Aksaray Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr.H.Şenol Atakan yaptığı yazılı basın açıklamasında korona virüs salgınıyla mücadele ve alınacak önlemler hakkında bilgiler verdi.
Yapılan açıklamada;
Tüm dünya Aralık 2019'da Çin'in Wuhan eyaletinde başlayan yeni bir Corona virüs salgınıyla mücadele etmektedir. Ülkemiz bu virüs salgınında bugüne kadar Sağlık Bakanlığı ve Bilim kurulunun aldığı bilimsel kararlar, önlemler ve bu kararları en yüksek hassasiyetle uygulayan sağlık çalışanlarının verdiği mücadele sayesinde en az etkilenen ülkelerden biri olmuştur.
Ülkemiz aldığı önlemlerle Dünya'ya örnek olmuştur...
Sağlık Bakanımızın açıkladığı üzere şu ana kadar tespit edilmiş tek bir vaka vardır ve karantinadadır. Tüm temaslılar kontrol altındadır. Biliyoruz ki vatandaşlarımız dünyada olan gelişmelerden ve sosyal medyada halkı paniğe sevk eden bilimsel dayanağı olmayan spekülatif söylemlerden dolayı olumsuz olarak etkilenip endişelenebilir. Vatandaşımız emin olsun ki bu konuda paniğe kapılmaya hiç gerek yok.
Bizler zaten yıllardır bulaşıcı hastalıkların takibi ve kontrolü ile ilgili yeterli bilgiye ve donanıma sahibiz. Ülkemizde yıllardır uygulanan bulaşıcı hastalıklarla ilgili tanı ve takip programı vardır. Aile hekimleri olarak bunu yıllardır başarı ile yürütmekteyiz. Bugüne kadar savaşımız virüsün ülkemize gelmesini geciktirmekti. Alınan tedbirlerde bunu sağladı. Şu andan itibaren mücadelemiz vaka sayısının artmaması ve yayılım hızını en aza indirebilmektir. Tespit edilebilen ölüm oranı % 3,4 dür, fakat virüsün yayılım hızı yüksektir.Burada ölüm oranını belirleyen önemli faktörlerden birisi,vatandaşların bilinçli davranarak korunması ve böylece yayılım hızının azalmasıdır.Gerekli hassasiyeti göstermeyen İtalya ve İran'daki salgının agresif seyri buna bir örnektir. Bundan dolayı bu mücadelede bizim en büyük destekçimiz korunma tedbirlerini bilinçli bir şekilde uygulayan vatandaşlarımız olacaktır.
Mücadelede bizim en büyük destekçimiz korunma tedbirlerini bilinçli bir şekilde uygulayan vatandaşlarımızdır...
Yayılım hızını azaltmak için ateş, öksürük, solunum sıkıntısı olan hastalarımızın Aile Sağlığı Merkezi ya da hastanelere giderken cerrahi maske takmaları önemlidir. Maske virüsten korunmak için değil hasta olanların virüsü çevresine bulaştırmaması içindir. Aile Sağlığı Merkezlerimizi her gün yoğun olarak bebek,çocuk,gebe ve en büyük risk altındaki kronik hastalığı olan yaşlı hastalarımız ziyaret etmektedir.Bundan dolayı vatandaşlarımızdan en büyük ricamız hasta olanların aile sağlığı merkezi ve sağlık tesislerine giderken maske takmalarıdır.
İlimizde gurbetçi vatandaşlarımızın sayısının çok olması sebebiyle yurt dışına gidiş gelişler yoğundur. Ayrıca bugünlerde umreden gelen vatandaşlarımız da vardır. Bundan dolayı son 14 gün içerisinde yurt dışı ya da umreden dönenlerin Türkiye'ye dönüş tarihlerinden itibaren 14 gün evde kalıp toplumdan izole olmaları gereklidir. Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili vatandaşlarımız bakanlığımız tarafından bilgilendirilmiştir.Diğer yandan yurt dışından dönen çalışan vatandaşlarımızın rapor için aile sağlığı merkezlerine yönlendirilmesi doğru değildir.Bu vatandaşlarımızın sağlık tesislerine uğramadan idari izinli sayılabilmeleri için gerekli mevzuat düzenlemesi acilen yapılmalıdır.
Bakanlığımızın bilgilendirmelerini lütfen titizlikle takip edelim...
YENİ KORONAVİRÜS EVDE İZLEME (KARANTİNA) KURALLARI
- Doğru ve sık el yıkayalım.Ellerimizi yıkamadan ağız,burun ve gözümüze sürmeyelim.
- Toplu ve kapalı alanlardan mümkün olduğunca uzak duralım.
- Yakın temas gerektiren tokalaşma, sarılma gibi alışkanlarımıza ara verelim.
- Havaya ya da avuç içine öksürmeyelim.Öksürürken kağıt mendil kullanalım ve çöpe atalım.Yoksa dirseğimizin iç tarafına öksürelim.
- Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için dengeli beslenelim düzenli uyuyalım.
- Yurt dışı seyahatlerimizi erteleyelim.
- Doğru bilgiler için Sağlık Bakanlığının sosyal medya hesaplarını takip edelim.
İlgili Link : https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/covid19
- Stresten uzak duralım ve panik yapmayalım. Gereksiz panik sağlık tesislerine uygunsuz başvuruları artırarak hastalığın yayılımını hızlandırır.
Vatandaşlarımız bu önlemlere dikkat etmek suretiyle hem kendilerini hem de tüm yakınlarını çevresini koruduğunu unutmamalıdır. Özellikle bu hastalığı belirtisiz veya hafif bulgularla kolay atlatabilen genç nüfusumuz çok daha hassas ve duyarlı olmalı. Virüsün bulaşmasında en önemli rol oynayan bu grup " Nasıl olsa bize bir şey olmuyor" diye düşünmemeli, aldıkları her önlemle kendi anne ,baba ve sevdiklerini koruduklarını unutmamalıdır.
Bakanlığımızın aldığı tedbirler son derece yerindedir. Bu süreçte bizim önerimiz risk altında olan raporlu kronik hastaların kullandığı ilaçları bu olağanüstü dönemde sağlık tesislerine uğramadan direkt eczanelerden alabilmeleri için gerekli düzenleme yapılmalıdır. Bu öneriyi bilim kurulunun uygun bulduğu gelen haberler arasındadır.
Bu salgın 1.Basamak koruyucu sağlık hizmetlerinin ne kadar önemli olduğunu da göstermiştir. Bu salgında hayatını kaybedenlerin çoğunluğu kronik bir hastalığa sahip olan kişilerdir. Kronik hastalıklardan korunmak ve "Yaşam boyu aşılanmak" bu tür salgınlarda ölüm oranlarını ciddi ölçüde azaltacaktır.İnsanlık tarihte bu tür hastalıklardan,salgınlardan aşılar sayesinde kurtulmuştur. Bu durum son yıllarda artan aşı karşıtlarının toplumu büyük felaketlere sürükleyebileceğinin de göstergesidir.
Aşı Karşıtlığı büyük felaketlere yol açabilir...
Bunun için, günümüz modern sağlık anlayışıyla, bireyin hasta olmadan sağlığının korunması ve yaşamını sağlıklı olarak sürdürmesi gerekliliği anlayışı önemlidir. Gelişmiş tüm uygarlıklar, bu anlayışı benimsemiş ve sağlık politikalarını buna göre oluşturmuşlardır. Aile hekimliğinde koruyucu hekimlik uygulamaları ile toplum sağlığının daha üst seviyelere ulaşması sağlanacaktır.
Kamuoyuna duyurulur.Saygılarımızla
Dr.H.Şenol ATAKAN
Aksaray Aile Hekimleri Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı