25.3° / 11.2°

Aksaray'da kentsel dönüşüm sürüyor

Aksaray'da kentsel dönüşüm sürüyor

Aksaray
Tarih: 02.10.2023 21:54 Güncelleme: 02.10.2023 21:54

AKSARAY’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRÜYOR
 

BUGÜNE KADAR 140 BİNA 1000 BAĞIMSIZ BÖLÜMÜN YIKIMI GERÇEKLEŞTİ
 


 

BAŞKAN DİNÇER; “ADALET, ŞEFFAFLIK VE UZLAŞMA EKSENİNDE ELE ALDIĞIMIZ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ ŞEHRİMİZ İÇİN BÜYÜK KAZANIMLAR SAĞLAYACAK”
 


 

Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in şehrin çehresini değiştirecek, Aksaray’ın bugünlerine ve yarınlarına hizmet edecek kentsel dönüşüm projesi şehrin kalbinde yer alan Hamidiye Mahallesi başta olmak üzere şehrin genelinde deprem riski taşıyan, kötü görüntüye yol açan yapıları, güvenli yaşam alanlarına dönüştürürken şehrin imajına da katkı sağlayacak.
 


 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde hayata geçirilen “Kentsel Dönüşüm Hareketi” kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Bakanlar Kurulu Kararları ile başta şehrin en merkezi konumundaki Hamidiye Mahallesinde yer alan metruk yapılar, bunun yanı sıra riskli alan ilan edilen muhtelif yerlerdeki yapılar için kentsel dönüşüm süreci başlatılmıştı.
 


 

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, dönüşüm olmadan şehrin kendini yenileme şansınız olmadığına vurgu yaparak şunları söyledi. “Hem ülkemiz hem de şehrimiz için kentsel dönüşüm kaçınılmaz bir noktaya gelmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemiz genelinde başlatılan Kentsel dönüşüm hareketini bizde şehrin kalbi konumunda yer alan Hamidiye Mahallemizde başlatarak yapılmaz denilen dev bir projeyi Aksaray’da başlattık.
 


 

Adalet, şeffaflık ve uzlaşma ekseninde ele aldığımız kentsel dönüşüm projesi şehrimiz için büyük kazanımlar sağlayacak. Depreme dayanıklı, güvenli, modern, yeşil alanlara ve sosyal donatılara sahip yaşam alanları oluşturacağız” dedi,
 

Son zamanlarda ön plana çıkan sürdürülebilir ve akıllı kent gibi kent planlama yaklaşımlarının reel anlamda yapılabilmesi için kentsel dönüşüm uygulamalarını kaçınılmaz hale getirdi.
 

Özellikle afet riskleri, trafik sorunu, kentsel nüfus artışları gibi şehrin tamamını etkileyen durumlarla başa çıkmak için kentsel dönüşüm tek çare gözüküyor.
 

Aksaray tarihinin en büyük kentsel dönüşüm sürecinin yaşandığı Hamidiye Mahallesinde 700 hak sahibi bulunuyor ve hak sahipleri ile uzlaşma sürecini adaletli ve şeffaf bir biçimde anlaşarak tamamlayan Aksaray Belediyesi Türkiye’de bu süreci en sancısız atlatan belediyeler arasında yer alıyor.
 

 

Aksaray Belediyesi’nin şehir merkezinde hem sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek hem de sosyal ve ekonomik gelişmeye katkı sağlamak amacıyla başlattığı kentsel dönüşüm 22 hektarlık alandan oluşuyor. Burada yer alan 80 tane bina, 624 adet bağımsız bölüm bulunuyordu. Proje tamamlandığında toplamda 574 tane bağımsız bölüm olacak. Sosyal donatı alanı ve şehir merkezinin otopark ihtiyacı zemin altında iki kattan oluşan oto park 650 araç kapasiteli otopark ile da buradan karşılanacak.
 


 

KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ NASIL İŞLİYOR
 


 

Aksaray İl Merkezinde bütün mahallelerde riskli yapılarla ilgili çalışmalarını yürüten Aksaray Belediyesi bu kapsamda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile koordineli çalışıyor. Kentsel dönüşüm müdürlüğüne yazısı ulaşan riskli yapıların tespit, tebligat ve takibi yapılıyor.
 

Yapılan değerlendirmeler sonucunda birçoğunun malzeme ve dayanım bakımından yıpranmış, 2018 Deprem Yönetmeliğine uygun olmayan, uzun süredir kullanılmadığından çevre düzeninin olmadığı, uyuşturucu kaçakçılığı, organize suç örgütlerinin kullanımına, uyuşturucu ve ateşli silahların saklanmasına uygun ortam oluşturduğu tespit edilen yapılar inhidam raporu düzenlenerek yıkılması için 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 39., 40. ve 41.  Maddeleri gereğince gerekli işlemler yürütülüyor. Ardından hak sahiplerine ulaşılarak iletişime geçiliyor.
 


 

HAK SAHİPLERİ MAĞDUR EDİLMİYOR MÜLK SAHİPLERİNE KAYNAK AKTARIMI YAPILIYOR
 


 

Aksaray Belediyesi Kentsel dönüşüm Müdürlüğü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile koordineli bir şekilde çalışılarak kaynak aktarımları sağlanıyor ve bu kaynaklar vatandaşların hesaplarına aktarılarak mağduriyetlerin önüne geçiliyor. Hamidiye Mahallesi Rezerv Yapı Alanda bulunan büyük dükkân sahibi kiracılara belediye encümeni kararına istinaden taşınma desteğinin sağlanması için bakanlık haricinde Aksaray Belediyesi tarafından ayrıca kaynak aktarımı yapılıyor.
 

Hamidiye Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi Kapsamında Toplam 383 vatandaşa kira yardımı ödeniyor. Eylül 2023 İtibariyle Toplam 7.804.838,95 TL kira Yardımı ödemesi, Eylül 2023 İtibariyle Toplam 279.920,00 TL Taşınma Yardımı ödemesi gerçekleştirildi.
 

  • BIST 100

    10189,02%1,08
  • DOLAR

    39,76% -0,15
  • EURO

    47,02% -0,02
  • GRAM ALTIN

    4271,35% -0,09
  • Ç. ALTIN

    6823,45% -0,43
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Mersin’de gece denize giren 3 kişiden biri boğuldu; 2 kişi aranıyor
İzmir Çeşme’de orman yangını (7)
Tek motorlu uçakla dünya turuna çıkan pilot, kaza kırıma uğradı; 2 kişiye ula...
İstanbul - Eyüpsultan'da aydınlatma direğine çarpan otomobilin sürücüsü hayat...
Tek motorlu uçakla dünya turuna çıkan pilot, kaza kırıma uğradı; 2 kişiye ula...
Balıkesir Burhaniye'de çıkan orman yangını 8 saatte kontrol altına alındı
Paul Onuachu'ya coşkulu karşılama
Bakan Güler: Dost Japonya'nın etkin ve barışçıl rolünü takdirle takip ediyoru...
İzmir Çeşme'de orman yangını (6)
Ankara'da 5 katlı binanın çatısında çıkan yangın söndürüldü
Kütahya’da orman yangını (3)
Narin cinayetinde tutukluluk oy çokluğuyla onandı, mahkeme başkanı tahliye şe...
Zonguldak’ta 18 yavru domuz görüldü
Eyüpspor, Partizan’dan Nihad Mujakic’i kiraladı
Samsunspor, Kongolu orta saha Antoine Makoumbou ile sözleşme imzaladı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Kütahya’da orman yangını (3)

Narin cinayetinde tutukluluk oy çokluğuyla onandı, mahkeme başkanı tahliye şerhi koydu

Zonguldak’ta 18 yavru domuz görüldü

Eyüpspor, Partizan’dan Nihad Mujakic’i kiraladı

Samsunspor, Kongolu orta saha Antoine Makoumbou ile sözleşme imzaladı

Tek motorlu uçakla dünya turuna çıkan pilot, kaza kırıma uğradı; 2 kişiye ulaşılmaya çal...

İstanbul - Gaziosmanpaşa’da 3 katlı binanın çatısı yandı

İzmir Ödemiş'te orman yangını

Bakan Fidan, Ankara’da Hamas heyeti ile görüştü

İstanbul - Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yapan uçağa lazer tutuldu

Bingöl'de iki otomobil çarpıştı: 8 yaralı

İzmir Çeşme'de orman yangını (5)

İzmir Çeşme'de orman yangını / Ek fotoğraflar

İzmir Çeşme'de orman yangını / Ek fotoğraflar

Evini basan kardeşlerini pompalı tüfekle vurdu: 2 yaralı

Özgür Özel: Bizde rekabet, tartışma olur, kardeşlik hukukuna zeval getirmek olmaz (3)

Düğün salonu önünde tekme ve yumruklu kavga kamerada

İzmir Çeşme'de orman yangını (4)

İzmir Çeşme'de orman yangını / Ek fotoğraflar

Onuachu'dan taraftarlara çağrı: Havalimanında buluşalım

Ece Haraç, takımı ile Almanya Kadınlar Masa Tenisi Ligi şampiyonluğuna ulaştı