. Birinci olan ‘6-Çarpan’ ekibi, açık bilgi kaynaklarını kullanarak, VVER-1000 reaktör teknolojilerini küçük modüler reaktörlerde kullanıma uyarlamak için bir proje geliştirdiler. Özel yazılım kullanarak nötronik ve termal hesaplamalar yapan ve sonuçlarına göre tasarlanan reaktör tesisinin düzenini ve ekipman parametrelerini hesaplayan mühendisler, yapay zeka teknolojisini kullanarak, nükleer güç santrali boru hatlarının görsel denetimini optimize etmek için yazılım kodu da geliştirdi. Ekip üyeleri İshak Burak Alper, Mahmut Yıldırım, Mustafa Baskan, Muhammet Yasin Hakan, Ubeyd Altuntaş ve Arif Nihat Yıldız, Teknofest'in ana sahnesinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan onur ödülünü aldılar. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) tarafından desteklenen projenin bilimsel danışmanlığını Hacettepe Üniversitesi Nükleer Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şule Ergün yaptı.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ STANDI ZİYARET ETTİ

Akkuyu NGS standı uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın yanı sıra Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rıza Bayrak başkanlığındaki Sinop Üniversitesi çalışanları ve öğrencilerinden oluşan bir heyet de ziyaret etti. Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdür Basın Sekreteri ve İletişim Direktörü Vasiliy Korelskiy heyete, Türkiye’nin ilk nükleer güç santralinin nasıl inşa edildiği ve projenin bölgenin kalkınması üzerindeki etkisi hakkında bilgi verdi.

Akkuyu Nükleer A.Ş. İnşaat ve Üretim Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, festival alanında Türkiye’nin önde gelen medya kuruluşlarına röportaj verdi. Sezemin, Akkuyu NGS'nin inşası, projenin güvenilirliği, Türkiye’nin ilk nükleer güç santralinin inşasında kullanılan modern ekipmanlar ve yenilikçi teknolojiler hakkındaki gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Uluslararası festivale, Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketleri ve üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluşları katıldı.


  • BIST 100

    9142,42%0,36
  • DOLAR

    34,26% 0,06
  • EURO

    37,58% -0,13
  • GRAM ALTIN

    2921,81% 0,02
  • Ç. ALTIN

    4888,94% -0,23
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Vali Şahin: İl Afet Risk Azaltma Planı'ndaki 21 eylem tamamlandı
Kamyona arkadan çarpan otomobilin sürücüsü öldü
Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko: Nükleer silahları tek taraflı olarak kullanm...
Minibüste üniversiteli 2 kıza cinsel saldırıdan tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Adım atmazsak Batılı ülkelerin karşılaştığı sıkıntılar...
Artvin'de etkili sağanak; heyelanda 6 araç hasar gördü
Balıkesir'de Atatürk heykeline balyozlu saldırı (2)
Müdür vekilini öldüren şüpheli, boşanma aşamasındaki eşini de tehdit ediyormu...
Sazlıkta parçalanmış ceset bulundu
Azerbaycan Voleybol Federasyonu ile misli.com iş birliği anlaşması imzaladı
Eski NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Münih Güvenlik Konferansı Başkanı olaca...
Iğdır Valisi Turan: İlimizin afet risk profilinde birinci sırada nükleer kaza...
Sıla bebek, toprağa verildi (5)
Sıla bebek, toprağa verildi (4)
Kripto para borsasından ‘Uptober’ değerlendirmesi

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Eski NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Münih Güvenlik Konferansı Başkanı olacak

Iğdır Valisi Turan: İlimizin afet risk profilinde birinci sırada nükleer kaza var

Sıla bebek, toprağa verildi (5)

Sıla bebek, toprağa verildi (4)

Kripto para borsasından ‘Uptober’ değerlendirmesi

Türk üniversitelerinden mezun olanların yurt içi iş bulma süresi 4,5 ay oldu

Sultangazi’deki kültür gezilerinde yeni durak Çanakkale oldu

‘Mevsimine uygun sebze ve meyve tüketimi, meme kanseri riskini azaltabilir’

İsrail, Lübnan’dan ülkenin kuzeyine 135 roket fırlatıldığını duyurdu

Güzel Aşklar Diyarı’nın 3’üncü bölümü yayınlandı

lifebox, kullanıcılarını A Milli Takım yıldızlarıyla buluşturdu

İstanbul- Başakşehir'de silahla ateş açarak bir kişiyi öldüren 2 şüpheli yakalandı

Su kuyusuna düşen kediyi itfaiye kurtardı

MSB: Irak ve Suriye'nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi

AHL Pay, Galatasaray Otizm Yüzme Takımı'na isim sponsoru oldu

THY Spor Kulübü ile Okyanus Kolejleri arasında 4 yıllık iş birliği imzalandı

Spordaki gururlarımız İzmir’de buluştu

Görme engellilerde Kazakistan’da 9 madalya kazandık

Şişli’de ‘Temiz Şişli Hareketi’ başladı

Evinde 6 kilo 700 gram esrar ele geçirilen şüpheliye gözaltı

Yalova Belediyesi'nde 100 memur, yarım gün iş bıraktı