Aksaray´da 81 eski hükümlü ve engelli kendi işinin patronu oldu

Aksaray´da 81 eski hükümlü ve engelli kendi işinin patronu oldu

aksarayhaber68 | aksaray haberleri | aksaray haber | aksaray son dakika haberleri

AKSARAY´DA 81 ESKİ HÜKÜMLÜ ve ENGELLİ KENDİ İŞİNİN PATRONU OLDU
 
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN´ın talimatlarıyla İŞKUR tarafından dezavantajlı gruplar içerisinde yer alan engelli ve eski hükümlü vatandaşlarımızın kendi işlerini kurmaları halinde 50 bin TL´ye kadar hibe desteğinde Aksaray rekor rakamlara ulaştı. 2018 yılı içerisinde 81 proje ile başarılı iller arasında yer alan Aksaray, İşimde Lider Şehrimde Değer sloganı ile Aksaray Valiliği, Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı, Denetimli Serbestlik ve Koruma Kurulu Üyeleri, İl İstihdam Kurulu Üyeleri, Kaymakamlıklar, Belediyeler, Engelli Dernekleri, Ticaret ve Sanayi Odası, STK´lar ve Ticaret Borsası iş birlikteliği içerisinde önemli bir başarıya imza attı. Dezavantajlı gruplar içerisinde yer alan eski hükümlü ve engelli vatandaşlar bir taraftan kendi işinin patronu olmasına, bir taraftan da şehirde değer üretmesine yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirildi.
 
2. DÖNEMDE 21 PROJE BAŞARILI BULUNDU
 
2018 yılı 1. dönem hibe proje çağrısında Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından komisyona gönderilen projeler başarılı bulunmuş; 40 engelli, 20 eski hükümlü vatandaşımız 50 bin TL´ye kadar hibe desteğinden yararlanarak kendi iş yerlerini kurmuşlardır. 2. Dönem sonuçları ise Kasım ayı itibariyle açıklandı. Böylelikle 21 vatandaşımızın projesi başarılı bulundu. Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezalarını kullanmaya yetkili komisyon tarafından projeler değerlendirilmiş olup Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü´ne verilen projeler komisyonca başarılı bulunmuştur. Bu doğrultuda 12 engelli ve 9 eski hükümlü vatandaşımız kendi işini kurmaları için 50 bin TL´ye kadar hibe desteğinden yararlanacaklardır. Böylelikle 2018 yılı içerisinde 52 engelli 29 eski hükümlü olmak üzere toplamda 81 vatandaşımız girişimci olarak çalışma hayatı içerisinde yer alıp kendi işyerlerini kurmuş olacaklar.
 
ENGELLİ VE ESKİ HÜKÜMLÜLERE 50 BİN TL´YE KADAR HİBE DESTEĞİ
 
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonundan engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyon ile işe ve işyerine uyumlarının sağlanması ve kendi işini kurmaları için hazırlanacak projelere destek vermektedir. Bu doğrultuda ilimiz Türkiye´de dezavantajlı gruplar içerisinde yer alan engelli ve eski hükümlülere yönelik her zaman ön sıralarda yer almakta olup geçtiğimiz dönemde de Türkiye birincisi olmuştur. Eski hükümlü vatandaşlarımıza net asgari ücretin 15 katı kadar destek verilirken, engellilere ise 50 bin TL´ye kadar hibe desteği verilmektedir.
 
HİBE DESTEĞİ İÇİN SON ÇAĞRI 7 ARALIK 2018
 
2019 yılı 1. Dönem hibe programına ilişkin başvuru rehberi www.iskur.gov.tr adresinden yayınlanırken başvurular 7 Aralık 2018 tarihinde sona erecektir. İŞKUR´a kayıtlı 18 yaşından büyük eski hükümlü veya en az %40 engelli olma şartının arandığı hibe programı için hazırlanan projeler Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü´ne teslim edilecektir. İl Müdürlüğü bünyesinde ücretsiz proje destek ofisi kurulmuş olup girişimci olmak isteyen engelli ve eski hükümlü vatandaşlarımız daha detaylı bilgiye İŞKUR´a müracaat etmesi halinde ulaşabileceklerdir.
 
ENGELLİ VE ESKİ HÜKÜMLÜLERE BÜYÜK FIRSAT
 
2018 yılı içerisinde farklı sektörlerde kendi iş yerlerini kuran vatandaşlarımız yeni girişimciler olarak Aksaray da çalışma hayatı içerisinde yer aldılar. Ayrıca engelli vatandaşlarımızın mesleki eğitimi ve rehabilitasyona yönelik ?Engelsiz Servis Projesi? kapsamında 10 engelli vatandaşımız garson yardımcılığı eğitimi alarak günlük cep harçlığı ve mesleki deneyim kazandılar, istihdam edildiler. Bugüne kadar büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, seracılık, cam balkon üretimi, yufkacılık, Playstation oyun salonu, süt sığırı yetiştiriciliği, klasik ahşap ürünleri imalatı, ev yemekleri, ahşap oymacılık, tereyağı üretim ve satışı, Halı, Perde yıkama ve Ekmek bahçem konulu projeler hayata geçirildi.
 
81 PROJEYE 3,5 MİLYON TL DESTEK
 
Projeler kapsamda yaklaşık 3,5 milyon TL ödenek tahsis edildi. Engelli vatandaşlarımıza yönelik olarak çalışma yapan bütün sivil toplum kuruluşları, iş yerleri, üniversiteler, belediyeler, kamu kurumları ile kendi işini kurmak isteyen engelli vatandaşlarımız projelerini 7 Aralık 2018 tarihine kadar hazırlayıp Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü´ne teslim edebileceklerdir.
Hibe Desteği Çek Dağıtım Töreni 3 Aralık 2018 tarihinde Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen kariyer günlerinde gerçekleşecektir.
 
 
Mahmut AKKUŞ
Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü


Cuma 17.2 ° / 9.6 °
Cumartesi 21.9 ° / 9.9 °
Pazar 22.7 ° / 10.8 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri