Aksaray’da hayvan üreticileri süt fiyatlarının revizesini bekliyor

Aksaray’da hayvan üreticileri süt fiyatlarının revizesini bekliyor

Başkan Bekir Kayan; “Üretmeden tüketici tüketecek bir şey bulamayacak”


1 Milyon 100 bin küçükbaş, 350 bin de büyükbaş hayvan varlığına sahip olan Aksaray’da üreticiler son zamlardan sonra süt fiyatlarının yetersiz kaldığını belirterek bakanlığın süt fiyatlarını revize etmesi gerektiğini söyledi.


Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da hayvan üreticileri son günlerde mazot, elektrik ve yem fiyatlarına yapılan zamlardan dolayı süt fiyatlarının yetersiz kaldığını söyledi. Hayvansal girdilerin ciddi oranda yükseldiğini ve süt fiyatının bunun çok çok altında kaldığına dikkat çeken üreticiler süt fiyatlarının revize edilmesi gerektiğini ve en az 7 TL’nin üzerine çıkması gerektiğini söylediler.
Yem fiyatlarının ciddi oranda artış gösterdiğini ve üreticinin artık altından kalkamaz hale geldiğini ifade eden Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, “Yemdeki fiyat artışları nedeniyle üreticilerimiz gerçekten çok zor durumda. Sütlere 12. ayda verilen zamlar şu anda yetersiz kalıyor. Son 1 hafta içerisinde yemin torbasına gelen 70-80 TL’lik zam yem fiyatlarını aşağı yukarı torbasında 300 TL gibi rakama ulaştı. Bu da üreticinin maliyetlerini ve girdilerini çok yukarı çektiği için şu anda süt fiyatlarının yeniden revize edilmesi gerekir ve biran evvel gerekli tedbirler alınması gerektiğini düşünüyorum. Bu ayı kapsayacak şekilde süt fiyatları açıklanırsa en azından üreticimiz bir nebzede olsa rahatlar, hayvanların kesime gitmesi durur. Özellikle mazot, yem ve elektriğe gelen zamlar üreticiyi gerçekten çok zor duruma soktu. Devletimizin gereken tedbirleri alacağına inanıyorum. Ama bakanlığımızın da süt fiyatlarını yeniden revize etmesi gerekir. Şu anda ürettiğimiz sütten para kazanmayı boş verin üreticiler ölmek üzere. Yem fiyatlarının artışından dolayı çaresiz kalan üreticiler gerçekten zor durumda. Yani dayanacak gücü de kalmadı. Böyle giderse hayvanların büyük bir kısmı yine kesime gitmek zorunda kalacak” dedi.


Süt revizesinde litre fiyatın en az 7 TL’nin üzerinde olması gerektiğine değinen Başkan Bekir Kayan, “Şu anda sütün üretim litre fiyatı yaklaşık 6,5 – 7 TL gibi bir rakam. Eğer üretici biraz ayakta durması gereksiyorsa yeni revize fiyatlarının 7 TL’nin üzerinde olması gerekiyor. Burada tüketiciyi de düşünmek lazım. Ama üretmeden tüketici tüketecek bir şey bulamayacak yakında. İlk önce üreticiyi ayakta tutmamız lazım ki tüketiciye ürün sunalım. Yoksa yurtdışıdan hayvansal gıdaları ithal etmek zorunda kalacağı, böylelikle de daha pahalı maliyetler oluşacak. Paralarımız, dövizlerimiz yurtdışına gitmek zorunda kalacak. Elimizde yeterince hayvan varken, yeterince imkan varken süt fiyatları revize edilip üretici ayakta kalmalı. En azından sürdürülebilirliği sağlayalım ki ilerleyen zamanda peynir ve süt ürünlerinde gıda sıkıntısı çekmeyelim” ifadelerini kullandı.



Cuma 28 ° / 16.5 °
Cumartesi 27 ° / 13.6 °
Pazar 27.8 ° / 15.9 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri