420 bin kişinin 2050’li yıllara kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak olan 34 bin 560 m3/gün kapasiteli Aksaray İçmesuyu Arıtma Tesisinin inşaat sözleşmesi 2017 yılı nisan ayında o zamanın DSİ Genel Müdür Yardımcısı Turkay Özgür, Aksaray Milletvekili Mustafa Serdengeçti, Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, DSİ İçmesuyu Daire Başkanı Şadiye Yalçın ve yüklenici firma yetkilileri tarafından imzalanmıştı.
Aradan geçen 3 yılın ardından,projede bir takım aksaklıklar meydana gelse de,DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada,"Aksaray İçmesuyu Arıtma Tesisi tamamlanarak performans testlerine hazır hale getirildi. Tesisin 2020 yılının ilk çeyreğinde(Mart ayı sonu) faaliyete geçmesi planlanıyor."ifadelerine yer verilmiş,bu müjdeli haber Aksaray'da heyecan yaratmıştı.
2020 yılının ilk çeyreğinde bitirilemeyen proje ,DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yeni açıklama ile 2020 yılının ilk yarısında faaliyete geçecek ifadelerine yer vermişti.
DSİ tarafından Söz verilen süre biterken,damacana kalitesinde içme suyunun musluklardan akıp akmayacağı merakla bekleniyor.
DSİ Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti;
Bununla birlikte şehirlerin uzun vadeli içmesuyu ihtiyaçlarını karşılamak ve musluklardan akan suyun vatandaşlar tarafından gönül rahatlığıyla tüketilebilmesini sağlamak vizyonuyla ülke genelinde yürütülen içmesuyu çalışmalarına paralel olarak Aksaray’da da çalışmalar devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda Bağlıköy İçmesuyu Arsenik Arıtma Tesisi, Helvadere İçmesuyu Arsenik Arıtma Tesisi ve Mamasın Barajı Dubalı Su Alma Yapısı işleri tamamlandı. 420 bin kişinin 2050’li yıllara kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak olan 34 bin 560 m3/gün kapasiteli Aksaray İçmesuyu Arıtma Tesisi tamamlanarak performans testlerine hazır hale getirildi. Tesisin 2020 yılının ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi planlanıyor.
Ayrıca vatandaşlarımızı ve tarım arazilerini suyun zararlarına karşı koruyabilmek amacıyla son 17 yılda 18 adet taşkın koruma tesisi inşa edildi. 5 bin 600 dekar tarım arazisi ve 29 yerleşim yeri taşkın risklerine karşı korundu. 2 adet taşkın koruma tesisinde çalışmalar devam ediyor. Planlama ve proje aşamasında ise 13 adet taşkın koruma tesisi bulunuyor.