Aksaray´da Arabaşı Geleneği Yaşatılıyor

Aksaray´da Arabaşı Geleneği Yaşatılıyor

aksarayhaber68 | aksaray haberleri | aksaray haber | aksaray son dakika haberleri

Arabaşı geleneği yaşatılıyor 


Aksaray´da kış mevsiminin vazgeçilmez yöresel yemeklerinden arabaşı geleneği köy ve kasabalarda yaşatılıyor. Kaz, hindi, tavuk veya av hayvanlarının etiyle pişirilen çorba ile hamurun buluştuğu arabaşı, yıllardır vatandaşların bir araya gelerek birlik ve beraberliğin pekiştirilmesine katkı sağlıyor. 
Aksaray´da genelde kış mevsiminde yapılan arabaşı geleneği halk arasında sürdürülüyor. Aksaray yöresine ait kış mevsiminde içilen ve özellikle gribal enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırmasıyla bilinen arabaşı, düzenlenen etkinliklerde vatandaşların bir araya gelerek kaynaşmasına vesile oluyor. Aksaray´ın yöresel yemeği olan arabaşı, dostlar arasında muhabbeti, birlik ve beraberliğin artmasına vesile oluyor. Eskiden kış mevsiminde özellikle av hayvanlarının etiyle pişirilen arabaşı çorbası, günümüzde tavuk, kaz ve hindi eti ile yapılıp pişirilmiş hamurla birlikte ikram ediliyor. Özellikle uzun kış gecelerinde yapılan ev ziyaretlerinde ikram edilen arabaşı geleneği Aksaray´da asırlardır devam ediyor. 
Arabaşı yemeğinin Aksaray´da önemli geleneklerinden biri olduğunu söyleyen Eskilli hemşerimiz Mustafa Noyan, ?Arabaşı Aksarayımızın önemli geleneklerinden bir yemektir, bir araya toplanma vesilesidir. Hem de konuşup, muhabbet etme vesilesidir. Bugün de arkadaşlarımızla bir araya geldik. Hem arabaşı içtik hem de arabaşının etrafında şekillenen muhabbet ortamında bulunduk. Tabii ki toplumlar gelenekleriyle, kültürleriyle yaşar. Gelenekler geçmişi geleceğe taşıyan önemli unsurlardır. Bu manada da Aksaray´ın arabaşı sohbetlerine, arabaşı yemeğinin etrafında şekillenen muhabbete bizler çok önemsiyoruz.? dedi. 



Perşembe 22 ° / 7.8 °
Perşembe 22 ° / 7.8 °
Cuma 17.2 ° / 9.6 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri