7.1° / 1°

Aksaray'da küçükbaş hayvan sayısı 12 yılda yüzde 500 artış gösterdi

Tarih: 14.06.2020 11:10

Hayvan sayısında 12 yılda yüzde 500 artış sağlandı

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da küçükbaş hayvan sayısı 12 yılda yüzde 500 artış gösterdi.
Tarım ve hayvancılık sektöründe ülke genelinde kalite ve üretimde ön sıralarda yer alan ve nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da küçükbaş hayvan sayısı her geçen yıl hızla artarak gelişiyor. Devletin verdiği destekler ve kolaylıklar ile gözde bir sektör haline gelen hayvancılık sektörüne ilgi de artarken, ilginin artmasıyla hayvan sayısı artıyor.


Aksaray Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, küçükbaş hayvan sayısının arttığını ve sektöre de ilginin arttığını belirterek, “Son dönemde gerçekten hem ilimizde hem ülkemizde küçükbaş hayvan sayımız artıyor. Hem işletme sayımız artıyor, hem işletmedeki havan sayımız artıyor. Vatandaşımızın küçükbaş hayvancılığa karşı ciddi anlamda bir rağbeti var. Herkes küçükbaş hayvancılığa girmeye çalışıyor. Zaten hükümetimizin de hayvancılık için çok ciddi teşvikleri var. Sıfır faizli krediler, mandıra yapımına hibeler, hayvan alımına hibeler, hayvan alımına faizsiz krediler ve ödemelerde kolaylıklar çok ciddi anlamda finansman desteği sağlıyor. Bu da tabi ki ilgi geçiyor. Biz hayvan sayılarının artmasını istiyoruz” dedi.

“80 bin olan hayvan sayısı 12 yılda 500 bine ulaştı”
Başkan Aktürk, “2008 yılında ilimizde 80 bin civarında anaç hayvanımız kalmıştı. 2008’de ciddi bir kriz yaşandı. Hem kuraklık, hem hayvanların para etmemesiyle işletmeler kapatıldı ama 2008 yılından bugüne kadar 450 bin civarında anaç kadroya ulaştık. Hayvan sayımız her yıl düzenli olarak artı gösteriyor. Hem işletme sayımız artıyor, hem işletmedeki kapasitemiz artıyor. Üretici bu işten para kazanıyor. Para kazandığı sürece de hayvan sayısını da artıracak, verimi de artıracak, üretimi de artıracak, her şeyi çok güzel olacak diye düşünüyoruz. Yüzde 500 civarında hayvan sayımızda bir artış söz konusu. 80 binlerden 450-500 binlere geldiğimiz düşünürsek yüzde 500 civarında bir anaç kadroda artış var. Normalde şu anda ilimizde 1 milyon civarında küçükbaş hayvanımız var. 450 bini anaç olmak üzere bunların yavrularıyla birlikte 900- 1 milyon civarına ulaşıyor. Hayvanların erkekleri kesiliyor, işiler ise damızlığa bırakılıyor. Tekrar eski 450-500 bin sayıya dönüyoruz. Önümüzdeki bahar döneminde tekrar hayvanlarımız yavrulayacak. Yine 950-1 milyon civarına çıkacak. Yani bu sistem, bu çark bu şekilde devam eder” diye konuştu.

  • BIST 100

    9337,63%-1,47
  • DOLAR

    38,01% 0,24
  • EURO

    42,02% 1,08
  • GRAM ALTIN

    3719,98% 2,30
  • Ç. ALTIN

    6098,78% 0,75
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Hakkari’de kuvvetli rüzgar nedeniyle eğitim-öğretime ara verildi
Gebze'de, fabrikada çıkan yangın söndürüldü
Ankara'da Çayırhan Maden Ocağı'nda patlama: 1'i ağır, 13 yaralı (2)
Ankara Nallıhan'da maden ocağında göçük: 2'si ağır, 14 yaralı / Ek görüntüler...
İstanbul - Gazeteci Murat Ağırel ve Timur Soykan gözaltına alındı
Ankara’da nisan ayında kar sürprizi
Müstakil ev yangında kullanılamaz hale geldi
TBMM Genel Kurulu'nda 'İklim Kanunu Teklifi'nin 4 maddesi kabul edildi
AFAD'dan 2 kente 'turuncu', 29 kente 'sarı' kodlu uyarı
İki katlı evin bacasında çıkan yangın söndürüldü
İçişleri Bakanlığı’ndan Türk Polis Teşkilatı’nın 180'inci yılına özel video
Küçükbaşlarına ot toplamak için evden çıktı, dağlık alanda ölü bulundu
İstanbul - CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Şişli Belediyesi önünde konuştu
Erkekler Serbest Güreş A Milli Takımı Avrupa üçüncüsü oldu
DMM: Bayburt'ta bir öğrencinin saldırıya uğradığı iddiası doğru değildir

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

İçişleri Bakanlığı’ndan Türk Polis Teşkilatı’nın 180'inci yılına özel video

Küçükbaşlarına ot toplamak için evden çıktı, dağlık alanda ölü bulundu

İstanbul - CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Şişli Belediyesi önünde konuştu

Erkekler Serbest Güreş A Milli Takımı Avrupa üçüncüsü oldu

DMM: Bayburt'ta bir öğrencinin saldırıya uğradığı iddiası doğru değildir

Kızılay’dan soğukta görev yapan polislere sıcak çorbalı kutlama

İstanbul - Bayraktar TB2’den dünya havacılık tarihinde bir ilk

Malatya'da otomobil direğe çarptı; Zeydanur öldü, anne ve babası yaralandı

Boluspor - Sakaryaspor: 3-1

İstanbul - Şişli’de gece kulübü önündeki silahlı çatışma kamerada: 1 ölü 1 yaralı 8 göza...

Hakkari'de fırtına; çatılar ve tabelalar uçtu, ağaçlar devrildi

Kocaeli'de TIR'a çarpan kamyonun şoförü yaralandı

Los Angeles 2028 Olimpiyat Oyunları 3x3 Basketbolda Takım Sayısı 12’ye Çıktı

19 yaşındaki çoban, dağlık alanda bıçakla öldürülmüş halde bulundu

Çanakkale’de bir köye daha hayvan giriş çıkışları yasaklandı

TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun, Dünya Parlamento Genel Sekreterler Yönetim Kurulu üyesi...

Allan Saint-Maximin: Sahada en iyisini ortaya koyacağız

Sakarya'da 5 kişinin öldüğü silahlı kavgaya ilişkin 3 şüpheli daha adliyede (2)

Türkiye-Şili 2'nci dönem KEK Toplantısı gerçekleştirildi/ Ek fotoğraflar

Göksu Deltası'nda sazlık yangını

Tokat’ta, düğünlerde havaya ateş açan 7 kişi yakalandı