Tarih: 26.10.2020 12:14

Aksaray’da pancar hasadı sürüyor

Facebook Twitter Linked-in

Aksaray’da pancar hasadı sürüyor

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da Nisan ayında ekimi yapılan şeker pancarının, hasadı başladı.
Aksaray’ın Eskil İlçesi’nde pancar hasadı başladı. Anadolu’nun kalbinde bulunan ve Konya havzası olarak bilinen bölgede Nisan ayında toprakla buluşturulan tohumlar ürünlerini vermeye başladı. En zahmetli tarım ürünlerinden birisi olarak değerlendirilen şeker pancarı yetiştiriciliği, ana geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan bölgede sıklıkla tercih edilen ürünlerden birisi. 
Yaklaşık 75 dekar araziye şeker pancarı ekimi yapan çiftçi Derviş Mehmet Kaçar (44), “Emek olmadan yemek olmaz. Biz bu şeker pancarını Nisan’ın 20’si gibi ekiyoruz. Önce tarla hazırlığı, ekimi, ondan sonra çabası, gübresi, sulaması derken Ekim ayına geldi mi hasadını yapıyoruz. Fakat bizim bu bölgemiz malum İç Anadolu Bölgesi’nin en az yağış alan bölgesi. Bizim burada en büyük problemimiz sularımız bitme noktasına geldi. Girdiler bize çok büyük sorun oluyor. Elektrik olsun, akaryakıt olsun, gübre olsun. Bu konularda biz çok mustaribiz. Devletimiz bu yöre için, alternatif tarım ürünleri getirirde biz eğer bazı şeylerden faydalanırsak, ülke ekonomisine büyük katkı sağlarız. Şeker pancarı da ülke ekonomisine büyük katma değer sağlıyor bizlere para getiriyor fakat çok zahmetli bir şey. Birde bizim bu bölgemizdeki Bal Küpü Şeker Fabrikası bizim pancarlarımızı, çok geç döneme kadar bekletiyor. Eğer arkadaşımız çekebilirse, biz pancarlarımızı söküyoruz, yıkıyoruz, topluyoruz bu bize ayrı bir sıkıntı oluyor. Bu konularda eğer yetkililer bizi duyuyorsa, yardımcı olursa seviniriz” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —