27.5° / 10.9°

Aksaray´da bir ilk daha gerçekleşti.33 saatlik bebek ameliyat edildi

Aksaray Haberleri | aksarayhaber68

Aksaray´da bir ilk daha gerçekleşti.33 saatlik bebek ameliyat edildi
Tarih: 18.05.2018 15:03

Karında şişlik ve kaka yapamama şikayeti ile Niğde´den, Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen 13 saatlik kız bebeği, doğumunun 33. saatinde Ş.Vehbi Ekecik Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Kliniğinde Çocuk Cerrahı Op.Dr.Ayşe Betül Öztürk tarafından başarıyla ameliyat edilerek sağlığına kavuşturuldu.

 

Aksaray´da ilk kez gerçekleştirilen yenidoğan ameliyatıyla ilgili olarak bilgi veren Çocuk Cerrahı Op.Dr.Ayşe Betül Öztürk şunları söyledi;

 ?13 saatlik kız bebeği, karında şişlik ve kaka yapamama şikayetleri ile Niğde´den Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Hastamızın ilk muayenesinde karnının ileri derecede şiş olduğu ve nefes almasının zorlaştığını gördük. Hastamızı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesine, barsak tıkanıklığı (İntestinal ve kolonik atrezi) ön tanısı ile yatırdık. Yaptığımız tahlil ve tetkikler sonrasında gerekli hazırlığı yaparak, doğumunun 33. saatinde ameliyata aldık. Yapılan ameliyatta ince ve kalın barsakta olmak üzere barsağın iki yerde gelişmemiş, barsak bütünlüğünü tamamlamamış olduğunu, gelişmeyen bağırsak kısmının ince barsağı genişleterek, dolaşımın bozulmasına neden olduğu gördük. Gelişmemiş barsak kısmını çıkartarak, sağlam kısımları birleştirerek barsak bütünlüğünü sağladık. Hastamızın durumu gayet iyi. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde takip ve tedavisine devam edilmektedir?

Bebeklerde barsak tıkanıklığı cerrahi müdahale gerektirir

Op.Dr. Öztürk, ?Yenidoğanlarda, acil cerrahi tedavi gerektiren hastalıkların başında barsak tıkanıklıkları gelir. Barsak bütünlüğü tam olmadığı için gelişemeyen barsakların üzerinde kalan barsaklarda genişleme, altında kalan barsaklarda ise daralma olur.

Kusan, karnı şişen ve kaka yapamayan yeni doğanlarda barsak tıkanıklığı akla gelmelidir. Bebeklerin kısa sürede sıvı ve elektrolit kaybetmesi ve barsaklarda delinme riski olduğu için yenidoğan cerrahisi önemlidir. Bu tür vakalar tecrübeli uzman bir ekip tarafından hızlıca tedavi edilmelidir. Bu tür rahatsızlıklar gebelikte geçirilen enfeksiyonlar, kanama ve şeker hastalığına bağlı olabilmektedir.?

Nadir görülen klinik bir tablo

Op.Dr. Öztürk, ?Kalın barsak atrezisi ince barsak atrezilerinin aksine nadir görülmektedir. Doğumunun 33.saatinde ameliyata aldığımız hastamızda, hem ince barsak hem de kalın barsak atrezisinin birlikte görülmesi çok nadir görülen klinik bir tablodur. Aksaray´da ilk kez böylesine riskli bir bebek ameliyatının başarı ile gerçekleştirilmesinde onayı olan Anestezi Uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Ertaşkın´a, anestezi, ameliyathane ve yenidoğan yoğun bakım ekibine teşekkür ediyorum? dedi.

Sevk alan hastane olduk

Aksaray İl Sağlık Müdürü ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengizhan Kılıçaslan´da, ?Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde geçmişte bu tür vakalar il dışına sevk edilirken, teknolojik ve tıbbi donanımız, doktorlarımızın bilgi birikimi ve tercübeleri ile sevk eden değil, sevk alan bir hastane olduk. Niğde´den Aksaray´a sevk edilen yenidoğan bebeğimizin ameliyatını gerçekleştiren Op. Dr. Ayşe Betül Öztürk, Anestezi uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Ertaşkın´a ve ameliyat ekibine, Aksaray´da bir ilki gerçekleştirdikleri için teşekkür ediyorum? dedi.

 

  • BIST 100

    10275,75%0,46
  • DOLAR

    39,81% 0,10
  • EURO

    46,90% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4274,45% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Ebru evinde ölü bulundu
DMM’den Özgür Özel’in iddialarına açıklama
Şanlıurfa'da motosikletli grup kaza yaptı: 1 ölü, 2 yaralı
Sağanak yağmurun yıktığı evde mahsur kalan kadın kurtarıldı (2)
Edirne'de çıkan orman yangını söndürüldü
Bakan Göktaş: 23 yıldır sosyal devlet anlayışını güçlendirmek için çalışıyoru...
Yağmur altında Ulusal Kaşar ve Kültür Festivali
Trabzonspor’da yeni sezon hazırlıkları sürüyor
Beşiktaş yeni sezon hazırlıklarına devam etti
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek gözaltına alındı (11)
Sağanak yağmurun yıktığı evde mahsur kalan kadın kurtarıldı
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek gözaltına alındı / Ek fotoğraflar
Ege Denizi'nde 3.9 büyüklüğünde deprem / Ek fotoğraflar
Kırkpınar'da adını çeyrek finale yazdıran pehlivanlar belli oldu
Kırkpınar'da adını çeyrek finale yazdıran pehlivanlar belli oldu / Ek fotoğra...

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Sağanak yağmurun yıktığı evde mahsur kalan kadın kurtarıldı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek gözaltına alındı / Ek fotoğraflar

Ege Denizi'nde 3.9 büyüklüğünde deprem / Ek fotoğraflar

Kırkpınar'da adını çeyrek finale yazdıran pehlivanlar belli oldu

Kırkpınar'da adını çeyrek finale yazdıran pehlivanlar belli oldu / Ek fotoğraflar

Parkta bıçakladığı kocasını elektrikli bisikletle hastaneye götüren kadın serbest kaldı

İstanbul - Başakşehir'de vinç park halindeki 18 araca çarptı -1

Ödemiş’te küle dönmüş alanın ortasındaki 5 dönüm zeytinlik, yangından etkilenmedi

İstanbul - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg’un yeni modeli T10F’yi test etti

Yaralı leyleği itfaiye ekipleri kurtardı

İzmir'de 3 kardeşi, otomatik av tüfeği ile öldürülen eski muhtar tutuklandı

TIR’ın çarptığı traktör ikiye bölündü: 2 yaralı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek gözaltına alındı / Ek fotoğraflar

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın vefat eden yeğeni Bingöl’de toprağa verildi

İstanbul - Avcılar’da evde çıkan kavgada silahla vurularak hayatını kaybetti

Gebze'de 3 dönümlük otluk yandı; depo olarak kullanılan ev de küle döndü

Fantastik Dörtlü ve Nip/Tuck yapımlarıyla tanınan aktör Julian McMahon hayatını kaybetti

Bakan Bayraktar: Türkiye mutlaka petrol ve doğal gazını varsa bulmalı

Bakan Bayraktar: Türkiye mutlaka petrol ve doğal gazını varsa bulmalı / Ek fotoğraflar

Evde çıkan yangında mahsur kalan kişi kurtarıldı

İstanbul- Avcılar’da boşaltılan binadaki tehlikeli söküme 15 bin lira ceza