Aksaray ve Yerel seçim | Yalçın Bayer köşe yazısı...

Aksaray ve Yerel seçim | Yalçın Bayer köşe yazısı...

NİĞDE´den 1989 yılında koparılarak il yapılan Aksaray, köklü bir tarih geçmişine sahip; son yıllarda kültürel değerlerini daha çok öne çıkarıyor.

Belediye Başkanı, inşaat müh. Haluk Şahin Yazgı´nın herkes okusun diyerek yeni uygulamaya koyduğu ?Bilgi Evleri Projesi´ 7´den 70´e herkesin ilgisini çekmeye başlamış. Projede kütüphanelerin adları ?Cemalettin´i Aksaray´i´, ?Sultan 2. Kılıçaslan´ ve ?Zinciriye Medresesi´ olarak geçiyor. 20 bin kitap iyi bir sayı... Kütüphaneler vatandaşlar gibi bizim de ilgimizi çekti. Öğrenciler ya sınavlarına hazırlanıyorlar ya da özgün kitapları okuyorlardı. Kent kültürüne önemli bir açılım sağlandığını bildiren kütüphane sorumlusu tarihçi Mustafa Fırat Gül, İsmail Habib Sevük´ün ?Yurttan Yazılar´ (Ötüken) kitabını ile ilgilendiğimizi görünce ?Lütfen, alabilirsiniz?dedi (İstanbul´dan bulup göndermek şartıyla). Sevük´ün, yurtta 1937-38 yıllarında Cumhuriyetiçin yaptığı röportajları bugün belgesel nitelikte... Cumhuriyet döneminin ilk çeyreğinde Fırat´tan Toroslar´a, Karadeniz (İnebolu) yalıları ve kayıkçıları ve de Yukarı Doğu diyarından gözlemlerini aktarmış. Zaten yazar Sevük, ?Yazılarım ne seyahattir, ne sistemli bir ilim tetkiki, ne sübjektif bir sanattır. Bunlar sadece bir Anadolu çocuğunun yurt hakkındaki görüş ve bilişleridir? diyor. 10 sayfalık Niğde, 11 sayfalık Karadeniz-İneboluyazılarını keyifle okuduk.

Aksaray´ın Osmanlı´da idare görev üstlenmiş önemli isimleri var; Şeyhülislam Molla Fenari, sadrazamlar 
Piri Mehmet Paşa ve Zembilli Ali Cemali Efendi... Aksaray´ın, Selçuklu´nun başkenti Konya´dan sonra en önemli şehir olduğunu unutmamak gerekiyor.

Sütaş Brissa, Doğuşçay, CollinS ve Mercedes (kamyon) gibi dev firmaların yatırımlarının bulunduğu Aksaray´da fabrika sayısı 300´ü aşınca, 3. sanayi sitesi kurulmasına karar verilmiş. Çünkü teşvikler nedeniyle yatırımcıyı cezbediyor; 220 bini merkez olmak üzere toplam nüfusu da 400 bini buluyor. Aksaray Türkiye´nin en kurak bölgesi sayılıyor. Arap ülkelerine, pancardan sonra üretilen yüksek kalorili yonca ihraç ediliyor. Peki su nereden geliyor; yeraltı suları yetmediği için Kızılırmak´tan su getirme projesi düşünülüyor.

 

SEÇİM HAZIRLIĞI

Aksaray, AKP´ye verdiği yüksek oy oranı itibariyle Türkiye´nin üçüncü ili sayılıyor. Vekil sayısı 4´e çıkmış; 24 Haziranda AKP milletvekili sayısını 3´ten ikiye düşürmüş; geriye kalan iki üyelikten birini MHP, diğerini de halkın sevdiğiAyhan Erel almış. Erel, Aksaray´a havaalanı yapılması için önerge vermiş.

CHP ve İyi Parti iç çekişmeleri nedeniyle daha ?havaya girememişken´ Belediye Başkanı Yazgı ile AKP İl Başkanı Hüseyin Altınsoy, 24 haziran sonrası çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyorlar. CHP´lilerin haberi olsun diye biraz ayrıntı vermek isteriz. AKP İl Başkanı ve ekibi, sivil toplum kuruluşlarını tarıyorlar. Aksaray´da olduğumuz sırada da Belediye Başkanı Yazgı, 48 mahalleden 8´ini taramış. Nakkaş Mahallesi 250 kişilik ?belediye ordusu´ ile mahalleyi adeta ?bastı´lar. Bütün daire müdürleri yanındaydı; vatandaşlarla toplandı yaptı, onların isteklerini kaydetti ya da müdüründen yanıt istedi.

AKP hizmet götürdükçe vatandaşlar daha ?talepkâr´ olmuş.. Biz böyle bir şey görmedik; neler istemediler ki... Çimlerin kesimini, yakın durak konulmasını, beğenilmeyen basket sahasının daha kaliteli olmasını... Sayfalar dolusu not... Bunun sonu nereye gidecek biliyor musunuz; ?evde yemeklerimizi de pişirin´e; emin olun bu da yetmeyecek sanırız!..

?Aksaray salih bir şehirdir? diyen Vali Aykut Pekmez´in bu kadar ziyaretçiyi kabul etmesi ?bravo´ dedirtiyor insana.

(Aksaray yazılarına devam edeceğiz; sanayisine, tarımına ve kurak iklimine...)

Kaynak:Hürriyet Gazetesi



Salı 24.7 ° / 10.7 °
Çarşamba 30.7 ° / 17.4 °
Perşembe 29.8 ° / 17.8 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri