Aksaray Belediyesi tarihi bir konağı daha koruma altına alıyor
AKSARAY BELEDİYESİ BİR TARİHİ KONAĞI DAHA KORUMA ALTINA ALIYOR
BAŞKAN DİNÇER: ‘’AKSARAY’DA GÖRÜLMESİ GERKENLER LİSTESİNE BİR KONAK DAHA EKLENİYOR’’
Köklü tarihi geçmişe sahip olan Aksaray’da tarihi mekanların restorasyonunu gerçekleştiren Aksaray Belediyesi, ecdat yadigarı bir eseri daha koruma altına alıyor.
Tarihi süreçler boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Aksaray’da özellikle Osmanlı ve Selçuklu Mimarisini yansıtan birçok eser bulunmaktadır. Bu tarihi mekanların gelecek nesillere ulaştırılması için birçok eserde restorasyon çalışması yapan Aksaray Belediyesi birçok köprü, hamam, darphane, türbe gibi yapıları yeniden aslına uygun olarak restore etti.
Tarihi mekanların restorasyonunu aralıksız devam ettiren Aksaray Belediyesi Çerdiğin Mahallesinde yer alan konağı da koruma altına almak için çalışma başlattı. Yıllar içerisinde âtıl vaziyette duran çevresel ve iklimsel sebeplerden dolayı içerisinde toprak birikintileri oluşan yapının içi ve çevresi kazı çalışmaları ile temizleniyor.
Temizlik çalışmalarının ardından aslına uygun olarak restore edilecek olan tarihi yapı Aksaray Belediyesi’nin tarihi tüm mekanlarda yaptığı gibi şık bir görünüme kavuşturularak şehrin görülmesi gerekenleri listesinin başında yer alacak.
Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in girişimleri ile mülkiyeti Aksaray Belediyesine kazandırılan konağın mimari yapısı 19. Yüzyıla ait tarihi Aksaray evlerinin en güzel örneğini yansıtıyor. Konağın restorasyon çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Dinçer; ‘’Şehrimizde birçok tarihi mekanı restore ederek gün yüzüne çıkarttık. Yeni dönemde de ecdat yadigarı eserleri gelecek nesillere ulaştırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Çerdiğin Mahallemizde bulunan konaklardan biri olan konağımızı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu ile istişare ve iş birliği içerisinde restore edeceğiz. Tarihi konağın restorasyonunun tamamlanmasının ardından şehrin kültür envanterlerine bir yeni mekânın daha ekleyeceğiz.’’ Dedi.
9285,26%2,81
34,49% 0,10
36,41% 0,19
2956,69% 0,74
4955,48% 0,56