22.4° / 9.6°

Aksaray´da bir ilk daha gerçekleşti.33 saatlik bebek ameliyat edildi

Aksaray Haberleri | aksarayhaber68

Aksaray´da bir ilk daha gerçekleşti.33 saatlik bebek ameliyat edildi
Tarih: 18.05.2018 15:03

Karında şişlik ve kaka yapamama şikayeti ile Niğde´den, Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen 13 saatlik kız bebeği, doğumunun 33. saatinde Ş.Vehbi Ekecik Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Kliniğinde Çocuk Cerrahı Op.Dr.Ayşe Betül Öztürk tarafından başarıyla ameliyat edilerek sağlığına kavuşturuldu.

 

Aksaray´da ilk kez gerçekleştirilen yenidoğan ameliyatıyla ilgili olarak bilgi veren Çocuk Cerrahı Op.Dr.Ayşe Betül Öztürk şunları söyledi;

 ?13 saatlik kız bebeği, karında şişlik ve kaka yapamama şikayetleri ile Niğde´den Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Hastamızın ilk muayenesinde karnının ileri derecede şiş olduğu ve nefes almasının zorlaştığını gördük. Hastamızı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesine, barsak tıkanıklığı (İntestinal ve kolonik atrezi) ön tanısı ile yatırdık. Yaptığımız tahlil ve tetkikler sonrasında gerekli hazırlığı yaparak, doğumunun 33. saatinde ameliyata aldık. Yapılan ameliyatta ince ve kalın barsakta olmak üzere barsağın iki yerde gelişmemiş, barsak bütünlüğünü tamamlamamış olduğunu, gelişmeyen bağırsak kısmının ince barsağı genişleterek, dolaşımın bozulmasına neden olduğu gördük. Gelişmemiş barsak kısmını çıkartarak, sağlam kısımları birleştirerek barsak bütünlüğünü sağladık. Hastamızın durumu gayet iyi. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde takip ve tedavisine devam edilmektedir?

Bebeklerde barsak tıkanıklığı cerrahi müdahale gerektirir

Op.Dr. Öztürk, ?Yenidoğanlarda, acil cerrahi tedavi gerektiren hastalıkların başında barsak tıkanıklıkları gelir. Barsak bütünlüğü tam olmadığı için gelişemeyen barsakların üzerinde kalan barsaklarda genişleme, altında kalan barsaklarda ise daralma olur.

Kusan, karnı şişen ve kaka yapamayan yeni doğanlarda barsak tıkanıklığı akla gelmelidir. Bebeklerin kısa sürede sıvı ve elektrolit kaybetmesi ve barsaklarda delinme riski olduğu için yenidoğan cerrahisi önemlidir. Bu tür vakalar tecrübeli uzman bir ekip tarafından hızlıca tedavi edilmelidir. Bu tür rahatsızlıklar gebelikte geçirilen enfeksiyonlar, kanama ve şeker hastalığına bağlı olabilmektedir.?

Nadir görülen klinik bir tablo

Op.Dr. Öztürk, ?Kalın barsak atrezisi ince barsak atrezilerinin aksine nadir görülmektedir. Doğumunun 33.saatinde ameliyata aldığımız hastamızda, hem ince barsak hem de kalın barsak atrezisinin birlikte görülmesi çok nadir görülen klinik bir tablodur. Aksaray´da ilk kez böylesine riskli bir bebek ameliyatının başarı ile gerçekleştirilmesinde onayı olan Anestezi Uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Ertaşkın´a, anestezi, ameliyathane ve yenidoğan yoğun bakım ekibine teşekkür ediyorum? dedi.

Sevk alan hastane olduk

Aksaray İl Sağlık Müdürü ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengizhan Kılıçaslan´da, ?Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde geçmişte bu tür vakalar il dışına sevk edilirken, teknolojik ve tıbbi donanımız, doktorlarımızın bilgi birikimi ve tercübeleri ile sevk eden değil, sevk alan bir hastane olduk. Niğde´den Aksaray´a sevk edilen yenidoğan bebeğimizin ameliyatını gerçekleştiren Op. Dr. Ayşe Betül Öztürk, Anestezi uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Ertaşkın´a ve ameliyat ekibine, Aksaray´da bir ilki gerçekleştirdikleri için teşekkür ediyorum? dedi.

 

  • BIST 100

    9314,51%-0,87
  • DOLAR

    38,17% 0,55
  • EURO

    43,53% 0,39
  • GRAM ALTIN

    4083,87% 0,54
  • Ç. ALTIN

    6612,78% 0,65
Aksaray nöbetçi eczaneleri
İstanbul - Siyasilerden Sırrı Süreyya Önder'e hastanede ziyaret
Ankara Atatürk Lisesi müdür yardımcısına soruşturma
İstanbul - Cemre Çarşısı programı Emine Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti
15 yaşındaki çocuk 65 yaşındaki adamı tabancayla yaraladı
İzmir'in Kemalpaşa Belediyesi’nde usulsüzlük soruşturması: 5 Gözaltı (2)
Traktörün çarptığı bisikletli çocuk yaralandı
Atık yönetmeliğine aykırı davranan özel hastaneye 8 milyon 359 bin lira ceza ...
Manisa FK - Ankaragücü / Fotoğraflar
Manisa FK - Ankaragücü / Ek fotoğraflar
Manisa FK - Ankaragücü / Ek Fotoğraflar
Uluslararası Çince Günü Ankara'da kutlandı
Yalova'da balast suyunu denize döktüğü tespit edilen gemiye 26 milyon lira ce...
İstanbul - Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3’üncü Yeditepe Bienali’nin açılışına katıl...
Galatasaray - Bodrum FK / Fotoğraflar
Marmaris’te esnaf belediyenin önünde eylem yaptı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Uluslararası Çince Günü Ankara'da kutlandı

Yalova'da balast suyunu denize döktüğü tespit edilen gemiye 26 milyon lira ceza

İstanbul - Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3’üncü Yeditepe Bienali’nin açılışına katıldı

Galatasaray - Bodrum FK / Fotoğraflar

Marmaris’te esnaf belediyenin önünde eylem yaptı

Bakan Kurum: Milletimiz emanet olarak verdiği oyla şımaranları, millete parmak sallayanl...

Sivas'ta iki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Boks Federasyonu Başkanı Suat Hekimoğlu’ndan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a ziyaret

İzmir’de bakımdan dönen yolcu treninin bir vagonu raydan çıktı

Yalova’da kaçak tütün operasyonu: 8 gözaltı

Beşiktaş’a İzmir’de coşkulu karşılama

21 kişiye mezar olan Kırçuval Otel davasında dosya bilirkişiye gönderildi

İstanbul- DEM Parti sözcüsü Ayşegül Doğan: Doktorların yaptığı açıklamaya göre durum sta...

Hakan Safi: Türkiye’nin ihracatı 10 yıl içinde 2-3 katına çıkar

Firari FETÖ hükümlüsü Yargıtay eski hakimi Köseoğlu, Muğla’da yakalandı

Samsunspor, Alanyaspor maçı hazırlıklarını sürdürdü

Bakan Yardımcısı Gizligider: 36 bin 738 üreticimiz don zararına uğradı

MSB: Pençe-Kilit bölgesinde çok sayıda silah ve malzeme ele geçirildi

Siirt’te motosiklet kazasında hayatını kaybeden astsubay, Bursa’da toprağa verildi

Mevlüt Çavuşoğlu'nun babası toprağa verildi

Gençler Avrupa Bowling Şampiyonası’nda Türkiye’nin hedefi madalyalar kazanmak